Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete januártól az Octogon online-ra költözik.

A budapesti építészet speciális épülettípusát, a cour d’honneurös bérházakat ismertető hiánypótló könyvsorozat, az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete januártól az Octogon online-ra költözik – 2022-ben minden hónapban egy, a szerző, Mártonffy Melinda által kiemelt előudvaros házat mutatunk be a két könyvből. Elsőként az V. kerületi Falk Miksa utca 4. szám alatt található bérházat.

„Ez az egyik legkedveltebb franciaudvaros bérház. Sokan szeretik a különleges homlokzati megformálása, egyedi, art decóba hajló díszítőelemei és az izgalmas színe miatt” – jegyezte meg Melinda.


Az épület története Mártonffy Melinda kutatása és megfogalmazása alapján:

A belvárosi Falk Miksa utca 4. szám alatti ház Lukács Béla és Rácz Manó építőmesterek saját tulajdonú bérháza, amelyet ők terveztek és kiviteleztek is egyben. A cour d’honneur-ös kialakításra az ihletet a két évvel korábban épült, majdnem szemben elhelyezkedő Falk Miksa utca 3. szám alatti épület adhatta, vagy a szintén ebben az időben, Révész Sámuel és Kollár József tervei alapján épülő – a két építész egyébként több kiemelkedő franciaudvaros bérházat is tervezett Budapesten –, a ház hátsó telekhatárával szomszédos Kossuth Lajos tér 16-17. szám alatti bérház, amelynél Lukács és Rácz végezték az építőmesteri feladatokat.

A tervezők számára tehát nem volt ismeretlen ez a beépítési forma, amelynek előnyös adottságait saját házuknál is kamatoztatták. Az alaprajz a korban szokásos zártudvaros, függőfolyosós elrendezést követi: az alagsorban az üzlethelyiségekhez kapcsolódó raktárak és a lakók számára elkülönített pince helyiségek, a földszinten az utcafronton üzletek, hátul pedig hozzájuk kapcsolódó irodák és raktárak, valamint egy két szoba konyhás lakás kapott helyet.
 A további öt emeleten szintenként két utcai és két belső udvarra néző lakás fogadta a bérlőket, melyeket a hatodik emeleten lévő műteremlakások egészítettek ki. A késő szecessziós stílusú, art deco motívumokat is felvonultató épület egyedi értéke különleges megjelenésű homlokzatában rejlik. Az előudvar félköríves záródású, a földszinti üzletek felett az első emeleti lakásokhoz kapcsolódó nagyméretű teraszokkal.

A homlokzatképzés hármas tagolású, a különböző egységeket a homorúan és domborúan megmozgatott mellvédsávok választják el egymástól. Az ötödik emelet felett visszahúzódik a tömeg, s a hatodik emeleti lakásokhoz pazar tetőteraszok csatlakoznak. Az előudvar visszahúzott homorú homlokzata hat emeletes, amelyet a tervezők monumentális méretű kővázákkal szegélyezett oromfallal zártak le.
 


A terveken még historizáló elemekből építkező homlokzat a valóságban sokkal modernebb formát kapott: a növényi ornamentikával borított frízek, ablakokat elválasztó falpillérek, az előudvart lezáró terasz mellvédjére és a tetőteraszokra állított kővázák mind egy új építészeti irányzat, az art deco megjelenését vetítik előre.
 

V. ker. Falk Miksa utca 4.
Építtetők: Lukács Béla és Rácz Manó
Építészek: Lukács Béla és Rácz Manó építőmesterek
Épült: 1914

 

Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötetekről készült korábbi cikkeinket ITT és ITT olvashatjátok.

 

ARTEM/BOOKS | Web | Instagram

 

Nagyobb fotókért katt a képgalériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Garibaldi köz

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Garibaldi köz

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Rákóczi út 51.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Rákóczi út 51.

Ha március, akkor íme egy újabb lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Magdolna utca 6/a.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Magdolna utca 6/a.

Ha február, akkor íme egy újabb lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Hirdetés