Hirdetés

Öt nap alatt számtalan programot kínál a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC).

A reziliens, azaz alkalmazkodóképes – az erőteljes, akár sokkszerű külső hatásoknak is ellenálló – épületek lesznek idén a Nemzetközi Zöld Építés Hete középpontjában, szeptember 20-24-ig. Itthon az elmaradhatatlan, ezúttal vidéki helyszíneket is felölelő épületbejárások mellett Zöld Kommandót, Reziliencia pikniket és okoshálózatokról szóló bemutatót is találunk a programok között. A Nemzetközi Zöld Építés Hete az egyetlen olyan világméretű rendezvény-sorozat, ami a fenntartható épített környezetre fókuszál, a hazai, ingyenesen látogatható programokat a HuGBC szervezi.

Irodaház Torontóban – Fotó: Partick Tomasso / Unsplash

A Környezettudatos Építés Világtanácsának (WGBC) 70 helyi szervezete és azok 36 000 tagja szeretné megmutatni, hogyan lehet az épített környezetünk zöldebb, egészségesebb, fenntarthatóbb és reziliensebb. Állítják: a reziliens épület csak most hangzik idegenül, de hamarosan elterjedt fogalommá válik. Ám mivel még egyelőre széles körben nem ismert jelenségről beszélünk, a szervezők egy figyelemfelkeltő szójátékot választottak az idei Nemzetközi Zöld Építés Hete szlogenjéül: AlkalMAXodás – maximális alkalmazkodás.

2050-re a világ épületállománya meg fog duplázódni, vagyis az építési ágazatnak több építőanyagra, energiára lesz szüksége, nekünk embereknek pedig egészségesebb, élhetőbb mesterséges környezetre. Éppen ezért az eddigi szemléletünkről eltérően holisztikusan kell gondolkoznunk. Meg kell védenünk a természeti erőforrásokat, javítani az emberi életkörülményeket, mindezt a körforgásos gazdaság keretében.

A cél a legjobb megoldások megtalálása, az tudásmegosztás, ennek érdekében pedig ingyenes programokkal készül a HuGBC: épületbejárásokkal, eszmecserékkel és okoshálózati pilot projekt bemutatóval. Valós példákat mutatnak arra, hogyan lehetnek a hazai épületeink, az azokban élő közösségek alkalmazkodóbbak, gazdasági megtérülés mellett.

A programok

Az épületbejárásoknál a számos budapesti helyszín mellé a vidék is csatlakozik, méghozzá a kategóriát uraló irodaépületekkel ellentétben a szegedi Tiszavirág Sportuszodával és a debreceni Aquaticum strandfürdővel. Az épületbejárások ettől függetlenül is színesebbek lesznek: a HuGBC bemutatóteremmel rendelkező tagjai közül többen is szívesen látják a az érdeklődőket, hogy közvetlenül osszák meg tapasztalataikat, és személyesen válaszolhassák meg a kérdéseket.

Egy-két éve meglehetősen bizarrnak találtuk volna a „reziliencia piknik” szókapcsolatot, de most kimondottan vonzó programnak tűnik a kötetlen beszélgetéssel kísért szabadtéri piknik, ahol a WELL Building Standard iránt érdeklődők a WELL és a reziliencia elvének kapcsolatáról hallhatnak.

Ezúttal sem marad el a Green Talk: a népszerű online előadás-sorozat újabb epizódja belesimul a zöld építés hetébe. A téma az okoshálózat: az épületek lesznek a jövő áramhálózatának akkumulátorai? A CPI, a Daikin és az energo hungary szakértői saját közös pilot projektjük példáján keresztül mutatják meg az épületgépészet által elérhető energiamegtakarítási lehetőségeket.

Végül akcióba lép a Zöld Kommandó is, azaz a Bánáti és Hartvig Építész Iroda interaktív beszélgetés keretében mutatja be, mit jelent náluk a fenntarthatóság. Elmondják, a cégen belül alakult Zöld Kommandó hogyan aktivizálja a kollégákat és vonja be őket az együtt gondolkodásba és az együttműködésbe.

Részletes információkat a Nemzetközi Zöld Építés Hetéről itt találsz. A programokban ugyancsak részletesebben is elmélyedhetsz ezen az oldalon.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Antik panoptikum

Antik panoptikum

Elkészült a komáromi Csillagerőd felújítása és bővítése.

Budapest anno mozgásban

Budapest anno mozgásban

Budapest eltűnt épületei elevenednek meg az Animatiqua legfrissebb filmjében.

Így isznak bort a csehek

Így isznak bort a csehek

Pincészet Reistenben, az ORA stúdió munkája.

Hirdetés