Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

A budapesti építészet speciális épülettípusát, a cour d’honneurös bérházakat ismertető hiánypótló könyvsorozat, az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete 2022-ben az OCTOGON online-ra költözik – minden hónapban egy, a szerző, Mártonffy Melinda által kiemelt előudvaros házat mutatunk be a két könyvből. Ezúttal az II. kerületi Keleti Károly utca 33. szám alatt található bérházat.

 

„A Rózsadomb alján a Keleti Károly utcában több izgalmas franciaudvaros beépítés is található, egyike ezeknek a 33. szám alatti, gyönyörű szecessziós díszeivel kiemelkedő épület, melynek építtetője egyben a ház tervezője is, Fischer Ferenc építész volt” – jegyezte meg Melinda.


Az épület története Mártonffy Melinda kutatása és megfogalmazása alapján: 

A rózsadomb alján, csendes utcában található Fischer Ferenc műépítész saját tervezésű bérháza, melyet a finom kovácsoltvas kerítés is jelez (FF 909). A beruházás érdekessége, hogy Fischer a hosszú telekre két épületet is tervezett: az utcafrontra a bérbeadásra szánt, kétemeletes, nagypolgári miliőt megteremtő előudvaros lakóházat, a telek hátsó végére pedig a saját családja számára emelt villát.

Ez a gyakorlat a korban nem volt szokatlan, elég csak a szomszéd házig menni; a Keleti Károly utca 29-31. szám alatti komponált udvaros, három épületből álló beépítés Komor Marcell és Jakab Dezső műépítészek szintén kiadásra épült bérházai, amelyeket a hátsó telekhatár felől saját műteremvillájuk zár le.
 


A jól menő, befektetésre is képes építészek célja világos: az építés és fenntartás költségeit az utcafrontra helyezett bérházak bevételeiből kívánták fedezni. Fischer a kevésbé szerencsés telekadottságokat szellemesen fordította a ház előnyére; az utca törésvonalánál fekvő telekre aszimmetrikus elrendezésű, az utca vonalát követő, bal oldalt loggiával meghosszabbított házat tervezett.

A részletgazdag, szecessziós stílusú épület díszítésén a magyaros motívumok az art nouveau formakincséből ismert elemekkel keverednek.


A nyers kőlábazat fölötti, igényes architektúrájú vakolt homlokzatot az előudvar kecses, dupla erkélysora és az egyedi tervezésű nyílászárók teszik még elegánsabbá. A kor építési szabályozásának megfelelően az előkertet kis kőlábazaton álló kovácsoltvas kerítés választja el a közterülettől. Az eredeti alaprajzok sajnos elvesztek, de a tömegformálásnál így is szembetűnő a különbség a századfordulón épült bérházakhoz képest: az építész itt nem az általánosan elterjedt körülépített udvaros elrendezést alkalmazta. A kert felé nyitott hátsó traktus bizonyára a telek túlsó végében lévő villa könnyű megközelítése miatt kaphatta élhető, barátságos elrendezését.

 

II. kerület, Keleti Károly utca 33.
Építtető: Fischer Ferenc
Építész: Fischer Ferenc
Épült: 1909Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötetekről készült korábbi cikkeinket ITT és ITT olvashatjátok.

 

ARTEM/BOOKS | Web | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy speciális körülmények közt épült szálloda

Egy speciális körülmények közt épült szálloda

Kétéves a Hotel Clark, amelynek különleges építési körülményeiről Májer András nyilatkozott.

Belső utazásra inspiráló pályaudvart tervezett Kínába a LAB5

Belső utazásra inspiráló pályaudvart tervezett Kínába a LAB5

Az elismerésben részesült koncepcióterv egy szerencsés véletlenből indult ki.

Budapest talán legvagányabb hajója lett a Stopper

Budapest talán legvagányabb hajója lett a Stopper

A vizafogói Duna-parton horgonyoz az 1400 négyzetméteres rendezvényhajó.

Hirdetés