Hirdetés

A jövő építészei számára megkerülhetetlen a téma: már több mint kétszáz hallgató végezte el a fenntartható építészet alapjai kurzusokat.

Három egyetemi karon, több, mint kétszáz hallgató végezte el az elmúlt évben a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) által összeállított tudásanyagra épülő féléves tantárgyat, amelyet „fenntartható építészet” vagy „környezettudatos építés” tárgyakként hirdettek meg az egyetemek. A megszerzett elméleti és gyakorlati tudás fontos sarokpontja lehet a jövő tudatos, felelős szemléletű szakemberei képzettségének.


A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Építész Szakmai Intézete „A környezettudatos építés" elnevezéssel indított fakultatív tantárgyat, amelyet az előző félévben 130 hallgató zárt sikerrel.

„A HuGBC által összeállított tudásanyag azért aktuális, mert mind a megrendelői, mind a foglalkoztatói oldal egyre inkább igényli az olyan szakembereket, akik a környezettudatos építés kérdéskörben tájékozottak, képesek a problémakör kibontására és ismerik a megteendő lépéseket. Ebben nyújt a hallgatók számára segítséget, tudást a képzés – mondja dr. Perényi László Mihály, az intézet egyetemi docense.

Fontos, hogy az itt elsajátított szemlélet valódi gyakorlattá váljon, erre pedig egyre több lehetőség nyílik az oktatás keretében és a szakmai gyakorlatokon. A hallgatók nagy része az oktatási évek alatt már dolgozik, és ott is találkozhat az elmélet és a gyakorlat egymással. Mint általában mindig, ebben az esetben is a hallgatók az egyértelmű, kézzelfogható ismereteket várják és értékelik a legtöbbre.”

 

A környezettudatos építés alapjai képzésről Csizmadi Péter DLA, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Művészeti és Kreatívipari Karának dékánja így nyilatkozott:

„A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kar Építőművész MA I. éves hallgatói számára a meghirdetett tantárgy a tanulói életút kötelező kurzuseleme, ez is azt bizonyítja, hogy a METU elkötelezett a fenntartható fejlődés, a fenntartható tervezés gondolatisága és annak minél szélesebb terjesztése, megismertetése mellett.

A tananyag legfontosabb előnye számunkra az itt megismert sokrétű ismeretanyag és a változatos előadók. Nagy értéke a tantárgynak, hogy elméleti tudás átadása mellett nem egy oktatója van, hanem minden órán más előadó osztja meg tapasztalatait - olyan előadók, akik maguk is gyakorló szakemberei a fenntarthatóság témáinak. Hallgatóink a visszajelzéseikben kiemelték a sokszínű előadó csapat előnyeit és azt, hogy átfogó képet ad a kurzus, egyfajta szemléletet nyújt és a hangsúly nagyrészt a gyakorlati tudáson és az összefüggéseken van.”


Negyven diák végezte el a választható kurzust az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézetében, erről Dr. Sugár Viktória intézetigazgató osztotta meg gondolatait.

„Az egyetem azért tartotta fontosnak, hogy a HuGBC-vel együttműködve meghirdesse a kurzust, mert a környezettudatos építés témája már a jelenben is kiemelten fontos, de a jövő építészei számára megkerülhetetlen kérdéskört fog jelenteni a várhatóan egyre szigorodó szabályozásnak is köszönhetően. A most alapképzésen tanuló diákok számára ebben is használható tudást kell nyújtanunk, amiben a tantárgy elindításának nagy szerepe van.”

Az intézetigazgató kiemelte: a kurzus egyik pozitívuma a hallgatók szerint a változatosság, illetve a hiteles szakemberek megjelenése előadóként.

 

A HuGBC a tapasztalatok összegzése után további felsőoktatási intézményekkel veszi fel a kapcsolatot, hogy a környezettudatos építés ügye az egyetemi évektől kezdve a jövő szakembereinek gondolkodásának alapjává válhasson.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

0% karbon – 100% McDonald’s

0% karbon – 100% McDonald’s

A Market Draytonban megépült új McDonald’s étterem teljes éves áramellátását szélturbina és napelemek szolgáltatják.

Minden ott kezdődik, hogy új kérdéseket teszünk fel, amelyekre új válaszokat kell adni

Minden ott kezdődik, hogy új kérdéseket teszünk fel, amelyekre új válaszokat kell adni

Interjú Sinus Lyngével, az egészséges építészet iránt elkötelezett dán tervezővel.

Hirdetés