Hirdetés
  • 2021-08-28 09:00
  • Deco

Dunaparti csónakházban

Idilli környezetben, egy korábbi csónakház helyén született meg ez a modern, dunaparti lakás.

Hirdetés

Friss szél a Dunáról és a közeli hegyekből, rengeteg zöld és megannyi sportolási lehetőség. Ebben az idilli környezetben, egy korábbi csónakház helyén született meg ez a modern, dunaparti lakás.

A Római-parton lakni különleges életminőséget jelent, különösen a vízisportok szerelmeseinek, akik ennél a Budapest centrumától mindössze néhány megállónyira fekvő helyszínnél ideálisabbat keresve sem találhattak volna. Nóra és Tamás élete fordulóponthoz érkezett, mikor a középkorú pár felnőtt gyerekei elkezdték önálló életüket. Úgy gondolták, elérkezett az ideje, hogy változtassanak, és új lakhely után nézzenek. Aktív kenusként, örömmel szálltak bele abba a társasház projektbe, ami egy korábbi csónaképítő- és javító műhely helyén valósult meg.

Ám a félig elkészült lakás munkálatai során eljött egy pont, amikor néhány további lépést érintő kérdésben elbizonytalanodott a házaspár, ezért a Geppetto Belsőépítész Irodához fordultak tanácsért. Olyan jól sikerült az első találkozás Károlyi Szilvia belsőépítésszel, hogy a tervezőt megbízták a ház berendezésének további irányításával. Alkalmazkodva a már folyamatban lévő építkezéshez, a tervezőnek néhány apróbb változtatással sikerült a család elvárásai szerint átszabni a lakást.

A négylakásos ház tetején kialakított teraszról különleges kilátás nyílik a környékre. Olyan kellemes rejtekhely ez, ami elfeledteti a nagyváros közelségét

A tulajdonosok az egykori ház loft jellegébe szerettek bele, ezért az eredeti hangulat megmentése érdekében a tetőteraszra vezető, könnyed, mégis indusztriális lépcső épült a nappaliba.A nappali falát szeletelt téglával antikolták, a tágas helyiség ipari jellegét pedig a modern, puha bútorok ellenpontozzák.

A konyha-étkező modern terének látványos elemei a hajótestekre utaló gerendák. A napfényben úszó, nagyvonalú konyhához és étkezőhöz szinte minden átmenet nélkül csatlakozik az üvegfal másik oldalán kialakított tágas terasz.

Az egykori csónakház építőelemeinek megtartásával, azok új köntösbe csomagolásával és néhány praktikus megoldással a belsőépítész nemcsak a lakás színvonalát emelte, de a család megváltozott igényeinek is igyekezett megfelelni. Ez többek között azt is jelentette, hogy a hétvégeken hazalátogató gyerekeknek saját hálószobát alakított ki egy-egy fürdővel, míg a nappalit, a konyhát és az étkezőt egyetlen összefüggő térben helyezte el, melyhez egy nagyvonalú, védett, medencés terasz csatlakozik, ami a nyári hónapokban további értékes helyiséggel növeli a család otthonát, tökéletes helyszínt kínálva pihenésre, napozásra, vendéglátásra.

A konyha és az étkező között kialakított konyhasziget – ami munkafelületként és reggeleziőpultként egyaránt szolgál – egyik különlegessége az oldalába beépített bioethanol kandalló.

A konyha, étkező és a nappali eltérő funkcióit a fapadló és az azonos mintázatú és árnyalatú fafrontok fogják össze a válaszfalak nélküli, tágas térben.

Az egy oldalra szervezett fa és fehér frontokkal kombinált konyhában praktikusan követik egymást a különféle munkafolyamatok. A konyhapult csúcstechnológiájú eljárással előállított anyagból készült, aminek felülete megakadályozza a foltok képződését és kiváló hőálló tulajdonsággal rendelkezik.Az utcai bejárat mellett a garázs is közvetlenül az előszobába nyílik, aminek bútorai egyedi tervek alapján készültek tölgyfából, illetve az ülőpad kényelméről a méretre készült, kárpitozott párna gondoskodik.

Mivel a család életében fontos szerepet tölt be a közös főzés, ezért az eredeti terveket módosítva, a konyha került a tér fókuszába, ahol hétvégéken összegyűlhet az egész család és a barátok, így a logikus térszervezés és stílusos berendezés mellett ez a rész jelenti az új otthon szívét.

Az egyedi tervezésű beépített bútorokkal berendezett, letisztult hálószoba falát francia textilhatású vinyl tapéta borítja, melynek színei megidézik a közeli Dunát is.A nagyobb fürdőszoba tökéletes komfortot kínál: kényelmes méretű káddal, könnyed mosdópulttal, fölötte hatalmas tükörrel, mindemellett még egy zuhanyfülke is elfért a helyisgében.

A háló és a fürdő pihentető nyugalmát a semleges színek teremtik meg, amik szándékosan visszafogott hátteret biztosítanak az élénkebb színfoltokat képező kiegészítőknek.

 

Alapterület: 152 m2, galéria 11 m2
Helyszín: Budapest, Római-part
Tervező: Károlyi Szilvia, Geppetto Belsőépítész Iroda
Fotó: Hlinka Zsolt

 

A cikk az Octogon DECO 2021/ 3. lapszámában jelent meg.


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.



Kapcsolódó cikkek

Csónakház borterasszal és présházzal

Csónakház borterasszal és présházzal

Csónakházzal lehelne életet a borsodi dombság elmagányosodott területébe Zsiros Renáta.

Parafa ház a Stirling-díj shortlistjén

Parafa ház a Stirling-díj shortlistjén

A tervezők paradigmaváltást szeretnének az építészeti tervezésben.

Ilyen lesz az OSZK piliscsabai Archivális Raktára

Ilyen lesz az OSZK piliscsabai Archivális Raktára

Száz évre tervezett a TSPC Csoport.

Hirdetés