Hirdetés

Emellett öt ezüstérmet is bezsebelhettek a magyar projektek a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton.

Hirdetés

Két arannyal és öt ezüstéremmel távoztak az idei FIABCI World Prix d’Excellence Awards-ról a magyar ingatlanfejlesztők. A Heritage kategóriában a Budai Vigadó - Hagyományok Háza végzett az első helyen, a második helyet ugyanebben a kategóriában a Gül Baba Türbéje nyerte el, ez utóbbi ráadásul elvitte a Public Infrastructures/Amenities Category első díját is.

Ezzel még nem ért véget a díjeső: a Hotel kategóriában a nyíregyházi Pangea Hotel, Office kategóriában a Promenade Gardens és Váci Greens Irodaházak, míg a Sustainable Development kategóriában az I. kerületi Ecodome Irodaház a végzett a második helyen.

Az 1951-ben alapított Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) évente kiírja a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatát, amelyen a legsikeresebb ingatlanfejlesztési projekteket jutalmazzák. A világ egyik legrangosabb nemzetközi versenyéről van szó, amelynek fennállása alatt öt kontinens harminchét országának ingatlanfejlesztőit díjazták. A nemzetközi zsűriben idén 31 ország 63 szakembere vett részt, valamennyien az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát képviselték.

A jelölt ingatlanokat négyféle szempontból vizsgálták: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, az építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett figyelembe vették az értékesítés és bérbeadás eredményességét, az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és a környezetvédelmi szempontokat is. 

A magyar díjazottak
 

Budai Vigadó - Hagyományok háza - Heritage kategória - I. helyezett

1900 januárjában a budai polgárság fényes bállal vette birtokba régóta várt közéleti és művelődési központját. A Kallina Mór és Árkay Aladár által tervezett épület nagyjából fél évszázadon át szolgálta a Duna jobb partjának lakóit, majd a II. világháború után állami tulajdonba kerülve, a háborús sérüléseit csak részben helyreállítva a Népművészeti Intézet székhelye lett. 2001-től a Hagyományok Házaként működik. Az épület eredeti homlokzatát 2006–2007 folyamán állították helyre az Archikon Kft., Nagy Csaba és Bagó Bernadett tervei alapján, a műemléki szakértő és a szobrok rekonstrukciójának tervezője dr. Déry Attila volt. A teljes felújítás 2015–2018 között zajlott le, ugyancsak az Archikon tervezői közreműködésével, a kivitelezési munkákat az ÉPKAR Zrt. valósította meg.
A főhomlokzat - Fotó: Kis Ádám – Lechner Tudásközpont

Gül Baba Türbéje - Public Infrastructures/Amenities Category kategória, I. helyezett, Heritage kategória - II. helyezett

Gül Baba, a Rózsák atyja harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. Sírjának és környezetének komplex felújítása magában foglalta a közel 500 éves türbe épületét, de a projekt keretében a környező parkot és három utcát is felújítottak. A  kivitelezési munkákat a ZÁÉV Építőipari Zrt. végezte.

Gül Baba Türbéje  - Forrás: Koszticsák Szilárd, MTI

Pangea Hotel Heritage kategória - II. helyezett

35 hektáros tölgyerdőben helyezkedik el a Nyíregyházi Állatpark szállodája, a Pangea Hotel. A díj indoklásában kiemelték, hogy az állatpark sokat tesz azért, hogy a zöld gondolkodást és tudást terjessze, és ennek szolgálatában áll a díjazott ökohotel is. Magyarországon az egyetlen "állatkerti" szálloda, amely a családok elszállásolása mellett képzési és konferencia központként is funkcionál, megjelenésével pedig teljesen beleolvad a környezetébe. A Pangea Hotelt 2018-ban adták át, tervezője a Gav-Art Stúdió Kft. volt (építész: Gáva Attila), kivitelezője pedig a Ke-Víz ’21 Zrt.
A Pangea Hotel - Fotó: Pangea Hotel, Facebook

Promenade Gardens - Office kategória - II. helyezett

A Promenade Gardens váci úti irodaépületét 2018 májusában adták át, számos hazai és nemzetközi elismeréssel bírt eddig is. A 25 000 négyzetméteres modern épületet Fekete Antal, a Finta Stúdió munkatársa tervezte. A fejlesztő Horizon Development a két legjelentősebb zöld minősítési rendszer (LEED Gold, BREEAM Very Good) követelményei szerint építette meg az irodakomplexumot. 

A Promenade Gardens - Fotó: Horizon Development

Váci Greens - Office kategória - II. helyezett

A környezettudatos, hat épületből álló Váci Greens 130 ezer négyzetméteren kínál irodákat, belső kerttel és sétálóutcával. A FIABCI indoklása szerint az "A +” kategóriájú projekt a legjobb építészeti terveket a legmodernebb és környezetbarát építési technológiákkal ötvözi (BREEAM Excellent), de a speciális szükségleteket igénylő emberekre is gondoltak (Access4You). Az Atenor fejlesztőcég eddigi legnagyobb magyarországi projektje. Az épületeket a TIBA Építész Stúdió és a Vikár és Lukács Építészstúdió tervezték.

A Váci Greens irodakomplexum látványterve - Fotó: Atenor

Ecodome Irodaház - Sustainable Development kategória - II. helyezett

A mintegy 5000 négyzetméteren elterülő Ecodome Irodaház az I. kerületben található és ötvözi a fenntarthatóságot, az egészséges (zöld) munkakörnyezetet és a bérlők számára kedvező üzemeltetési költséget. Az irodaház tervét a platina szintű LEED környezetvédelmi tanúsítvány előírásai szerint készítették, a terveket a Szabó Sándor és a DVM DESIGN Kft. készítették, a kivitelezés felelőse a SWIETELSKY Magyarország Kft. volt, az ingatlanfejlesztő pedig a RedWood Real Estate Holding.

Az Ecodome Irodaház - Fotó: Swietelsky

Az elmúlt 20 évben a magyar ingatlanfejlesztők 24 első és 35 második díjat nyertek a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton, a versenyre azokat az aspiránsokat küldik, akiket előzetesen a Nemzetközi Ingatlan Szövetség Magyar Tagozata kiválaszt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két fiatal magyar építész munkáját ismerték el Europe 40under40 Awards 2020 díjjal

Két fiatal magyar építész munkáját ismerték el Europe 40under40 Awards 2020 díjjal

Deilinger Tamás és Domokos Balázs, a Group Dyer vezető tervezői kapták a díjat.

Asztalos Ádám betűtípusa lett a TypoHungry közönségdíjasa

Asztalos Ádám betűtípusa lett a TypoHungry közönségdíjasa

Megvannak a TypoHungry - Tipográfia Magyarországon a XXI. században című pályázat döntősei.

Ezeket a kiemelkedő műemléki helyreállításokat díjazta idén az ICOMOS

Ezeket a kiemelkedő műemléki helyreállításokat díjazta idén az ICOMOS

A Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának hazai bizottsága négy ICOMOS-díjat és két Példaadó Műemlékgondozásért díjat adott át.

Hirdetés