Hirdetés

Takács Hanga diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Takács Hanga diplomamunkájában a Pap-szigetet körülvevő változatos természeti adottságokból indult ki, fő fókuszába a mászók közössége került, minden bizonnyal azért is, mert ő maga is kipróbálta már ezt a sportágat. A projektet a hallgató leírásában közöljük.


Egymás biztosítása, közös bemelegítés, nyújtás, erősítés, taktikák és technikák átbeszélése és este jó hangulatú élménybeszámolók, sztorizgatások. Talán ezek azok a momentumok, amikkel leginkább leírható ez a sportolói közösség.


Koncepció | Ahhoz, hogy igazán otthon tudják érezni magukat a kemping területén – megtartva a hely eredeti funkcióját –, a különböző szállástípusok mellett biztosítok szabadtéri és fedett mászási lehetőségeket is. Így nem csupán a közelben elérhető természetes sziklafalak tehetik vonzóvá az itt töltött időt, hanem helyben is lehet edzeni, gyakorolni, akár edzőtáborokat, versenyeket szervezni a mászótúrák mellett.

A mászás természetközeli, nyers filozófiáját az anyagválasztással érzékeltettem. Elsősorban kiemelném az OSB-t, ami nem csupán a rusztikus felülete miatt passzol a koncepciómba, hanem a fenntarthatóság szempontjából is fontos, ugyanis gyakorlatilag a bútoripar hulladékanyagából készül. Burkolatként többször csiszolt betont alkalmazok – az eredetileg is fellelhető anyagot használom, nem terhelem új anyaggal a kempinget. Közösségi terekben a fém is többször megjelenik (expandált lemez, rozsdamentes acél) a hosszú élettartam érdekében. 

Az enteriőrök natúr anyagai mellett mindenhol megtalálható valami színes kiegészítő vagy bútordarab, hogy izgalmasabb legyen a puritán tér – hasonlóan a boulderfalon megjelenő élénk színű és vicces formájú fogásokhoz.

A kemping bejáratához közel található az üzemeltetői szállás (piros színű terület). Sárga színnel jelöltem azokat a funkciókat, amelyek nyilvánosak, azaz azok számára is fontos a könnyen megközelíthetőségük, akik csupán 1-1 napra látogatnak ide, például egy verseny idejére. Rögtön a bejárathoz közel helyeztem el a szabadtéri boulder elemeket, ami egy verseny központját jelentheti és a nézők is elférnek körülötte.

A nagy esőbeállók szintén szabadtéri – de fedett edzési lehetőséget biztosítanak: nyújtás, bemelegítés helyszíne lehet, hátsó falát mászófallal kiegészítve. Mellettük található az üzlet, ahol felszerelést lehet bérleni és vásárolni egyaránt, boulder és sziklamászáshoz is. Tovább haladva érünk el a volt öltöző-épülethez, aminek alsó szintjén került kialakításra a bár, a felső szinten pedig a beltéri mászóterem, a közelében pedig az öltözők Végül a Dunához közel megtartottam a medencét, és egy stéggel egészítettem ki, így kényelmesen lehet itt lazítani egy fárasztóbb nap után.
 


Kék szín jelöli a privát zónát, ahol a különféle szállások találhatók: 2 fős és a 4 fős lakóbungalók, és a mászók számára elengedhetetlen sátrazásnak is biztosítok területet. A vizes helyiség nélküli szállások közelében található a mosdó épülete is. Ezen felül a motelben lehetőség van csoportoknak is megszállni, emeletes ágyas alvószobákban, illetve a közösségi étkező is itt található. 
 

Lakóbungaló | Külső megjelenését a homogenitás jellemzi, de a kötélből készült korlát utal a célközönségre. A kis alapterület miatt a berendezésnél fontos volt többfunkciós bútorok használata, mint például a kanapépad, amiből fekhely is kihúzható, és tároló fiókokkal is rendelkezik. Emellett pár organikus bútorelem (polc, ülőke) emlékeztet a sziklafalak vonalaira.


Motel | A bal szárnyában a külső homlokzaton végigfutó folyosóról jutunk el az alvószobákba, és a közös használatú mosdóhelység is itt található. Minden alvófülkéhez tartozik egy saját pakolófelület, így a vendégek éjjel is maguk mellett tudhatják a személyes értékeiket. A kis szobaméretet térhatású kiegészítőkkel tettem mozgalmasabbá. A motel jobb oldali szakaszában kapott helyet a közösségi konyha-étkező, aminek csempe burkolata emlékeztet a mászófalra, míg a rozsdamentes acél konyhapult és eszközök biztosítják az ellenállóságot.

 

 

Még több kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Gyógyító természet

Gyógyító természet

Kaptár kemping a Pap-szigeten - Dukai Babett diplomaterve a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Digitális detox tábor a szentendrei Pap-szigeten

Digitális detox tábor a szentendrei Pap-szigeten

Gemov Nikolett diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Egyszülős Központ a szentendrei Papszigeten

Egyszülős Központ a szentendrei Papszigeten

Mózes Katinka diplomamunkája a KREA Design Iskola belsőépítész-enteriőrtervező szakán.

Hirdetés