Közzétette a teljes listát a Mies Alapítvány.

Fundació Mies van der Rohe közzétette az Európai Unió kortárs építészeti díjának jelöltjeit, köztük 12 magyar projektet, melyeket kivétel nélkül Magyarországon építettek meg. A 2022-ben kiosztandó díjakra 41 ország 279 városából 449 projektet jelöltek független szakértők: a nemzeti építész szövetségek és a díj zsűrije.

A kortárs európai építészetet elismerő Mies díjat kétévente osztja ki az Európai Unió és a Fundació Mies van der Rohe, először 1988-ban adták át az elismeréseket. A procedúra meglehetősen hosszadalmas: a második körbe került projekteket csak szeptemberben, a shortlisteseket, illetve az öt döntőst csak jövő januárban és februárban tudjuk meg. Az eredményhirdetés 2022 áprilisában lesz, a díjátadót májusban tartják majd. Az eseményt vándorkiállítás is kíséri majd, melynek első állomása jövőre Bécs lesz. 

A Fátimai Szűz alsószeniváni zarándokhelye

A magyar nomináltak:

Magyarország a 12 jelöléssel a középmezőnyben található. Spanyolország és Franciaország 34-34, Németország 26, Belgium, Portugália, Olaszország, Hollandia és az Egyesült Királyság 21-21, Lengyelország 20 projekttel szerepel a lista élmezőnyében. Idén először Örményország, Moldova és Tunézia is szerepel a jelölt országok között.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mies van der Rohe Díjra jelölték a Puskás Arénát is

Mies van der Rohe Díjra jelölték a Puskás Arénát is

A KÖZTI által tervezett stadion a hatodik magyar épület, amit idén jelöltek a rangos díjra.

A MOME campust is Mies-díjra jelölték

A MOME campust is Mies-díjra jelölték

A 3h építésziroda munkája már számos díjat elnyert korábban is.

Mies-díjra jelölték a Paradigma veszprémi projektjét

Mies-díjra jelölték a Paradigma veszprémi projektjét

A Haszkovó lakótelepre szervezett Az arc, a medence, két torony és egy rom című kiállítást.

Hirdetés