Az építészeti tervezés posztmodern megközelítése lehetővé teszi, hogy ihletet merítsünk a korábbi stílusok mindegyikéből. Ráadásul, a modern építészeti megoldások korában az építmény formájának összekapcsolását is lehetővé teszi az egész beruházás klímasemlegességének megtartását biztosító modern technológiákkal. Kiváló példa erre a Gyarmati Dezső Uszoda Budapesten.

 

Posztmodernizmus és a fenntartható építészet

Részben az építési ágazat által okozott klímaváltozások korában a posztmodernizmus új fejlődési szakaszba lépett, amikor az ilyen szellemben alkotott projektekbe további értéket – a természeti környezet védelmét – iktatott be. A fenntartható építészet – azaz az épített objektumokban a klímasemlegesség megtartását célzó megoldások – jól harmonizálnak az építészek alkotói vénájával, és nemcsak közcélú és lakóépületek, de főként igazi, kézzelfogható műalkotások létrehozását is lehetővé teszik számukra. Jó példa erre a Gyarmati Dezső Uszoda épülete.

 

Gyarmati Dezső Uszoda, Budapest, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-SR50N HI, MB-86N, MB-45


Gyarmati Dezső Uszoda – egy hely, ahol a történelem összefonódik a jövővel

A budapesti Gyarmati Dezső Uszoda már első pillantásra is imponálóan néz ki. Tervezői, a PLANT-Atelier Péter Kis és a Tecton Építészmérnöki és Tanácsadó Kft. világosan utal a dór stílusra. Egyesíti magában az alap nehéz, oszlopos formáját a grafitszínű pliszék könnyedségével, ami már messziről felkelti az arra járók figyelmét. Az egészre a híres római Diocletianus fürdőire emlékeztető épület ívelt boltozata teszi fel a koronát.

A belső tér két nagy medencét rejt magában. Az egyik mérete 51,5 x 25 méter, mélysége 220 cm, és 10 pályájával alkalmas úszóversenyek szervezésére. A másik, kisebb medence mérete 20 x 10 m, és 120 cm mélységével főként úszásoktatásra szolgál. A létesítmény területén van még egy harmadik, külső medence (21 x 33,3 m, mélysége 200 cm), ami vízilabda-mérkőzések szervezésére alkalmas. A belső lelátókon 1000 néző fér el, és a tető alatt büfé és fitneszterem számára egyaránt van hely.

A posztmodern tömböt összekapcsolták a jövő építészetének modern megoldásaival, és a létesítménynél alkalmazták az Aluprof cég megoldásait. Ezek közé tartoznak az épületben való tartózkodáshoz szükséges energia terén jelentős mértékű energiamegtakarítást eredményező, megnövelt hőszigetelésű MB-SR50N HI függönyfalak. A falakat olyan MB-86 ablak- és ajtórendszerek gazdagítják, amelyeket a jó hőszigetelési paramétereken kívül nagyfokú szilárdság is jellemez; ez teszi lehetővé felhasználásukat olyan masszív konstrukciókban, mint a Gyarmati Dezső Uszoda.

Az Aluprof megoldásait az építmény belsejében is felhasználták. Ilyenek a MB-45 rendszerek. Ezekből olyan stabil válaszfalakat építettek, amelyek lehetővé teszik a sportmedence megfigyelését a tágas előcsarnokból.

 

Let’s build a better future

A budapesti Gyarmati Dezső Uszoda posztmodern tömbje kiváló példa arra, hogy milyen sokoldalú ez az építészeti stílus. Egyrészt lehetővé teszi, hogy a tervezett építmény épülettömbjében egyesítsék a modern formákat a klasszikus formákra való számos utalással. Másrészt a létesítmény klímasemlegessége mellett az alacsonyabb üzemeltetési költségekkel járó környezetbarát, modern technológiákhoz is biztosít hozzáférést.

 

ALUPROF | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meglepetés a Pesti Broadway szomszédságában

Meglepetés a Pesti Broadway szomszédságában

Hard Rock Hotel az Ó utca sarkán.

Egy elegáns, tágas, de befogadható uszoda

Egy elegáns, tágas, de befogadható uszoda

A Gyarmati Dezső Uszoda a PLANT-Atelier Péter Kis irodától.

Hirdetés