Újabb budapesti cour d’honneurös bérházakat ismerhetünk meg a Mártonffy Melinda által felkutatott lebilincselő történeteken keresztül.

A Franciaudvaros bérházak Budapesten második részében a főváros 45 izgalmas cour d’honneurös bérháza kerül terítékre, rövid ismertetés mellett igényes, szép fotóanyaggal bemutatva az egyes példákat. Az épületeket rövid kísérőszövegek mutatják be, melyekben a szerző, Mártonffy Melinda a házakhoz kapcsolódó, sokszor lebilincselő történeteket mutatja be. Az épülettörténeteken keresztül az olvasó betekintést nyerhet a századforduló és a két világháború közötti Budapest varázslatos miliőjébe.

 

A 2020-ban megjelent Szép Magyar Könyv díjas, Magyar Formatervezési Díj különdíjas és az RGB Kreatív Design Award RED minősítésű díját is elnyerő Franciaudvaros bérházak Budapesten című könyv folytatásaként a Mártonffy Melinda által alapított ARTEM/BOOKS kiadó idén további izgalmas kalandozásra invitálja az olvasót, hogy még több példán keresztül mutassa meg ennek a speciális épülettípusnak a történetét és jellegzetességeit. Ami az előzőekben a terjedelmi korlátok miatt kimaradt, azt most ebben a második kötetben szeretnék bemutatni, hasonló struktúrában és formában, mint korábban.

„Amikor az első kötet készült, már akkor azt gondoltam, hogy annyira sok szép ház van még ebben a témában, hogy érdemes lenne később még többet megjeleníteni egy újabb válogatásban, további érdekes történet megvilágításában. Az elmúlt egy évben zajló kutatás során ugyanis ismét számos izgalmas sztorira bukkantam az építtetők és az építési körülmények tekintetében. Mindig nagyon klassz belelátni egy-egy korszak építészetébe a különböző épületeken keresztül” – mondta el nekünk korábban Mártonffy Melinda.

Az összesen negyvenöt cour d’honneurös bérházat felvonultató, 430 oldalas kiadványban megismerkedhetünk az egyes épületek építésének körülményeivel, a mögöttük megbújó szövevényes történetekkel, valamint az építtetők és az építészek sokszor lebilincselő életútjával. A válogatásban az egészen korai, dualizmus kori példáktól (pl. VIII., Szentkirályi utca 22–24., ép.: 1876–1877; VI., Andrássy út 88–90., ép.: 1879–1881) eljutunk a két világháború közötti modern építészet remekeiig (pl. II., Margit krt. 15–17., ép.: 1937–1938; VI., Bajcsy-Zsilinszky út 19/a. – Bajcsy-Zsilinszky út 19/b. – Bajcsy-Zsilinszky köz 2., ép.: 1938–1941).

A franciaudvaros bérházakra történelmi és stílustörténeti korszakokat átívelően a kiegyezés utáni városegyesítéstől egészen a második világháború időszakáig találhatunk példákat, melyek segítségével nem csak a bérházépítészet fejlődésébe és alaprajzi rendszereinek átalakulásába, hanem Budapest nagyvárossá válásába is beleláthatunk.


A Schmal Fülöp lenyűgöző épületfotóival, Mártonffy Gábor drónfelvételeivel és releváns alaprajzokkal gazdagított, rendkívül igényes kötet ragyogó layoutja, a könyv teljes grafikai megjelenésével együtt Bárdy Annának köszönhető, amelyért a napokban elnyerte a 7. ArtHungry Díj Tervezőgrafika kategóriájának fődíját. 
 

Szerző: Mártonffy Melinda, művészettörténész
Lektor: dr. Ferkai András, építészettörténész
Design/Könyvterv: Bárdy Anna, tervezőgrafikus
Fotók: Schmal Fülöp, fotóművész
Drónfelvételek: Mártonffy Gábor
Kiadó: ARTEM/BOOKS

 

A Franciaudvaros bérházak Budapesten II. december elejétől megvásárolható az ARTEM/BOOKS weboldalán, illetve a Libri-Bookline hálózaton keresztül.

További információk a kiadó honlapján és Instagram-oldalán.

 

Még több fotóért katt a képgalériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Rákóczi út 51.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Rákóczi út 51.

Ha március, akkor íme egy újabb lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Magdolna utca 6/a.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Magdolna utca 6/a.

Ha február, akkor íme egy újabb lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Falk Miksa utca 4.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Falk Miksa utca 4.

Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete januártól az Octogon online-ra költözik.

Hirdetés