A PLANT-Atelier Peter Kis iroda már a Gyarmati Dezső Uszoda előtt is ért el sikereket a díj történetében.

Mies van der Rohe Awardra jelölték a PLANT-Atelier Peter Kis épületét, a Gyarmati Dezső Uszodát – derült ki az iroda Insta-oldaláról. Az épületről korábban az OCTOGON 156-os lapszámában írtunk, később online is közöltük a cikket.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PLANT / ATELIER PETER KIS (@plant_atelier_peter_kis) által megosztott bejegyzés

„Az alapelemekkel tudatosan építkező Gyarmati Dezső Uszoda épületét a kettősség uralja – írtuk korábban. Bemutatásakor számos, akár már-már közhelyszerű jelzőpárt lehetne egymás mellé rakni, de kétségtelen, hogy alapvetően a keresetlenség és az elegancia kettőssége vonul végig az épületen. A szemből nézve kalap nemcsak a formai egyszerűségével, hanem domináns színvilágával, monokróm, sötétszürke homlokzatával áll ünnepélyesen a terepen. Nem lehet nem észrevenni. Mégsem ijesztő tereptárgyként jelent meg ez az uszodaépület a fővárost szinte határoló Máriaremetei út jellemzően ligetes, családi házas környezetében; a néhány lépéssel odébb, hatalmas komplexumként megjelent Gustave Eiffel Francia Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium lényegesen széttartóbb épületegyüttesére pedig akár kontrasztos építészeti választ is nyújthat.

(...)

Ha egy gondolat erejéig még ragaszkodunk a szentély analógiájához, akkor az egyik hosszanti oldalán szintén üveghomlokzatú tanmedencetér egy csillogó kápolna lehetne – átellenes homlokzata egyébként a lelátók alatti térrésszel határos. A kívülről érkező fény a falakat szinte végigjárja, beragyogja a teret. Külön érdem az elegáns arculati elemekből felépülő, szépen megtervezett irányító rendszer, amely – ha helyenként az olvashatóság kárán is, de – egyedi módon vezeti a térben a látogatót.”

 Fotók: Batár Zsolt

Gyarmati Dezső Uszoda, Pesthidegkút

Szintterület (bruttó): 9761 m2
Tervezés éve: 2017
Átadás éve: 2019

Generáltervezés: Kis Péter, Molnár Bea, Tóth Anikó, Krausz Zsolt (PLANT-Atelier Péter Kis Kft.), Varga Béla, Ükös Tamás, Tokaji Péter, Szunyoghy-Kollár Dalma (Tecton Építészmérnöki és Tanácsadó Kft.)
Belsőépítészet: Kis Péter, Molnár Bea, Tóth Anikó (PLANT-Atelier Péter Kis Kft.)
Tájépítészet: Kovács Árpád (Újirány Tájépítész Kft.) 
Épületvillamosági tervezés: ARTREA Consulting Kft.
Világítástechnika: BE LIGHT!

Borászat, social housing

Nem a Gyarmati Dezső Uszoda az első jelölése Kis Péter irodájának az MVDR Award történetében: 2011-ben a badacsonytomaji Laposa Pincészet feldolgozó épülete indult, két évvel korábban a Práter utcai önkormányzati lakóépület shortlistre került, míg 2003-ban a Vadaskert szerepelt a nomináltak közt.

A kortárs európai építészetet elismerő Mies díjat kétévente osztja ki az Európai Unió és a Fundació Mies van der Rohe, először 1988-ban adták át az elismeréseket. A procedúra meglehetősen hosszadalmas: a második körbe került projekteket csak szeptemberben, a shortlisteseket, illetve az öt döntőst csak jövő januárban és februárban tudjuk meg. Az eredményhirdetést 2022 áprilisában, a díjátadót májusban tartják majd. Az eseményt vándorkiállítás is kíséri majd, melynek első állomása jövőre Bécs lesz.  
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mies Awardra jelölték Kis Péterék uszodáját

Mies Awardra jelölték Kis Péterék uszodáját

A PLANT-Atelier Peter Kis iroda már a Gyarmati Dezső Uszoda előtt is ért el sikereket a díj történetében.

Amikor a HillSide irodaházat az alapoktól újragondolták

Amikor a HillSide irodaházat az alapoktól újragondolták

Keszthelyi Kristóf az irodaház újratervezéséről és a termékeny megoldásokról nyilatkozott.

Egy elegáns, tágas, de befogadható uszoda

Egy elegáns, tágas, de befogadható uszoda

A Gyarmati Dezső Uszoda a PLANT-Atelier Péter Kis irodától.

Hirdetés