Puskás Marcell kreatív erőt merített az ünnepek előtti őrületből, és valódi történeteket ajánl karácsonyi ajándéknak.

Puskás Marcell mindannyiunk számára ismerős akkordokat penget a legújabb projektje, az adventi kalendár bemutatásakor. A Red Dot-díjas designer tetté formálta a legfontosabb ünnep kötelező tartozékaival szembeni, régóta növekvő, többnyire mégis hasztalan ellenállásunkat, és egy teljesen más típusú ajándékot készített, amit akár itt helyben le is tölthetsz.

A fiatal grafikus megfogalmazása nem is lehetne pontosabb, idézzük hát a felütést:

„És igen. Kezdődik megint. Az év legzsúfoltabb időszaka. Még utoljára menjünk kirándulni, vásároljunk egy hatalmasat, menjünk egy jó étterembe, nézzük meg az összes karácsonyi vásárt, üljünk cuki manónak öltöztetett hushky hátára, esetleg lovasszánra, és közben képzeljük azt, hogy a tizenkilencedik században vagyunk. Hallgassuk meg az összes karácsonyi lejátszási listát, és közben tegyük fel a kérdést: Miért is hallgatom én ezt?

Vegyünk egy ajándékot, vegyünk egy másikat is, rendeljünk egy harmadikat online és várjuk epekedve a futárt. Vegyünk valamit, csak hogy vásárolhassunk, járjunk workshopokra, készítsünk giccses DIY-tárgyakat, és használjuk fel néhány hét alatt alatt az összes 2019-re érvényes kuponunkat, amit persze az év bármely szakaszában ellőhettünk volna, de valahogy sose jutott rá idő.

Közben pörögjenek a sztorik, készüljenek a történetek, pittyegjen a telefon, jöjjenek a like-ok.
Csing-csing. Újabb és újabb tizenöt másodperces történet.”

Mit lehet ehhez hozzáfűzni? Két dolgot mindenképp:

  • Évről évre fogadkozunk, hogy ilyet most már soha többé, de aztán persze mégis.
  • Puskás Marcell most megszakította az ördögi kört, kreatív energiává formálta a gyülemlő frusztrációkat, és készített valamit, ami végre egészen más. 

karácsonyi kalendár by Puskás Marcell

A fenti őrület helyett idén akár olyasmit is ajándékozhatsz, amire valóban szüksége van a szeretteidnek: valódi történeteket, méghozzá egy kártyacsomag formájában.

„Ti alakíthatjátok. Először is gondolj valakire, aki fontos számodra, még ha mostanában nem is volt alkalmad ezt elmondani neki. Legyen az bárki, a macskád, a szüleid, a szeretteid. Majd a megadott szavakat felhasználva elevenítsd fel a kellemes emlékeket az adott személyről, és napról napra írd le őket rövid történetek formájában” – mondja Marcell.

A munka adventi naptár is egyben, hiszen december 1-től indul és december 24-ig tart. A folyamat végén értelemszerűen át kell adni a kártyákat. Az sem szokványos ünnepi fogás, hogy a projekt ingyenes: a képeslapok egyszerűen letölthetők innen. De ha nem érnéd be ezzel, lesz egy, a kalendárt bemutató kiállítás is, amely december 2-16-ig látogatható a Fabrikban. 

„Kiposztolni ugyan nem tudod, like, vagy hűha sem jön rá, de cserébe örökké veled lesznek és még örömet is okozhatsz vele” – jegyzi meg a designer, aki nemrég Red Dot-díjas naptárt készített, ez a minőség pedig újabb érv a karácsony kalendár mellett. Marcell egy másik projektjértől, a közösségi média–Tinder–társkereső appok vonalán mozgó pop-up kiállításról itt olvashatsz bővebben.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kortárs butik és klasszikus árverés

Kortárs butik és klasszikus árverés

Kortárs designt és képzőművészetet a karácsonyfa alá

Puskás Marcell adventi Emléknaptára

Puskás Marcell adventi Emléknaptára

Itt az advent! Ez biztos, mert elkészült a lassan hagyományos Puskás-féle naptár. 

Zöld szemlélettel alakítják át a karácsonyi díszkivilágítást Budapesten

Zöld szemlélettel alakítják át a karácsonyi díszkivilágítást Budapesten

Az energiahatékonyság mellett a fákat is védik a környezetbarát díszekkel. 

Hirdetés