Hirdetés

Mies-díjra jelölték a Paradigma veszprémi projektjét

A Haszkovó lakótelepre szervezett Az arc, a medence, két torony és egy rom című kiállítást.

Mies van der Rohe Awardra jelölték a Paradigma Ariadné építésziroda szervezésében 2019 őszén életre kelt Az arc, a medence, két torony és egy rom című kiállítást – közölte az iroda az Octogonnal. A veszprémi Haszkovó lakótelepen kreatív óriásbútorok értelmezik újra a lakótelepek hiányosságait, a kiállítást a Paradigma szervezte a Veszprém-Balaton 2023 támogatásával. 

keretében öt ország (brit, görög, olasz, spanyol és magyar) építészei terveztek öt óriási és játékos bútort. Minden objekt értelmezi és kiegészíti a modern lakótelepek építészeti hiányosságait. Olyannyira, hogy a veszprémi Haszkovón – az ország egyik legnagyobb, fénykorában 40, mára 20 ezres lakótelepén – valóban elkezdték használni a helyiek a bútorokat.

„A modern lakótelepek mostohák. A Haszkovó is az – írja a kiállítás hátteréről a Paradigma Ariadné. – Történetük egybeforrott az élhetetlenséggel, szürkeséggel, lélektelenséggel. Lehet szürke és élhetetlen valami, ami húszezer ember otthona? Lehetséges, hogy ezek a sztereotípiák csak meggátolnak minket abban, hogy valódi városként tekintsünk ezekre a lakótelepi negyedekre és ezzel kreatív ötletekkel egészítsük ki őket?”

Face, Pool, Two Towers and Ruin from VIZIT on Vimeo.

Aldo Rossi olasz építész 1966-ban megjelent könyve, „A város építészete” a modernizmus hosszú kifutása után egyik elsőként hozta be újra az építészeti közbeszédbe a történelmi idő és a közösségi emlékezet problémáit a város identitásának meghatározásában.

A lakótelepek hiányát szenvedik a Rossi szerint városi műtárgyakként értelmezett elemeknek, amelyek többek mint lakó, vagy középületek, többlettartalmuk van.

A kiállítás öt óriási és játékos bútor segítségével megpróbálja kiegészíteni a modern lakótelepek építészeti hiányosságait Aldo Rossi gondolatai nyomán, és bizonyítani, hogy a Haszkovó is ugyanolyan városnegyed, mint akár Veszprém belvárosa, éppen csak nem jöttek létre azok az elemei, amikre szívesen emlékszünk, olyanok mint Veszprémben a „zsuzsi szobor”, az „óra” vagy a „tűztorony”, vagy Budapesten a „fényestökű lovasszobor”, a „gödör” vagy a „szabi híd”.

A kiállításról itt írtunk bővebben, a hivatalos honlapján pedig találtok egy térképet, amelyen megtaláltok mindent az egyes szobrokról, illetve az őket tervező építészirodákról – a Paradigma (Rom) mellett Edward Crooks (Torony II.), Point Supreme (Arc), Supervoid (Torony I.) és a MAIO (Medence).

Uszoda és óvoda is a jelöltek közt

A kortárs európai építészetet elismerő Mies díjat kétévente osztja ki az Európai Unió és a Fundació Mies van der Rohe, először 1988-ban adták át az elismeréseket. A procedúra meglehetősen hosszadalmas: a második körbe került projekteket csak szeptemberben, a shortlisteseket, illetve az öt döntőst csak jövő januárban és februárban tudjuk meg. Az eredményhirdetést 2022 áprilisában lesz, a díjátadót májusban tartják majd. Az eseményt vándorkiállítás is kíséri majd, melynek első állomása jövőre Bécs lesz. 

A mostani kiírásban a Paradigma jelölése előtt a PLANT-Atelier Peter Kis épülete, a Gyarmati Dezső Uszoda nominálásáról is beszámoltunk, illetve az Archikon iroda sikeréről is, amelynek két épületét, Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőt és a többszörösen díjazott Vizafogó Tagóvodát is jelölték a díjra.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghökkentő kiállítás magyar tervvel + az év alaprajza

Meghökkentő kiállítás magyar tervvel + az év alaprajza

Ráadásul mindez egyben: a Paradigma Ariadné-féle Százosztatú ház is látható volt a Rejected kiállításon.

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Életet leheltek az ország egyik legnagyobb lakótelepébe

Színes, kreatív, gazdag jelentéstartománnyal bíró utcabútorok kerültek az Európai Kulturális Főváros címre készülő Veszprém Haszkovó lakótelepére.

Megvan a Veszprém-Balaton 2023 új arculata

Megvan a Veszprém-Balaton 2023 új arculata

A szakmai zsűri egyhangúlag a Hidden Characters arculati terve mellett döntött.

Nincs találat!

Hirdetés