Hirdetés

A szentendrei Dunaparti Művelődési Ház U alakú épületének lehetőségei mozgatták meg a fantáziájukat.

A szentendrei Dunaparti Művelődési Ház jelenleg romkocsmának, tornateremnek, irodáknak helyt adó épülete az 1870-es évek óta áll a Dunakorzón. Az U alakú, felújításra szoruló villa elhelyezkedése kivételes a szentendrei belvárosban, hiszen a méretes belső udvar egyedülálló módon nyílik a Duna-partra. Ennek az épületnek, és az előtte lévő területnek a rehabilitációjára és nagyívű, fantáziadús újragondolására írt ki pályázatot az MMA 2019 szeptemberében.

Ugyan a Kultúrpart-pályázat elsősorban a belső udvar újraálmodását és esetleges kiterjesztését várta az építészektől, ám az is szempont volt, hogy integrálják az épületet a Dunakorzóra, kitágítva és a Duna vízfelületéig megkomponálva a teret.

Az MMA ötletpályázatának az volt a célja, hogy a fiatal építészek kiterjesszék a hely kulturális kisugárzását, amit érzékeljenek és élvezzenek a városlakók és a turisták. Olyan vizuális, építészeti, tájépítészeti üzeneteket vártak, melyek a terület kiterjesztésével, a helyhez illő mértékben, ahhoz kapcsolódva közvetítik a várost átszövő, lépten-nyomon jelenlévő, élő kultúrát.

Konkrétan egy többfunkciós közösségi ház és szabadidőközpont kialakítását kérték a pályázat kiírói, mely egyfelől a város kötelező közművelődési feladatait látná el, másrészt mint flexibilisen használható rendezvénytér és turisztikai attrakció kapcsolatot teremtene az épületegyüttes, a korzó és a Duna között.

A bruttó ötmillió forint összdíjazású pályázatra november 15-ig nyújthatott be tervet minden a 40. életévet be nem töltött, építőművész, építészmérnök, építész, belsőépítész végzettséggel rendelkező személy.

A pályázati kiírás rendkívül nagy sikert aratott: 37 pályamunka érkezett be, ami egy ehhez hasonló pályázat esetében kiemelkedően sok. A pályamunkák lendületesek, merészek, proaktívak és gyönyörűek.

A díjazottak kiléte a kiállításmegnyitón derül majd ki. A pályázat eredményét Turányi Gábor Ybl díjas építész ismerteti majd.

Kiállításmegnyitó: Szentendre, Városháza, Városház tér 1-3. 2020. január 22. 18 óra
A kiállítás a szentendrei Városházán tekinthető meg, január 29-ig, hivatali időben.

A megnyitón nem csupán a grafikai munkák, de a belőlük készült makettek is láthatóak lesznek. A kiállítás további idejében a makettek megtekintéséhez néhány nappal előtte telefonon kell egyeztetni Kozma Krisztina protokoll és kulturális referenssel.

A képeket a Szentendrei Önkormányzatnak köszönjük!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mintaházparkként nyit újra 2020-ban a Solar Decathlon Europe 2019 kiállítása

Mintaházparkként nyit újra 2020-ban a Solar Decathlon Europe 2019 kiállítása

A mintaházpark közvetítőként működne a szereplők között a közös, fenntartható jövőt támogató értékteremtés érdekében.

Célegyenesben a BME Solar Decathlon csapata

Célegyenesben a BME Solar Decathlon csapata

Júniusban kezdetét veszi az Építészeti Világverseny Szentendrén.

Hirdetés