A Láng Művelődési Központ és az Újpesti Piac és Vásárcsarnok és UP Újpesti Rendezvénytér kiemelt dicséretben, további öt projekt dicséretben részesült.

Idén adták át huszadik alkalommal a Budapest Építészeti Nívódíjat, szerdán a FUGA Budapesti Építészeti Központban, ahol a pályaművekből összeállított kiállítás november 14–30-ig megtekinthető. A fődíjat a régi budai városháza rekonstrukciója kapta, a Láng Művelődési Központ és az Újpesti Piac és Vásárcsarnok és UP Újpesti Rendezvénytér kiemelt dicséretben, további öt projekt dicséretben részesült.

Nívódíj: Régi budai városháza

Az egykori budai városháza épülete komplett műemléki rekonstrukciójának, udvarai lefedésének és tetőtér-beépítésének engedélyezési és kiviteli terveit 2015-ben készítette el a tervező. A páratlan, történeti értékű épület megújításának célja kettős volt: egyrészt az alapvetően barokk, de jelentős középkori részeket tartalmazó, számtalan építési perióduson átesett, és azok izgalmas anyagi, szerkezeti és térbeli lenyomatait őrző épület teljes rekonstrukciója, másrészt a mai igényekhez méltó revitalizációja.

A régi budai városháza - Fotó: Danyi Balázs

A régi budai városháza közel 800 éves történetével a Várnegyed központjában, Buda egyik legrégebbi és legpatinásabb részében, a Szentháromság tér szomszédságában helyezkedik el. Az épület 160 éven át funkcionált városházaként, 70 éven át pedig az első kerületi elöljáróság székhelye volt. Működött benne csendőrség, iskola, majd a második világháború utáni időszakban múzeumok, kutatóintézetek.

Az épület megújulásában fontos üzenetet hordoz: így is lehet. Igényesen, minden részletre kitérően, időtálló anyagokkal. Mindemellett a fő mondanivaló, hogy a történelem, így az építészettörténet sem áll meg, ezért első körben kötelességünk, hogy feltárjuk és megértsük a meglévő emlékeket. Új funkció esetén azonban jogunk van az épített anyagokat értelmezni, a különböző
korok lenyomatait rendszerezni, hogy továbbra is egységes egészként, és ne véletlenszerű idézetként jelenjenek meg.

A tervezők jelen esetben a barokk időszakban kialakult állapotból indultak ki, és minden ettől eltérő időszakot ehhez képest, helyenként új kontextusban mutattak be. A kortárs kiegészítések nem tolakodók, viszont egyértelműsítik a friss beavatkozás területeit. A technika szinte észrevétlenül van jelen a házban, ami ilyen régi épület esetén komoly feladvány. A bútorok konzekvensen letisztult formában jelennek meg, több esetben rejtenek az épület működéséért felelős műszaki elemeket. A városháza épületében a fejlesztő mindkét célja, az értékőrzés és értékteremtés is példás, követendő módon valósult meg.

Építész felelős tervező: Szabó Levente DLA, Alkér Katalin, Bartha András, Biri Balázs, Terbe Rita DLA, Tolnai Zsolt
Generáltervező: Hetedik Műterem Kft. (www.hetedik.hu)

Kiemelt dicséret: Újpesti Piac és Vásárcsarnok és UP Újpesti Rendezvénytér

A fejlesztés a Szent István tér komplex megújítása II. ütemeként készült el. A piac rendezése nélkülözhetetlen volt a főtér felszabadításához és agorává alakításához. A hatszintes, bruttó 25 000 m2 alapterületű épületben a mélygarázs fölött vásárcsarnok és ennek tetején rendezvénytér található. Ezek működésükben és építészeti megformálásukban egyaránt nyitottak a megújuló külső köztér és minden használó számára. Az épület közösségi térként háttere kíván lenni a színes városi eseményeknek.

Építész felelős tervező: Bun Zoltán PhD
Ügyvezető igazgató: Bikki István
Építész munkatársak: Balogh Boglárka, Dobos Zsolt, Erdélyi Róbert, Konrád József, Kovács Veronika, Palásti Ildikó, Schöff Gergely, Sümeghy Áron

Kiemelt dicséret: Láng Művelődési Központ

Az épület több, mint 80 éves múltra tekint vissza, amely során mindig kul- túrház és művelődési központ szerepet töltött be. Az 1970-es évekbeli, Tokár György tervezte bővítés a kor ikonikus épületévé tette. Ezért a rekonstrukció
során a folytonosság volt az egyik legfontosabb szempont: tiszteletben tartani a meglévő építészeti értékeket, illetve megőrizni a kerületben élő és működő közösségeket.

Építész felelős tervező: Nagy Csaba, Pólus Károly
Tervezők: Dobos Bence László, Tőrös Ágnes, Benedek Botond
Munkatársak: Várhidi Bence, Mészáros Eszter

Dicséret: Magyar Telekom és a T-Systems Hungary közös székháza

A Budapest arculatát is meghatározó székház a WING ZRt. fejlesztésében valósult meg, területe mintegy 100 000 m2 (ebből 58 000 bérbeadható), és 9 szintje akár 5000 dolgozónak biztosíthat munkahelyet. A székházi és munkahelyi funkciók mellett célként jelent meg az emberközeli munkahely kialakítása, hogy az épület közösségi térré és élménnyé is váljon, ezért tervezésekor fő szempont volt egy kreatív és inspiráló munkakörnyezet létrehozása.

Építész felelős tervezők: Tiba János (†), Király Zoltán, Beczner Balázs, Matúz Melinda
Munkatársak: Niczki Tamás DLA, Honti Viktória, Kőszeghy Flóra

Dicséret: MOME campusfejlesztés

Az építészek célja volt, hogy a jó kapcsolódási pontok kialakítása mellett a Technológiai Park karakteresen elkülönüljön a terület többi részétől, de fajsúlyában legyen méltó a területet uraló és az iskola szimbólumává vált „A” épülethez. Az épületek megfogalmazásánál arra törekedtek, hogy erkölcsileg, fizikailag nem avuló, önmagukkal és egymással konform épületek szülessenek. A színt, a formát, a mozgalmasságot a beköltöző élet hozza majd.

Építész felelős tervezők: Csomay Zsófia, Németh Tamás
Építész munkatársak: Szijjártó Csongor, Magyari Mátyás

Dicséret: Klapka Központ Szolgáltatóház

Budapest XIII. kerületének Polgármesteri Hivatala a többezres lakótelep és a kisvárosias beépítés határán található helyszín revitalizációját tűzte ki célul. A 2012-es tervpályázaton I. díjas, majd a 2012-es Média Építészeti Díját is elnyerő terv alapján tervezett beépítés pince, földszint és négy, illetve részben ötemeletes, ék alakú, 100 parkolóhelyet, kereskedelmi és szolgáltató egységeket, körzeti orvosi rendelőket, valamint 33 lakást tartalmazó épület, valamint a zöld „domb” gyomrába helyezett élelmiszeráruház és további kis üzletek térkompozíciója.

Építész felelős tervező: Marosi Miklós
Munkatársak: Sebő István, Rabie Anisz, Dobszay Gergely, Hadnagy Csaba, Váczi Péter, Szakál Szilárd, Máramarosi András, Ritzl András, Pottyondy Flóra, Kerecsényi Zsuzsa, Láng Judit, Csordás Szilveszter, Bíró Attila, Veresné Rauscher Judit

Dicséret: NEXON irodaépület és mélygarázs

A NEXON Magyarország új székházát magassága és tömege monumentálissá, a színkontraszttal megerősített különleges szalagmotívumai dinamikussá varázsolják. Mindez teljes harmóniában áll mérsékelt szín- és formavilágával, így összességében visszafogottság és letisztultság jellemzi. A szomszédos alacsonyabb épületek felé kisebb szintszámú tömeggel csatlakozik. Tervezési szempont volt a különböző igényekhez könnyen igazodó alaprajz.

Felelős építész vezető tervező: Fernezelyi Gergely DLA
Projekt építész: Brósz Róbert Zsigmond
Építész munkatársak: Kiss Dávid, Maróth Katalin, Reisz Ádám, Szőke Erzsébet (Proform), Varga-Koritár Krisztián

Dicséret: Kastélydombi Luther-kápolna

A kortárs templomépítészet az egyszerűségre, a racionális, tiszta belső terekre és formákra törekszik. A Kastélydombi Luther-kápolna sem pazarló, különleges formájával, érdektelen, felesleges díszítésével vonja magára a figyelmet, hanem a liturgikus funkció egyszerű építészeti megformálásával. Hely, ahol az ember legmélyebb önmagát ismerheti meg, kapcsolatba léphet Istennel, embertársaival, és a művészet segítségével harmóniába kerülhet a körülötte lévő világgal.

Építész felelős tervező: Krizsán András DLA
Építész munkatársak: Tömpe Zoltán, Szabó Lajos, Krizsán Gergely

A Budapest Építészeti Nívódíja 2019 Bírálóbizottságának munkájában a Bírálóbizottság elnöke Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes elnöklete mellett szakmailag elismert, neves építészek vesznek részt.

A Bírálóbizottság tagjai: Mártonffy Miklós Budapest Főváros főépítésze, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály főosztályvezetője, Csapó Balázs építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Csillag Katalin építész (Ybl-díj), Ferencz István DLA építész tervező művész (Príma, Ybl-díj, Steindl Imre-díj, Pro Architectura díj), Dr. Meggyesi Tamás urbanista (Ybl-díj, Széchenyi-díj), Sugár Péter DLA építész (Ybl-díj, Pro Architectura díj), a BME Lakóépülettervezési Tanszék tanszékvezetője.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

OTTHON A TÉRBEN

OTTHON A TÉRBEN

A BME Lakóépülettervezési Tanszék kiállítása a FUGÁBAN

Hangzótárgyak az idei Határtalan Design kiállításon

Hangzótárgyak az idei Határtalan Design kiállításon

Az akusztikus széktől a hétköznapi tárgyakból konstruált szintetizátorig 

Hirdetés