Hirdetés

Két nívódíjat is kapott napokon belül a MOME-campus

Az ingatlanfejlesztési után az építőipar nívódíjat is bezsebelte a Market-csoport fejlesztése.

Hirdetés

Két komoly elismerést is kapott napokon belül a MOME campusfejlesztése: múlt pénteken a Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) Magyar Tagozatától a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj átadásán elnyerte az Oktatás kategória 1. díját, most szerdán pedig az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriumától kapott díjat Középület / Oktatási kategóriában

A MOME Master épülete

A MOME megújult campusát tavaly szeptemberben adták át. A fejlesztés két ütemben zajlott: a két épületet magába foglaló technológiai park – tervező Csomay Zsófia és Németh Tamás (CET Budapest Kft.) – után, a második szakaszban három új épületet és két műemléki rekonstrukciót terveztek Csillag Katalin és Gunther Zsolt (3h Építésziroda) irányításával. Átalakítottak két meglévő épületet, és felhúztak három újat. Ahogy az Építőipari Nívódíj laudációjában áll, a Market Építő Zrt. által megvalósított beruházás „kivitelezői hűen lekövették a tervezői és építtetői szempontokat, az egészet és a részleteket tekintve mind technikai, mind esztétikai szempontokból kiváló alkotásokat hoztak létre”.

„A MOME új campusa több mint egyetem: alkotóműhely, innovációs és kutatási központ, városépítő tett is egyben – írtuk az egyetem átadásakor. – A környék lakói számára barátságos környezetet, a kikapcsolódás, pihenés lehetőségét megteremtő, tizenötezer négyzetméteres zöld közpark nyitott a lakosság számára is.”

 Az UP épület és a mindenki számára nyitott park

A campus kivitelezőjét egy szigorú nyílt, európai uniós közbeszerzési versenypályázaton választották ki, a versenyt a legalacsonyabb árajánlatot adó kivitelező nyerte. A Market Zrt. Scheer Sándor vezérigazgató vezetésével végezte el az elnyert munkát.

A campusfejlesztés száz százalékban hazai teljesítmény, a tervezéstől a kivitelezésig magyar tervezők tervezték és magyar vállalkozók építették. A 25 ezer m2 épületet és 15 ezer m2-es közparkot magában foglaló campus határidőben és költségkereten belül készült el.

Az új campus az alapfeltétele egy valóban 21. századi, de a hagyományokra is építő, nemzetközileg is versenyképes designegyetemnek. Csak néhány jellemző, ami mindezt alátámasztja:

  • megkétszereződött az oktatásban használt műhelyek száma,
  • megháromszorozódott a terek mennyisége, amelyekben az egyetem hallgatói és oktatói mindennapjaikat töltik,
  • megötszöröződött a kiállítóterek területe, amelyek a hallgatók munkáinak nyilvános bemutatását szolgálják,
  • megtízszereződött a kutatásra, innovációra épített tér és ezzel a beépített korszerű technológia mennyisége. 

 A 3h által tervezett új főbejárat

De a campusfejlesztés méltatásait nemcsak az újdonság varázsa diktálta: az épület azóta folyamatosan nyeri a díjakat. A mostani kettő előtt már tavaly elnyerte az Igatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat III. díját, és a legjobb projekt lett a pályázók szavazata alapján, dicséretben részesült a Budapest Építészeti Nívódíján, elismerő oklevelet kapott az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) megalakulásának 30. évfordulóján, valamint döntős volt a 2019-es Média Építészeti Díján is.

És abban is biztosak vagyunk, hogy a sorozat még nem ért véget.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

E-trófeát tervezett egy magyar diák az elektronikus sportok bajnokainak

E-trófeát tervezett egy magyar diák az elektronikus sportok bajnokainak

A trófea a versennyel szinkronban készül a döntőig.

A Rubik kocka önmagán túlmutató szimbólummá vált

A Rubik kocka önmagán túlmutató szimbólummá vált

Bemutatták Rubik Ernő A mi kockánk című, magyarul és angolul megjelent könyvét.

Két magyar projekt az építésztehetségeknek kiírt díj shortlistjén

Két magyar projekt az építésztehetségeknek kiírt díj shortlistjén

A két döntős, Petrányi Luca és Baki Áron egyaránt a MOME hallgatója. 

Hirdetés