Milyen érzés a Hello Wood Workstation kabinjában dolgozni? Kipróbáltuk a MaxCity-ben.

Cikkek tucatjai elemzik nap mint nap, hogy a koronavírus-járvány miatt hogyan változott meg a munkavégzés, és miként alakulhat át a jövőben. Valójában egyikünk sem tudhatja pontosan, milyenek lesznek a hétköznapok mondjuk tíz év múlva, de tény, hogy a vírus változásokat hozott. Jó eséllyel a távmunka örökre velünk marad, ahogy remélhetőleg a kert iránti igény is tartós lesz, és nem csak a pánik miatt menekülnek sokan a zöldbe.

Reménykedhetünk ebben, mert bár hivatalosan csak a coviddal váltunk homo sapiensből homo ficce-é, azért az elvonulás, a magányos órák iránti vágy mindig is bennünk volt. Különböző kultúrákban gazdag története van a kert végi toldaléképületeknek, mi most maradjunk csak hazai földön, és az olyan, érzelmeket sem nélkülöző szavaknál, mint a sufni, bódé, fészer, nem is beszélve a bensőséges/becézős/helyi változatokról, mint viskó, kalyiba, kunyhó, kulipintyó, bodega, vityilló. Önmagában a szinonimák gazdasága és érzelmi töltete is jól mutatja a nevezett helyiség iránti erős igényt.

És itt van még a latin eredetű kabin is. Ha elétesszük a vérbeli angol workstation szót, máris megkapjuk a Workstation kabint, a Hello Wood válaszát az elvonulás, elmélyült tevékenykedés iránt ma is fennálló igényre.

Nem is kérdés: van kereslet a kert végébe letett dolgozó kabinokra; kérdés viszont, hogy milyen a Workstation kabin a maga valójában? Ezt próbáltuk ki élesben az ország legnagyobb lakberendezési bevásárlóközpontjában, ahová úgy mentünk dolgozni, mintha a kert végébe sétálnánk, laptoppal, töltővel, kulaccsal, elemózsiával, mobillal. Maszkkal és fertőtlenítővel. Helló 21. század!

  Fotók: Octogon

A Workstationnél elsőre a rafinált, sokszögekből felépített, gömböc-formát idéző design tűnik fel, és ugyanebből fakad a kíváncsiságunk is: mennyire praktikus ez? Nagyon jól mutat a Marson, de jól használható a kertben is: elég neki tíz négyzetméter, befér egy fa alá – ha annak lombkoronája legalább három és fél méter magasan kezdődik –, a legszélesebb pontja is csupán 4,79 méter, azaz teljesen életszerű elhelyezni valahol kissé odébb a háztól, hogy a kabinig megtett úton is elszakadjunk kicsit a korábbi környezettől, és hangolódjunk az újra.

Még távolról nézve a Workstationt eleven bizonyítékát láthatjuk, ahogy a digitális tervezés, a szoftverek és a gyártástechnológia fejlődése egyre szabadabb formai kísérleteket tesz lehetővé. A 3d convex hull eljárás a formákat síkokkal írja le, a tömeg különböző parancsokkal alakítható, véglegesíthető. A kabin legnevesebb előképe Rem Koolhaas (OMA) 2005-os portói koncertterme, a Casa da Música, míg közvetlen előzménynek mondható a Hello Wood társalapító Pozsár Peter 2011-es tanulmánya, de a sorozat még folytatható1.

Hasonló gondolatok inkább a sokadik látogatáskor villanhatnak át az agyunkon, elsőre viszont erősebb a kíváncsiság: milyen odabent? A bejárati ajtó 65 centis szélessége éppen megfelelő; egy profi vízipólós csak oldalazva fér be, de számára úgyis inkább egy kerti medence jelentené a home office-t. Bent vagyunk végre, és magunk is meglepődünk, mennyire tágas a tér. Az alaprajzon négy szék áll a középre húzott asztal egyik oldalán, míg szemben egy beépített, kétszemélyes pad található. Élőben jól érzékelhetően elég erre a tér, nem válik tőle zsúfolttá a kabin, vagyis a nettó 9,3 négyzetméteres belső tér bőven elég egy embernek, de simán lezavarhatunk benne akár egy hatfős tárgyalást is.

Ehhez nem kell összehúzni magunkat, a belmagasság és a térszerkezet engedi a szabad mozgást, a többfelé „elszórt” ablakok, üvegfelületek pedig mindig nyitnak kifelé is: bőven jut természetes fény, és lényegében minden pontról látszik a kert. Vagy esetünkben a MaxCity. Ez azért jó, mert innen, a törökbálinti üzletből származnak a berendezési tárgyak, így amibe teszt közben beleszeretsz, azt nyomban be is szerezheted egy-két sarokkal odébb.

 Hozott anyagok és egy helyi bagolyFotók: Octogon

Bőven van hely mindenre, a padon akár szusszanni is lehet egy félórácskát, miközben a technika is töltődhet az asztal alatti négydugaljas padlódobozból. Ezen kívül a bejárat melletti oszlopon található lámpa- és LED-vezérlés, illetve egy további dugalj, de extraként a mezei LED helyett kérhetünk RGB LED világítást is, külön vezérléssel. (A tesztpéldányban az üzlet biztonsági előírásai miatt nincsenek elektromos kiállások.) A kabin téliesített, a kőzetgyapot hőszigetelés mellett a hűtés-fűtés-szellőzésről a beépített padba rejtett splitklíma gondoskodik.

Mégsem ez a Workstation igazi extrája, hanem a sokrétű funkció. Ma már, amikor a tyúkólnak döntött létra is IoT-eszköz, hogyan is lehetne egy designkabin egyfunkciós? Nem is az: az egyszerű tény, hogy az asztal mozdítható, csodákat tesz. 

Miután az építmény hangszigetelt is, a középső asztal nélkül pedig kimondottan tágas, a kabin tökéletes lehet pihenésre, olvasásra, vendégszobának, játszósaroknak is. Helyszíni tapasztalat, hogy a rétegelt nyírfa lemezek sokszögei beépített meditációs objektumként is szolgálhatnak, aki pedig rossz alvó, itt jóval tovább számolgathatja a szobák sarkait, mint egy hagyományos hálóban. Komolyra fordítva: a változatos sokszögek valóban segíthetnek elterelni a figyelmet, kikapcsolni picit, ami számos szellemi munkánál jól jöhet. Persze csak ha sikerül utána visszazökkenni.

DolgozikMeditál - Fotók: Darab Zsuzsa / Hello Wood

Számos lehetőséget kínál a külső szerkezet is: teljesen sík terepen akár lábak nélkül is állhat, de alapvetően 35 centi magas acéllábak tartoznak hozzá, no meg ennek megfelelő lépcső, korlát. Igen ám, de a lépcső hídra, rámpára is kiváltható, összefoghat több kabint vagy kapcsolódhat a ház teraszához, de volt már igény toronyszerű alszerkezetre is, árulta el a Hello Wood. Talán ezért is érkezett már megkeresés szinte a világ minden pontjáról New Yorktól Ausztráliáig.

A megújuló anyagok használatának és az alacsony energiafelhasználásnak köszönhetően a Workstation környezetbarátabb, mint egy hasonló méretű, de hagyományos technológiákkal készülő ház, és már a szállítás is kedvezőbb: míg az első kabinokat egyben szállították, a sok megkeresésen felbuzdulva továbbfejlesztették, optimalizálták az előregyárthatóság és helyszíni kivitelezés arányát, és immár lapra szerelten szállítják. Maga a gyártási idő egy hónap, a helyszíni telepítés két-három nap, míg az extra igényeknek megfelelő kialakítás további egy hónap.

Az alapár 7 990 000 forint szállítással, telepítéssel együtt, de az egyedi kérések miatt lényegében egyedi ajánlatok mentén képződik az ár. A Workstation saját erényei mellett azt se felejtsük, hogy sokkal gyorsabb és tisztább megoldás, mint bővíteni a házat egy szobával, és többet is tehet hozzá egy ingatlan használhatóságához. És miután a Kabinka kisház is áll még a MaxCityben, mindkettőt kipróbálhatod személyesen. 

Workstation kabin

Tervező és kivitelező: Hello Wood Kft.
Kreatív koncepció: Huszár András, Pozsár Péter, Ráday Dávid, Tóth Krisztián
Vezető tervező: Pozsár Péter
Projekt építész: Fülöp Tamás, Mangliár László

1 A Workstation előzményei közt fontos említeni Mangliár László kísérleteit 2014-től az általa szervezett workshopokon, amelyek eredményeképpen 2016-os diplomadolgozatában a formaképzés algoritmusát is bemutatja. Ugyancsak fontos említeni a Hello Wood 2015-os PROJECT VILLAGE táborában Eleőd Ákos ifj. / Kalászi Zoltán / Máté Tamás / Vass-Eysen Áron BIWAK néven pályázatot nyert csapatát, akik két egységet építettek meg külföldi építész hallgatókkal, majd a fesztivált követően Bivak néven Máté Tamás és Vass-Eysen Áron stúdiót alapított, és folytatták formai tanulmányaikat a témában.

Technikai paraméterek

Területigény: 4,34 x 3,40 x 3,60 m + lépcső szerkezet (1,80 x 0,9)
Nettó alapterület: 9,3 m2
Bruttó alapterület: 12 m2
Külső magasság (lábakkal): 3,75 m (3,40 m + 0,35 m)
Belső tér területe: 8 m2
Belső magasság: 2,6 m

szerkezet: fa vázszerkezet
szigetelés: 70 mm kőzetgyapot hőszigetelés
belső burkolat: 9 mm nyír rétegelt lemez
külső burkolat: 15 mm kültéri rétegelt lemez
ablakok: 68*83 mm borovi fenyő tokszerkezet

A nagyobb képekért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Indul az Óbudai-sziget közösségi tervezése

Indul az Óbudai-sziget közösségi tervezése

Újabb nagypark jövőképének közös megrajzolásra hívják a budapestieket.

Mérnöklányok a családban

Mérnöklányok a családban

Ezzel a címmel várja mérnöknők történeteit a Műegyetem.

Fürjes és Karácsony az ingyenes parkolásról egyeztet hamarosan

Fürjes és Karácsony az ingyenes parkolásról egyeztet hamarosan

De az óvodák és bölcsődék működéséről és sok másról is beszélgetnek.

Hirdetés