Hirdetés

A 3h építésziroda munkája már számos díjat elnyert korábban is.

A MOME campusfejlesztése már eddig is több komoly elismerést kapott, most pedig a Mies van der Rohe Award jelöltjei között vannak a 3h építésziroda által tervezett épületek. A 3h a negyedik magyar iroda, amelynek munkája a nomináltak közt szerepel.

A MOME megújult campusát 2019 szeptemberében adták át. A fejlesztés két ütemben zajlott, a két épületet magába foglaló technológiai park – tervező Csomay Zsófia és Németh Tamás (CET Budapest Kft.) – után, a második szakaszban három új épületet és két műemléki rekonstrukciót terveztek Csillag Katalin és Gunther Zsolt (3h Építésziroda) irányításával.

A campus bővítésének tervezésekor két meghatározó viszonyítási pont is adódott: egyrészt kapcsolódni a múlt század úttörő iparművészeti stílusához, a Bauhaushoz, másrészt magához a névadó Moholy-Nagy Lászlóhoz, aki „az innovációt, a művészeti és technikai korlátok feszegetését tette alkotói habitusává” – fogalmaz a 3h.

„A fenti kérdésekre adott válaszok elsősorban a kint és a bent kapcsolatában, a belső terek kialakításában jelentettek mankót. Az épületek burkának és belső fényviszonyainak kialakításakor inspirációt jelentettek Moholy-Nagy fénykísérletei.

Az éles és a homályos, a változó mélységélesség, az analóg technikából adódó véletlenszerűségek, a berögzült módszerek megkerülése jelentették a támpontot. Az együttes gerincét az épületeket összekötő, közel kelet-nyugati lefutású tengely adja. A tengely lezárása erőteljes, ugyanakkor átláthatóságot sejtet: mindkét végét egy-egy átrium zárja, melyek nem jelentenek vizuális akadályt.”

MOME Campus és Kreatív Innovációs Tudáspark fejlesztése
Projekt év: 2015-2019
Méret: 15 851 m2
Megrendelő: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Csapat: Csillag Katalin, Gunther Zsolt, Kállay Gábor (projektvezető), Békesi Tamás (projektvezető), Bálint Ábel, Baranyai Balázs, Boromissza Júlia, Butora Tamás, Dobrányi Ákos, Farkas Ádám, ifj. Farkas Ádám, Galamb Emese, Garay-Kiss Dorottya, Gyuricza János, Kiss Anna Sára, Novák Veronika, Parizán Borbála, Péteri Zsolt, Reményi Petra, Tari Krisztina

A MOME campusával az OCTOGON 154-es (2019/6-os) lapszámában foglalkoztunk részletesen.

Uszoda, óvoda és lakótelepi kiállítás is a jelöltek közt

A kortárs európai építészetet elismerő Mies díjat kétévente osztja ki az Európai Unió és a Fundació Mies van der Rohe, először 1988-ban adták át az elismeréseket. A procedúra meglehetősen hosszadalmas: a második körbe került projekteket csak szeptemberben, a shortlisteseket, illetve az öt döntőst csak jövő januárban és februárban tudjuk meg. Az eredményhirdetést 2022 áprilisában lesz, a díjátadót májusban tartják majd. Az eseményt vándorkiállítás is kíséri majd, melynek első állomása jövőre Bécs lesz. 

A mostani kiírásban a 3h jelölése előtt a PLANT-Atelier Peter Kis épülete, a Gyarmati Dezső Uszoda nominálásáról is beszámoltunk, illetve az Archikon iroda sikeréről is, amelynek két épületét, Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőt és a többszörösen díjazott Vizafogó Tagóvodát is jelölték a díjra, majd harmadik magyar irodaként a Paradigma Ariadné következett, amelynek a veszprémi Haszkovó lakótelepre tervezett Az arc, a medence, két torony és egy rom című kiállítását jelölték a rangos díjra.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

BigSEE díjas a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója

BigSEE díjas a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója

Az elismerés kapcsán körbejártuk a patkószárnyat Csillag Katalinnal, a 3h építésziroda vezető tervezőjével.

12 magyar épületet jelöltek Mies van der Rohe Awardra

12 magyar épületet jelöltek Mies van der Rohe Awardra

Közzétette a teljes listát a Mies Alapítvány.

Hirdetés