Hirdetés

Múlt, jelen és jövő - ezek az Octogon Magazin 2019/4-es lapszámának legfontosabb kulcsszavai.  Megmutatjuk a szoftverfejlesztésnek otthont adó Hortonworks irodát, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőt, de olvashattok a Brunszvik-kastélyról is.

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Múlt, jelen, jövő

Múlt és jelen együtt végtelen téma, viccelődhetnénk, de inkább az érdemi párbeszéd kedvéért szűkítsük le a kört: építészet, hazai építészet, Octogon Magazin 2019/4-es lapszám. Múlt, jelen és jövő viszonyrendszere számos épületnél visszaköszön, még a Hortonworks irodájánál is, ami pedig egy igen fiatal iparág, a szoftverfejlesztés otthona.

De olvashattok a Kendik Géza-féle hétvégi házról is, ami a környezet, a helyi tudás, a helyi anyagok tiszteletét járatja a csúcsra, miközben számos építészeti megoldással gondoskodik a lakók és vendégeik tökéletes nyugalmáról.

Kihagyhatatlan történet a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőé, ahol majdnem érintetlenül, ráadásul egyben maradt meg a harmincas, hatvanas és hetvenes évek fénykorának atmoszférája, újabb rétegződésként pedig megjelennek a jelen fejlesztései, illetve a Barcsay Jenő-mozaikok, amelyeket egy lebontott újpesti fürdőből hoztak át.

Múlt-jelen-jövő témában mégis talán a martonvásári Brunszvik-kastély a legfontosabb a 152-es lapszámból. A terület 1775-ben került a családhoz, az eredeti egyszintes barokk kúria a korszakok során fokozatosan kastéllyá alakult át, néhány hete pedig agrárinnovációs központot avattak a területen. Az Agroverzum fontos állomás: egy modern üvegszárny találkozása a kastéllyal, amelynek falai közt számos meghatározó mezőgazdasági kérdés mellett a klímaváltozást is tanulmányozhatjuk. Ez utóbbi pontnál eldől, hogy lesz-e olyan jövőnk, hogy tudjunk egyáltalán beszélgetni.

De nem is írtunk le mindent, nézzétek inkább a témákat – idősíkoktól függetlenül is!

A szerk.

TÖLTSD LE A TELJES LAPSZÁMOT ITT!

Tartalomjegyzék

KÜLFÖLD

 • Csatlós Hanna: Zsírégetés a kínai luxusban – Fitneszközpont Pekingben – Bara Ákos, Maximilián Tóth Miklós, Vető Péter

VILLA

 • Molnár Szilvia: Tájjal élve – Családi ház az Ürömhegyen – Jánszky Györgyi Teréz, Markó Balázs DLA

ITTHON

 • Ujlaky-Gazdag István: Nyugalom – Hétvégi ház a Vértesben – Kendik Géza, Láng Nóra
 • Martinkó József: Kis lak áll a nagy Balaton partján – Családi ház Balatonalmádiban – Tomay Tamás

BUDAPEST

 • Götz Eszter: Fénykorok atmoszférája – A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő – Németh Márta, Horváth Noémi, Páhi András

ITTHON

 • Ujlaky-Gazdag István: A legkomolyabb játszóház – Az Agroverzum látogatóközpont Martonvásáron – Pálinkás István, Hajósné Jauch Katalin, Hajós Imre – Szabó Csilla, Radnóczy Eszter
 • Fenes Tamás DLA: Polgári térkapcsolatok – Új városháza Törökbálinton – Keller Ferenc, Láris Barnabás, Szabó Dávid

DESIGN RANDOM - IRODA

 • Kovács Péter: Új állomás – Hortonworks irodatér – Bonta Gáspár
 • Molnár Szilvia: Új narratíva – HillSide Unione–C Kft. és Leones QSR Kft. irodák – Mag Ildikó 

DESIGN LOKÁTOR

 • Molnár Szilvia: Szívvel rajzolva – Kislakás Budapesten, a Hajnóczy utcában – Alvégi Lóci
 • Csatlós Hanna: A könyvesbolt, ahová csak besétálsz – Új Libri a Nyugatnál – Szendrő Péter DLA, Orbán Ákos
 • Bán Dávid: Színekben fürdőzve – Formabontó fürdő Zalakaroson – Ekler Dezső, Szőke Erzsébet – Medveczky Kazimir


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

149

149 - 2019/1

Megjelent az Octogon Magazin új lapszáma! Többek között a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója, a kőszegi Festetics-Chernel-palota felújítása, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi székháza, a Budai Vigadó felújítása és a Gül baba türbéjének felújítása is a lapban.

146

146 - 2018/6

Pedro Gadanho-interjú, partra vetett konténerek – Matosinhos Retail Park, naplemente a tó fölött – Nyitott-zárt villaépület a fővárosi agglomerációban, az újjáépített Dagály Strandfürdő,  a budai városháza műemléki rekonstrukciója, korszerűsítése és bővítése, Hello Wood Építész Mustra.

147

147 - 2018/7

Önreflexív építészet a budai dombvidéken, az AU Műhely tervezte kétarcú családi ház Csömörön, malomépületből indusztriális társasház lett a Jazz Loft Aquincum Apartments, puritán borászat Tolcsván, sztárinterjú Marc Sadlerrel – ez mind az Octogon friss számában.

Hirdetés