Irány a Római!

Teniszklub a „legmodernebb berendezéssel”. Cikkünk az OCTOGON magazin 174-es (2022/2-es) lapszámából.

Rómaifürdő gyógyvizeit már az ókori rómaiak is használták, amivel ellátták Aquincumot és fürdőházat is építettek. A városrész Duna-menti sétánya, a Római-part pedig a 19. század óta vízi szabadidős központ volt, fürdéshez, evezéshez is teret biztosított csónakházakkal, vendéglőkkel és szabadstranddal.

A 8 Órai Ujság 1935-ben a „vadak birodalmának” nevezte az ó-budai Római-partot, és szemléletes leírást is közölt róla: „Barna csónakházak, színes weekend-épületek, tarka kisvendéglők, imbolygó deszkastégek, homok, kavics (...) között tanyázik a vadak barnára sült népe. Ez a vadevezős ország. Lakóinak száma télen néhány tucat, nyáron ötvenezer.” 

A környéken, a Királyok útja mentén többek között szabadidőközpont, kajak-kenuzási lehetőség, yachtklub, hotelek, büfék is várják a kikapcsolódni vágyókat

A 20. században továbbfejlődött, vállalati, egyesületi és magán csónakházak tucatjait építették fel. 1973-ban megszüntették a fürdőhelyeket a vízminőség romlása miatt, ekkor a tömeges érdeklődés csökkenni kezdett. A rendszerváltás után a legtöbb csónakház és vállalati üdülő bezárt, az árvizek szintén rengeteg nyaralóban és vendéglátóegységben tettek kárt – védelem hiányában. Az elmúlt években kezdett el visszatérni az élet: újonnan nyílt többtucat vendéglátó- és szórakozóhely, újra van szabadstrand, itt halad a szentendrei kerékpárút. Elindult a közösségi tervezés, a fejlesztési és árvízvédelmi koncepcióalkotás.

„Csónakház a legmodernebb berendezéssel, teniszpálya, büffé; bércsónakok.”

Egy harmincas évekbeli hirdetőtáblán állt ez a szöveg, amely akár a Kardos Judit és Iszak Judit belsőépítészek által tervezett GS Római Teniszklub reklámszlogenje is lehetne. A környéken eddig csak a Római Teniszakadémián lehetett játszani, mostantól a Kossuth üdülőpart felújított csónakháza is nagyrészt a tenisz szolgálatába áll. (Az engedélyes terveket Kovács András építésszel együttműködve készítették el – lévén az ISCA belsőépítész cég –, ám alapvetően minden területrendezési és építészeti elképzelés az övék.)
 

 A lépcső és a felmagasított korlát a modernizmust idézik meg. A régi elemek tömörek, az újak áttörtek. A hangsúlyos, ívelt vonalvezetés nem csak a kültéri korlátnál, hanem a benti designlámpáknál is megjelenik


Az ISCA Design koncepciója a lehető legkevesebb beavatkozással nyúlt a jellegzetes harmincas évekbeli modernista épülethez. Megőrizték az építészeti karaktert és a sport funkciót is. A földszinten a régi csónaktároló helyére edzőterem került, az emeleten az egykori hálószobák helyére öltözők és szauna. A korábban kihasználatlan lapostetőn most dunai panorámás vendéglátóegységnek alakítottak ki teret. A tetőteraszra új könnyűszerkezetes lépcsőn lehet feljutni, a hangsúlyosan megemelt, jelszerűen kihangsúlyozott íves korlát messziről hívogatja a látogatókat. (Csónakház korában is volt már itt egy nyitott étkező, amit a hatvanas években acélszerkezetes üvegfallal zártak le.) Megtartották a korábbi, terméskővel borított homlokzati karaktert is, melyet vakolt felületek tagolnak.

A hatvanas évekbeli hátsó, félnyeregtetős, kiszolgáló funkciójú romos toldalékszárnyat elbontották, a csatlakozás helyét most vakolt felület érzékelteti a felújított homlokzaton. Ahol szükséges volt, szerkezetileg megerősítették az épületet – különös tekintettel a megnövekedett terhelésű tetőre, és kicserélték a nyílászárókat is. Az igényes enteriőrt minden részletre kiterjedően megtervezték: terméskő, fehér falak és filigrán függönyfal harmóniája adja ki a belső tereket. A külső homlokzati nyílászárót követi le a klubház belső te- rének rendkívül karakteres térképző eleme, a vékony, acélszerkezetes függönyfal. Kint látványos olasz és spanyol designbútorok szolgálják a vendégek kényelmét. Figyelemre méltó a réz- és faborítású vendéglátópult, valamint a hatméteres belmagasság miatt hangsúlyos szerepű, óriási, kör alakú designlámpa.
 

A kültéri világítás geometrikus árnyjátéka az esti órákban is idevonzza a látogatókat

A területen kilenc teniszpálya épült, öt festett akril bevonatú hardcourt és négy salakos, továbbá egy-egy padel- és lábtengó-pálya. (Az egész évben használható, télen fedett és fűtött pályák akár nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmasak.) A beruházó vállalta, hogy a kivágott fák helyett ugyanannyi új egyedet telepít a környéken.

Érdekesség, hogy itt láthatóak a környék első állandó kőépületének, a 800 éves Árpád-kori Pusztatemplomnak a romjai is. A húszas években Benárd Ágost népjóléti miniszter vásárolta meg a területet, és nyaralóját gyakorlatilag összeépítette a romokkal. Most is jól kivehető a 13. századi templom oromfala az Árpád-kori falmaradvánnyal. Az épület jövője kérdéses, habár az ISCA erre is kidolgozott egy felújítási koncepciót. A rekonstrukcióval egy méltatlanul elhanyagolt épület nyerte vissza az eredetihez egészen hasonló állapotát. Egyszerre járulhat hozzá a magyar teniszsport erősödéséhez és népszerűsítéséhez, illetve a Római-part aranykorának újjáélesztéséhez.
 

Tervezés és kivitelezés: 2020–2021
Nettó alapterület: 150 00 m2

Belsőépítész, épület- és terület arculattervezők: ISCA DESIGN | KARDOS JUDIT és ISZAK JUDIT
Engedélyes tervek: KOVÁCS ANDRÁS

Tájépítész : STEFANOVICS BEÁTA

Beruházó: GS TENISZ CLUB


 

Még több kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Irány a Római!

Irány a Római!

Teniszklub a „legmodernebb berendezéssel”. Cikkünk az OCTOGON magazin 174-es (2022/2-es) lapszámából.

Dunaparti csónakházban
  • 2021-08-28 09:00
  • Deco

Dunaparti csónakházban

Idilli környezetben, egy korábbi csónakház helyén született meg ez a modern, dunaparti lakás.

Villapark épül a Római parton

Villapark épül a Római parton

A Singer Design csapata tervezte, kialakítását a kényelem és szabad érzés ihlette.

Hirdetés