Egyedülálló nemzetközi kiállításnak ad otthont a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara a házigazdája annak a nemzetközi kiállításnak, amely október 4-én nyílt meg az Artus Stúdióban. A „Design for the Common Good” kurátori válogatásában 6 kontinens 23 országának public interest, vagyis a közérdekű design projektjeit mutatják be. A tárlat október 18-ig látogatható.


A denveri Metropolitan State University és a Budapesti Metropolitan Egyetem közötti stratégiai partnerségi megállapodás kidolgozásának egyik első állomása ez a kiállítás, amely a két intézmény és a Design for the Common Good Network közös munkájának eredménye. A kiállítás egyedülálló lehetőséget nyújt a „közérdekű design” terén kiemelkedő projektek megismerésére és megértésére.

A válogatás megmutatja, hogy milyen fontos szerepet tölthet be a design a társadalmi változások elősegítésében.

Az esemény azért is egyedülálló, mert ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államokon kívül látható a „Design for the Common Good” válogatás. 
 

Építészet, oktatás és együttműködés, Taliándörögd, Tolcsva, Tarcal. Hello Wood + METU Művészeti és Kreatívipari Kara. Fotó: Hello Wood + METU

A közérdekű design fogalma

A közérdekű design olyan gyakorlatot jelöl, amelyben a közösség szempontjai az elsődlegesek és a közösség jövőképe a legfontosabb az épületek, a környezet, a termékek és a rendszerek tervezése során.

A közérdekű design az érintetteket úgy vonja be, hogy hozzájárulásuknak valódi hatása legyen, és érezzék annak jelentőségét. A közérdekű design folyamata oktatást és kutatás is jelent, és a tervezés eredményeinek kiértékelését is magába foglalja. Mindezek együtt segítik a megértést és a növekedést.  
 

Lakni kell programsorozat. Szolidáris Építészet Kutatócsoport - PTE Műszaki és Informatikai Kar, Breuer Marcell Doktori Iskola, TÁMASZ Alapítvány Hajléktalanok Ápoló Otthona. Fotó: Szolidáris Építészet Kutatócsoport

A Design for the Common Good kiállítás átfogó ismertető a közérdekű designról: olyan, közösségekkel együtt létrehozott projekteket mutat be, amelyek belülről teremtenek lehetőségeket és megoldásokat. Sok esetben kölcsönösen és tartósan fennálló társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásokra adnak választ helyi és globális léptékben, így működő gyakorlatként értékes tanulságokat nyújtanak. 

A nemzetközi anyag regionális projektekkel kiegészülve kerül a közönség elé. Kurátori meghívásra szerepelnek a kiállításban a Hello Wood és a Budapesti Metropolitan Egyetem művészeti kara közös „Építészet, oktatás és együttműködés” projektjei is, amelyekben vidéki településeken terveztek közösségi tereket az ott élők bevonásával.
 

A budapesti Déri Miksa utca megújítása, Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. Fotó: Nunkovics Róbert

További két hazai szereplője a kiállításnak a PTE Műszaki és Informatikai Kar Szolidáris Építészet Kutatócsoportja és a TÁMASZ Alapítvány „Lakni kell” című projektje, valamint a „Déri Miksa utca megújítása” a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. fejlesztéseként. A vándorkiállítás következő helyszíneire ezek az alkotások is továbbutaznak.  
 

További infók az esemény Facebook-oldalán!

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó programok a Budapest Design Week programkínálatának is részei.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mindenkinek változtatnia és változnia kell a fenntarthatósághoz? | TEDxMETU

Mindenkinek változtatnia és változnia kell a fenntarthatósághoz? | TEDxMETU

Idén is TEDx konferenciát rendez a Budapesti Metropolitan Egyetem.

Felelős szakemberképzés | HuGBC

Felelős szakemberképzés | HuGBC

A jövő építészei számára megkerülhetetlen a téma: már több mint kétszáz hallgató végezte el a fenntartható építészet alapjai kurzusokat.

Az építészeknek fel kell készülniük a szélsőséges időjárási jelenségekre

Az építészeknek fel kell készülniük a szélsőséges időjárási jelenségekre

Merőben másképp kell gondolkodnunk az építészetről a jövőben, mint ahogyan eddig tettük. A tervezőket terheli a fenntarthatóbb épített környezet kialakításának etikai és morális felelőssége, ráadásul a jelen és a jövő építészeinek a szélsőséges időjárási körülményekre, környezeti változásokra is fel kell készülniük – többek között erről volt szó a Budapesti Metropolitan Egyetem decemberi művészeti meetupján.

Hirdetés