Hirdetés

Hátrányos helyzetű fiataloknak indít hiánypótló ösztöndíjprogramot a MOME

A Magyarország legszegényebb térségeiben élő, tehetséges középiskolásoknak jelenleg a töredéke kap valódi esélyt arra, hogy bekerülhessen a design- és művészeti felsőoktatásba. Mit tesz a régió egyik legfontosabb design és innovációs központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) azért, hogy ez megváltozzon? Történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként elindítja átfogó, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját.
 

„A 2020-as években a magyar gazdaság, benne a hazai kreatívipar súlyos demográfiai kihívásokkal néz szembe, miközben az ország jelentős területei és közösségei továbbra is »láthatatlanok« a felsőoktatás számára. Ezt az ellentmondást csak nagy odafigyeléssel, célzott programokkal lehet feloldani. A Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogrammal most erre teszünk újító szellemű, példaértékűnek szánt kísérletet. Hiszünk benne, hogy a program sikere nemcsak a MOME, de a hazai felsőoktatás és egész Magyarország számára értéket teremthet”

– fogalmaz a program ötletgazdája, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke, Böszörményi-Nagy Gergely.


A Tiéd a holnapA jövő kreatív tehetségeiért program küldetése, hogy esélyt teremtsen a Magyarország legszegényebb régióiban élő tehetséges diákoknak, közelebb hozva számukra – és családjuk számára – a kreatívipari karriert, az alkotói életpálya lehetőségét, egy olyan egyedülálló mintaprogram segítségével, amely más magyar egyetemek számára is modellértékű lehet. A MOME évről évre

25 hátrányos helyzetű fiatalnak biztosít majd ösztöndíjat, térítésmentes kreatív képzést, személyre szabott szakmai és mentális támogatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem összefogásában megvalósuló programban a fiatalok rendszeresen ellátogatnak a MOME Campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt, különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással.

A teljes folyamat során mentorok és egyetemi hallgatók kísérik és segítik az ösztöndíjasokat, akik a program eredményeként elkészítik saját kreatív portfóliójukat: ezzel megnyílik az út a MOME, vagy akár más felsőoktatási intézmény felé. Vállalt cél, hogy a program olyan jövőálló tudással, tapasztalattal, magabiztosággal vértezze fel a fiatalokat, amelyet aztán az életük bármely területén kamatoztathatnak.
 


Az első évben Miskolc, Pécs, Debrecen és a környező települések művészeti középiskoláiban tanuló hátrányos helyzetű tehetségeknek nyílik meg a lehetőség, a következő három évben pedig Szabolcs vármegye kisebb településeivel, a Kecskemét–Szolnok–Cegléd háromszöggel, valamint Székesfehérvár és környékével bővül a program hatósugara, helyi civil szervezetekkel, tanodákkal, önkormányzatokkal szoros együttműködésben.

A program szakértői csapatát erősíti Gyarmathy Éva szakpszichológus, tehetséggondozással foglalkozó szakember, Koós Pál formatervező művész, a MOME általános rektorhelyettese, Babarczy Eszter filozófus, szépíró, a MOME docense, Lóki Eszter pszichológus, Rontó Renáta doktorandusz, az MCC Roma Tehetségprogram korábbi ösztöndíjasa és Jákfalvi Anett, az Ökumenikus Segélyszervezet felzárkóztatásért felelős szakmai csoportvezetője, akik széleskörű tudásukkal és szakértelmükkel segítik a kezdeményezést, és ők választják ki évről évre a program 25 ösztöndíjasát is. 
 


Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért 

Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért 

Hátrányos helyzetű fiataloknak indít hiánypótló ösztöndíjprogramot a MOME

Felejtsd el a 90°-ot és a gérvágást!

Felejtsd el a 90°-ot és a gérvágást!

Csináld magad profilrendszer a DELTA LIGHT-tól.

Csúcsminőségű mechanikai rögzítések a Würth-től

Csúcsminőségű mechanikai rögzítések a Würth-től

Egyetemi mérnökcsapattal közösen fejlesztik ki a rögzítéstechnikai termékeket, amelyeket több független intézet vizsgál. 

Hirdetés