Hirdetés

Emellett öt ezüstérmet is bezsebelhettek a magyar projektek a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton.

Két arannyal és öt ezüstéremmel távoztak az idei FIABCI World Prix d’Excellence Awards-ról a magyar ingatlanfejlesztők. A Heritage kategóriában a Budai Vigadó - Hagyományok Háza végzett az első helyen, a második helyet ugyanebben a kategóriában a Gül Baba Türbéje nyerte el, ez utóbbi ráadásul elvitte a Public Infrastructures/Amenities Category első díját is.

Ezzel még nem ért véget a díjeső: a Hotel kategóriában a nyíregyházi Pangea Hotel, Office kategóriában a Promenade Gardens és Váci Greens Irodaházak, míg a Sustainable Development kategóriában az I. kerületi Ecodome Irodaház a végzett a második helyen.

Az 1951-ben alapított Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) évente kiírja a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatát, amelyen a legsikeresebb ingatlanfejlesztési projekteket jutalmazzák. A világ egyik legrangosabb nemzetközi versenyéről van szó, amelynek fennállása alatt öt kontinens harminchét országának ingatlanfejlesztőit díjazták. A nemzetközi zsűriben idén 31 ország 63 szakembere vett részt, valamennyien az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát képviselték.

A jelölt ingatlanokat négyféle szempontból vizsgálták: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, az építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett figyelembe vették az értékesítés és bérbeadás eredményességét, az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és a környezetvédelmi szempontokat is. 

A magyar díjazottak
 

Budai Vigadó - Hagyományok háza - Heritage kategória - I. helyezett

1900 januárjában a budai polgárság fényes bállal vette birtokba régóta várt közéleti és művelődési központját. A Kallina Mór és Árkay Aladár által tervezett épület nagyjából fél évszázadon át szolgálta a Duna jobb partjának lakóit, majd a II. világháború után állami tulajdonba kerülve, a háborús sérüléseit csak részben helyreállítva a Népművészeti Intézet székhelye lett. 2001-től a Hagyományok Házaként működik. Az épület eredeti homlokzatát 2006–2007 folyamán állították helyre az Archikon Kft., Nagy Csaba és Bagó Bernadett tervei alapján, a műemléki szakértő és a szobrok rekonstrukciójának tervezője dr. Déry Attila volt. A teljes felújítás 2015–2018 között zajlott le, ugyancsak az Archikon tervezői közreműködésével, a kivitelezési munkákat az ÉPKAR Zrt. valósította meg.
A főhomlokzat - Fotó: Kis Ádám – Lechner Tudásközpont

Gül Baba Türbéje - Public Infrastructures/Amenities Category kategória, I. helyezett, Heritage kategória - II. helyezett

Gül Baba, a Rózsák atyja harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. Sírjának és környezetének komplex felújítása magában foglalta a közel 500 éves türbe épületét, de a projekt keretében a környező parkot és három utcát is felújítottak. A  kivitelezési munkákat a ZÁÉV Építőipari Zrt. végezte.

Gül Baba Türbéje  - Forrás: Koszticsák Szilárd, MTI

Pangea Hotel Heritage kategória - II. helyezett

35 hektáros tölgyerdőben helyezkedik el a Nyíregyházi Állatpark szállodája, a Pangea Hotel. A díj indoklásában kiemelték, hogy az állatpark sokat tesz azért, hogy a zöld gondolkodást és tudást terjessze, és ennek szolgálatában áll a díjazott ökohotel is. Magyarországon az egyetlen "állatkerti" szálloda, amely a családok elszállásolása mellett képzési és konferencia központként is funkcionál, megjelenésével pedig teljesen beleolvad a környezetébe. A Pangea Hotelt 2018-ban adták át, tervezője a Gav-Art Stúdió Kft. volt (építész: Gáva Attila), kivitelezője pedig a Ke-Víz ’21 Zrt.
A Pangea Hotel - Fotó: Pangea Hotel, Facebook

Promenade Gardens - Office kategória - II. helyezett

A Promenade Gardens váci úti irodaépületét 2018 májusában adták át, számos hazai és nemzetközi elismeréssel bírt eddig is. A 25 000 négyzetméteres modern épületet Fekete Antal, a Finta Stúdió munkatársa tervezte. A fejlesztő Horizon Development a két legjelentősebb zöld minősítési rendszer (LEED Gold, BREEAM Very Good) követelményei szerint építette meg az irodakomplexumot. 

A Promenade Gardens - Fotó: Horizon Development

Váci Greens - Office kategória - II. helyezett

A környezettudatos, hat épületből álló Váci Greens 130 ezer négyzetméteren kínál irodákat, belső kerttel és sétálóutcával. A FIABCI indoklása szerint az "A +” kategóriájú projekt a legjobb építészeti terveket a legmodernebb és környezetbarát építési technológiákkal ötvözi (BREEAM Excellent), de a speciális szükségleteket igénylő emberekre is gondoltak (Access4You). Az Atenor fejlesztőcég eddigi legnagyobb magyarországi projektje. Az épületeket a TIBA Építész Stúdió és a Vikár és Lukács Építészstúdió tervezték.

A Váci Greens irodakomplexum látványterve - Fotó: Atenor

Ecodome Irodaház - Sustainable Development kategória - II. helyezett

A mintegy 5000 négyzetméteren elterülő Ecodome Irodaház az I. kerületben található és ötvözi a fenntarthatóságot, az egészséges (zöld) munkakörnyezetet és a bérlők számára kedvező üzemeltetési költséget. Az irodaház tervét a platina szintű LEED környezetvédelmi tanúsítvány előírásai szerint készítették, a terveket a Szabó Sándor és a DVM DESIGN Kft. készítették, a kivitelezés felelőse a SWIETELSKY Magyarország Kft. volt, az ingatlanfejlesztő pedig a RedWood Real Estate Holding.

Az Ecodome Irodaház - Fotó: Swietelsky

Az elmúlt 20 évben a magyar ingatlanfejlesztők 24 első és 35 második díjat nyertek a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton, a versenyre azokat az aspiránsokat küldik, akiket előzetesen a Nemzetközi Ingatlan Szövetség Magyar Tagozata kiválaszt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Horváth Zsuzsanna Illan lámpája Light + Building Best of díjat kapott

Horváth Zsuzsanna Illan lámpája Light + Building Best of díjat kapott

És most azt is elárulta, milyen tervei vannak, mire készül még.

A Gutowski Robert tervezte pátyi templom és Horváth Zsuzsanna Illan lámpája is felkerült a Dezeen Awards 2020 shortlistjére

A Gutowski Robert tervezte pátyi templom és Horváth Zsuzsanna Illan lámpája is felkerült a Dezeen Awards 2020 shortlistjére

Az egyes kategóriák győzteseit októberben hirdetik ki, és indul a közönségszavazás is.

Hirdetés