A TIBA Architects két munkája is nyert 2022-ben, Public and commercial architecture kategóriában.

Magyarország legnagyobb irodaépülete, a Magyar Telekom Székház és a TIBA Építész Stúdió saját irodája nyerte 2022-ben a BigSEE Építészeti Díját középület kategóriában. Oldalunkon megjelent írásainkból szemlézve ezúton is gratulálunk!

 


A BigSEE rangos elismerése a TIBA Stúdió elvitathatatlan szakértelmének adózik, melyet az irodatervezés területén megvalósult számtalan munkájuk bizonyít. A Telekom székház egyik vezető tervezője, Niczki Tamás az Archdailyn foglalta össze a stúdió e téren szerzett tapasztalatait.

„Az új székház hosszú távú értéket és modern munkahelyet képvisel, energiatakarékos, fenntartható és intelligens technológiákkal, valamint emberbarát belső terekkel. Budapesten is kiemelkedő mérföldkő...”  – írja a BigSEE oldala az indoklásban.

A 2018-ban elkészült, azóta sokszorosan díjazott Telekom székház épületéről az Octogon főszerkesztője, Martinkó József írt az átadás után elemzést a magazin nyomtatott, 148-as (2018/8-as) lapszámában.
 

Fotó: Bujnovszky Tamás

A másik díj a stúdió saját irodáját illette, amely különleges helyet foglal el a magyar  építészeti palettán. Az irodatér a Szent Gellértről elnevezett lazarista kápolna és rendház kollégiumának szeparált, külön megközelíthető, alsó két szintjén került kialakításra. A tervezés során különleges helyzetet teremtett, hogy a megbízó, tervező és az építést levezénylő csapat egy és ugyanaz. Ez lehetőséget adott rá, hogy a végeredmény teljes mértékben személyre szabottan valósuljon meg. 

„...olyan tér jött létre, amelyhez rendkívül erős a kötődésünk, és támogatja bővülő, megváltozott és továbbfejlesztett működésünket.”

Fotó: Batár Zsolt

A stúdió saját irodáját szintén Martinkó József méltatta a 165- ös (2021/1-es), műemlék-felújítás tematikájú lapszámunkban:

A teljes belső rekonstrukció során a tervezők úgy fogalmazták újra a teljes belső térstruktúrát, hogy az eredeti alaprajzi rendszer sajátosságait tiszteletben tartották. Legjellegzetesebb téri karakterelem azonban a feltárt lírai téglafalazat lett. Egy építész munkahely számára álomszerű a régi téglamezők áramló örvénye, ahogyan az egykori kötések és illesztések, a poroszsüveg boltozatok szerkezete megunhatatlanul gazdag részleteivel öleli körbe az itt alkotókat. Kiapadhatatlan inspirációs, építészlélek-simogató látvány ez, ami szinte egy tégla-mandalává szellemül át a hosszas nézelődés során

 

 

További képek a munkákról a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható, egészséges és jövedelmező irodaépületek építése 10 egyszerű lépésben

Fenntartható, egészséges és jövedelmező irodaépületek építése 10 egyszerű lépésben

Niczki Tamás (TIBA Stúdió) ArchDailyre írt dolgozatának magyar átirata.

Változhatnak előnyükre az irodaépületek a koronavírus-járvány hatására?

Változhatnak előnyükre az irodaépületek a koronavírus-járvány hatására?

Niczki Tamás, a TIBA Építész Stúdió tervezőjének írása.

A Telekom székház -17 fokban is épült, hogy időben elkészülhessen

A Telekom székház -17 fokban is épült, hogy időben elkészülhessen

Gábor Péter és Baumann Gergely Telekom székház építésével járó felelősségről.

Hirdetés