Hirdetés

Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

A budapesti építészet speciális épülettípusát, a cour d’honneurös bérházakat ismertető hiánypótló könyvsorozat, az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete 2022-ben az OCTOGON online-ra költözik – minden hónapban egy, a szerző, Mártonffy Melinda által kiemelt előudvaros házat mutatunk be a két könyvből. Ezúttal az II. kerületi Keleti Károly utca 33. szám alatt található bérházat.

 

„A Rózsadomb alján a Keleti Károly utcában több izgalmas franciaudvaros beépítés is található, egyike ezeknek a 33. szám alatti, gyönyörű szecessziós díszeivel kiemelkedő épület, melynek építtetője egyben a ház tervezője is, Fischer Ferenc építész volt” – jegyezte meg Melinda.


Az épület története Mártonffy Melinda kutatása és megfogalmazása alapján: 

A rózsadomb alján, csendes utcában található Fischer Ferenc műépítész saját tervezésű bérháza, melyet a finom kovácsoltvas kerítés is jelez (FF 909). A beruházás érdekessége, hogy Fischer a hosszú telekre két épületet is tervezett: az utcafrontra a bérbeadásra szánt, kétemeletes, nagypolgári miliőt megteremtő előudvaros lakóházat, a telek hátsó végére pedig a saját családja számára emelt villát.

Ez a gyakorlat a korban nem volt szokatlan, elég csak a szomszéd házig menni; a Keleti Károly utca 29-31. szám alatti komponált udvaros, három épületből álló beépítés Komor Marcell és Jakab Dezső műépítészek szintén kiadásra épült bérházai, amelyeket a hátsó telekhatár felől saját műteremvillájuk zár le.
 


A jól menő, befektetésre is képes építészek célja világos: az építés és fenntartás költségeit az utcafrontra helyezett bérházak bevételeiből kívánták fedezni. Fischer a kevésbé szerencsés telekadottságokat szellemesen fordította a ház előnyére; az utca törésvonalánál fekvő telekre aszimmetrikus elrendezésű, az utca vonalát követő, bal oldalt loggiával meghosszabbított házat tervezett.

A részletgazdag, szecessziós stílusú épület díszítésén a magyaros motívumok az art nouveau formakincséből ismert elemekkel keverednek.


A nyers kőlábazat fölötti, igényes architektúrájú vakolt homlokzatot az előudvar kecses, dupla erkélysora és az egyedi tervezésű nyílászárók teszik még elegánsabbá. A kor építési szabályozásának megfelelően az előkertet kis kőlábazaton álló kovácsoltvas kerítés választja el a közterülettől. Az eredeti alaprajzok sajnos elvesztek, de a tömegformálásnál így is szembetűnő a különbség a századfordulón épült bérházakhoz képest: az építész itt nem az általánosan elterjedt körülépített udvaros elrendezést alkalmazta. A kert felé nyitott hátsó traktus bizonyára a telek túlsó végében lévő villa könnyű megközelítése miatt kaphatta élhető, barátságos elrendezését.

 

II. kerület, Keleti Károly utca 33.
Építtető: Fischer Ferenc
Építész: Fischer Ferenc
Épült: 1909Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötetekről készült korábbi cikkeinket ITT és ITT olvashatjátok.

 

ARTEM/BOOKS | Web | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Borjúvásárcsarnokból loft iroda Pesten

Borjúvásárcsarnokból loft iroda Pesten

Az 1927-ben épült Máriássy Ház újjászületése.

Európa legokosabb irodaháza a Cube Berlin

Európa legokosabb irodaháza a Cube Berlin

Nemcsak okos, de olyan szép is, mint egy szobor.

Válasz egy komplex urbanisztikai problémára Újpesten

Válasz egy komplex urbanisztikai problémára Újpesten

Az újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont.

Nincs találat!

Hirdetés