Kockaház kifestő, MTA Kutatóház risonyomat, Bauhaus szemüvegkeret, könyv a franciaudvaros bérházakról, betonból készült építőjáték és panelházakat mintázó csomagolópapír – nem is kérdés: ajándékozz építészetet!

Te is az utolsó pillanatban szerzed be az ajándékokat? Mégis fontos, hogy ötletes és minőségi meglepetést tegyél a fa alá? Netán építész vagy, vagy megrögzött építészet rajongó? Akkor mi most segítünk. Íme az OCTOGON karácsonyi ajándék-tippjei!
 

Kockaház kifestő

A magyar falvak jellemző egységét, a kockaházat mutatja be Katharina Roters 2003 és 2012 között készített sorozata, a Hungarian Cubes, amely Szolnoki József együttműködésével egy tíz éven át tartó kutatáson alapul. Az összegyűjtött és gondosan rendszerezett anyagból 2020-ban egy különleges kiadvány készült kifestő formájában, melynek rajzait Szolnoki készítette. A kifestő lapjain újra életre kelnek a Kádár-korszak házai, amelyet mindenki a maga fantáziájának megfelelően díszíthet újra.
 


A Kockaház kifestő a Mai Manó Könyvesboltban vásárolható meg.
 Felső Boróka – MTA Kutatóház risonyomat

Rózsaszín budapesti bérházak, a Lottóházak, Lestyán Ernő trafóházai és a főváros látképét meghatározó, mégis bontásra ítélt épületek különleges risonyomatokként élnek tovább az eredeti szakmáját tekintve építész Felső Boróka grafikáin. Legújabb, háromrészes sorozatában kifejezetten a 70-es évek épületei kerültek középpontba, amelynek első darabja a Budaörsi úton található, Bajnay László és Tóth Dezsőné által tervezett MTA Kutatóház.

Ahogy az eddigi munkáival, úgy legújabb risonyomatával is az a célja, hogy megmutassa az embereknek, hétköznapi járókelőknek, hogy igenis léteznek értékes, értékelhető, közszeretetnek örvendő épültek a hatvanas-hetvenes évekből. 
 


Vedd fel a kapcsolatot Felső Borókával és rendelj tőle a Hurrikan Press-ben készült egyedi risonyomataiból!
 Logifaces Track

Építs ugrások nélküli, folyamatos pályát a fém golyóknak a Logifaces beton blokkok egymás mellé helyezésével! Ez a játék nem csak logikai, de kreatív kihívást is jelent, sőt meditatív eszközként is funkcionál, amely segít kiszakadni a hétköznapokból. Mindemellett a letisztult építészeti formákat klassz pasztell színekkel párosították a kellő vizuális élmény érdekében, így dekorációs tárgyként is remekül használható. Játssz te is a lejtők logikájával!
 


A Logifaces termékeit a márka weboldalán tudjátok beszerezni!
 Mártonffy Melinda: Franciaudvaros bérházak Budapesten II.

A nemrég megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten második kötetében a főváros újabb 45 izgalmas cour d’honneurös bérházába kaphatunk betekintést. Az épületeket a szép és igényes fotók mellett rövid kísérőszövegek mutatják be, melyekben a szerző, Mártonffy Melinda a házakhoz kapcsolódó, sokszor lebilincselő történeteket ismerteti. Az épülettörténeteken keresztül az olvasó betekintést nyerhet a századforduló és a két világháború közötti Budapest varázslatos miliőjébe.
 Franciaudvaros bérházak Budapesten II. az ARTEM/BOOKS weboldalán, illetve a Libri-Bookline hálózaton keresztül vásárolható meg.
 Bauhaus100xOCTOGON by Tipton

Körök, vonalak és egy váratlan sárga. Lásd meg, vedd észre, viseld! „Az elme olyan, mint egy esernyő. Akkor működik jól, ha kinyitják” – mondta Walter Gropius, az 1919-ben alapított Bauhaus művészeti mozgalom atyja. Az OCTOGON magazinnál és a Tipton Eyeworksnél ugyanígy gondolkodnak, ezért döntöttek úgy, hogy a 2019-ben százesztendős Bauhaus előtt egy limitált szériás szemüvegkeret-kollekcióval fognak tisztelegni. A mindössze száz darabból álló Bauhaus100xOCTOGON by Tipton nevű kollekció ötletgazdája a Tipton brandet jól ismerő Martinkó József, az OCTOGON magazin főszerkesztője volt, majd ő hozott össze egy konzultációt a tervező Hukaya SimonZack Tipton és az Ybl Miklós-díjas építészettörténész, Ferkai András között, aki a tervezés során a Bauhaus sokrétűségéről szolgált érdekes gondolatokkal.
 


A Bauhaus meghatározó stílusjegyeit és szellemiségét is magában hordozó szemüvegkeret a Tipton weboldalán vásárolható meg, de érdemes ellátogatni a márka új showroomjába is, a Paulay Ede utcába!
 Mini City csomagolópapír

A Sátor Dénes által tervezett Mini City a hagyományos csomagolópapírokhoz képest egy sokkal inkább környezetbarátabb alternatíva – gyerekjátékként hosszabbítja meg a csomagolások élettartamát; játékosan nevel a fenntarthatóságra, újrahasznosításra. A becsomagolt ajándékdobozok együttesen egy panel lakótelep látképét, mini diorámáját alkotják, amely jó alapot szolgál a velük való későbbi játékra. Ráadásul a fekete-fehér grafikának köszönhetően ezek a dobozok egyúttal 3D-s épület kifestőkké is válnak, így a gyerekek még inkább a magukénak érezhetik az általuk felépített várost.
 


A MINI CITY csomagolópapír többek között Sátor Dénes webshopján és az Ajándék Terminálban is beszerezhető!
 OCTOGON előfizetés

Utolsóként, de nem utolsósorban magunkat is ajánljuk! A Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett, több mint húsz éve életre hívott OCTOGON architecture&design magazin elsősorban a hazai és a régiós kortárs építészettel, designnal és a szélesebb értelemben vett vizuális kultúrával foglalkozik. Bár az évi nyolc alkalommal megjelenő OCTOGON lapszámokban megjelenő cikkek többsége olvasható online is, kézben tartani ezt a nagy presztízsű, minőségi kiadványt teljesen más élmény. Gyűjteni is ér!
 Az OCTOGON magazinra és a belsőépítészeti fókuszú Octogon DECO-ra erre linkre kattintva lehet előfizetni!
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zöld szemlélettel alakítják át a karácsonyi díszkivilágítást Budapesten

Zöld szemlélettel alakítják át a karácsonyi díszkivilágítást Budapesten

Az energiahatékonyság mellett a fákat is védik a környezetbarát díszekkel. 

Elmarad a WAMP karácsonyi designvására

Elmarad a WAMP karácsonyi designvására

Ellenben elindult a Designerwebshop, ahol mégis megtalálod a hazai tervezők munkáit. 

Itt az ajándék, ami megmentheti a karácsonyt

Itt az ajándék, ami megmentheti a karácsonyt

Puskás Marcell kreatív erőt merített az ünnepek előtti őrületből, és valódi történeteket ajánl karácsonyi ajándéknak.

Hirdetés