Pedro Gadanho-interjú, partra vetett konténerek – Matosinhos Retail Park, naplemente a tó fölött – Nyitott-zárt villaépület a fővárosi agglomerációban, az újjáépített Dagály Strandfürdő,  a budai városháza műemléki rekonstrukciója, korszerűsítése és bővítése, Hello Wood Építész Mustra.

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 2 125 Ft


A tartalomból

Pénzezés

Ezen a 93 ezer négyzetkilométeren az elmúlt hetek (október legelején vagyunk) a közösségi finanszírozásokról szólnak. Rádiók kérik a hallgatókat, hogy patronálják az adót, újabb lapok szűnnek meg és online újságok indítanak támogatói felületeket a szájtjaikon, hogy valódi – értsd kormánypropaganda-mentes – híreket tudjanak közvetíteni. Ennyi adoptálásra váró kisded még nem élt ebben a kishazában. Mindeközben a gazdaság pörög, szárnyal. Melyik gazdaság? Számunkra ez fontos kérdés.

Az építőiparhoz kapcsolódó kereskedelmi, szolgáltatói területeké mondjuk mindenképpen. Ehhez képest például a designnal foglalkozó szervezetek eseményeinek fővédnöke minden esetben az állam, azaz mi vagyunk, akik az adót befizetik. Valahogyan, valamiért nincs becsatornázva a kapcsolódó piaci területekre egyik szervezet sem. Talán csak a newtechworldbe intenzíven bekapcsolódó Design Terminál talált magára valamennyire a szabadnak mondott gazdaságban – persze itt is van állami költés, csak jóval kevesebb, mint korábban, ezért aztán idővel mozdulni kellett, és kizárólag olyan világokba, ahonnan pénz remélhető.

Érdemes megnézni az idei Design Hét partneri logóit (A Német Szövetségi Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti fesztivál és Turisztikai Központ). Vagy említhetjük a mostanában szerepét kereső, negyedszázados Magyar Design Kulturális Alapítványt, amit az MMA vett szárnyai alá. Mit tükröz ez? Ugyanazt, amit az építészeti szaksajtó, aminek legtöbb folyóirata szintén a mai napig elsősorban állami támogatásból él. Azt, hogy hiába hogy a vezető iparágak között szerepel rendületlenül az építőipar Magyarországon (is), a mecenatúra, a költés nem általános és széleskörű ebben a sajtóműfaj területén. A nyereség nem ezeken a területeken költődik el. És nem a szorosabban, tágabban kapcsolódó szervezetek, szakmai életek placcain sem. Talán kényelmesek vagy bizonytalanok ezek a szervezetek, szerveződések? Mert hozzá kell tennünk, hiszen tapasztalatból tudjuk (mivel az OCTOGON húsz éve a piacról él), hogy mennyi munkát, kreatív energiát kell belefektetnie a másik oldalnak (hirdetésszervezőknek, újságíróknak, szerkesztők, grafikusoknak) is a kapcsolatok kialakításába, fenntartásába, ápolásába. És időnként mennyi kompromisszumot kell kötni, és mennyit kell tanulni és tanítani. Vagy a kapcsolódó kereskedelmi, szolgáltatói területek számára lényegében nem érdekes, nem értékes mindaz, amit nyújtanak? Vagy esetleg „fentről” mondják meg mostanában, hogy ki, hol és mennyit költhet? Ez is lehetséges (.?)

A szerk.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)!

Tartalomjegyzék

KÜLFÖLD

 • 14   Bircsák Eszter: Egyensúlyban – Pedro Gadanho-interjú
 • 24  Cser Brigitta: Partra vetett konténerek – Matosinhos Retail Park, Portugália – Promontório Architects

VILLA

 • 32  Ujlaky-Gazdag István: Naplemente a tó fölött – Nyitott-zárt villaépület a fővárosi agglomerációban – Bényei István (B13 Építőművész Kft.)

ITTHON

 • 40  Molnár Szilvia (szerk.): A Nyírség homokbuckáin – Kisvárda Labdarúgó stadion – Szerdahelyi László (Aspectus Architect Zrt.)
 • 50  Torma Tamás: A Nagy Testvér árnyékában – Az újjáépített Dagály Strandfürdő – Vörös Balázs (Lean Tech Mérnökiroda Kft.)
 • 68  Kovács Dániel: Világos beszéd – A budai városháza műemléki rekonstrukciója, korszerűsítése és bővítése - Szabó Levente (Hetedik Műterem Kft.)
 • 82  Farkas Noémi: Új építészeti minőség a Váci úton – Promenade Gardens irodaház, Budapest - Fekete Antal (Finta és Társai Építész Stúdió Kft.), Gellár László (DVM design)
 • 96  Farkas Noémi: Hosszú expozíció - Fekete Antal-interjú
 • 98  Farkas Noémi: „A Promenade Gardens nagy innováció” − Massányi Tibor−Kiss Ida-interjú
 • 104  Götz Eszter: Kívül fehér, belül zöld – White House, Váci út – Tima Zoltán (Tima Stúdió, KÖZTI Zrt.)
 • 120   DESIGN RANDOM

KKK

 • 122  Torma Tamás: Helyszínelők – Hello Wood Építész Mustra, Tokaj, 2018

IRODA

 • 132   Martinkó József:  WorldQuant – minusplus

DESIGN LOKÁTOR

 • 138  Molnár Szilvia (szerk.): Small is beautiful – Stúdiólakás Budapest belső kerületében - Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter – batlab architects

152  INDEX


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Banksy installációvá alakította a fürdőszobáját

Banksy installációvá alakította a fürdőszobáját

Sajátosan értelmezte újra az otthoni munkavégzést a brit graffiti- és karantén art művész.

Szingapúrban tervez Kengo Kuma

Szingapúrban tervez Kengo Kuma

Élő emlékművet állítanak az ország első miniszterelnökének, Lee Kuan Yew-nek. 

A vízen lebeg Koppenhága legmenőbb közösségi tere

A vízen lebeg Koppenhága legmenőbb közösségi tere

A prototípus már 2018-ban elkészült, a tervek szerint még ebben az évben három új elemmel bővül a repertoár.

Hirdetés