A Dorothea Hotel a BE LIGHT! történetének egyik legfontosabb mérföldköve. Egy felső kategóriás hotel beruházás világítástechnikai szempontból a szakma csúcsát jelenti. Ezt csak tovább fokozta maga a lokáció, az épületegyüttes összetettsége, a műemlékvédelmi szempontok, továbbá, hogy a Pannonhalmi Bazilika, a Hilton Budapest és több egyéb projekt után ezúttal is nemzetközi tervezőgárdával volt lehetőség együtt dolgozni. A Piero Lissoni által vezetett milánói Lissoni and Partners jegyzi az építészeti, belsőépítészeti koncepciót, a projekt vezető tervezői Rodrigo Tellez Acosta, Tania Zaneboni és Mattia Susani voltak.

 A műemléképületekből megszülető hotel generáltervezője a TSPC volt. A  BE LIGHT! világítási konzulensként vett részt a beruházásban: az építészek elképzelése alapján dolgozták ki a világítástechnikai koncepciót, kiválasztották az adott térnek és célnak megfelelő termékeket, ellenőrző méretezéseket és látványterveket készítettek. A hotel közönségforgalmi területeinek csaknem egészén szabályozható rendszer került kiépítésre, a már említett tervezési szakasz, majd az eszközök leszállítását követően feladatuk volt a rendszer teljes felprogramozása, a világítási képek beállítása. A BE LIGHT! csapatából Kis Ádám, Metzger Tamás, Berecz Bertalan, Gigor Szabolcs és Katona Sándor vettek részt projektben.
 


A főbejáraton érkező látogatókat a műemléki lobby oszlopcsarnoka fogadja. A tér esszenciaként foglalja magába a Dorothea Hotel világítástechnikai alapkoncepcióját, azaz a műemléki jelleg, a részletek kiemelését, illetve a kontrasztos megvilágítást.Az oszlopcsarnokból tovább haladva a recepciós térbe érkeznek a vendégek. Az általános világítást a 27 méter magasságból levilágító, üvegtetőn elhelyezett spotok, illetve az oldalfalnál elhelyezett mélysugárzók biztosítják. Ezek fényét egészíti ki a pult felett elhelyezkedő egyedi hengeres csillár, a fali műalkotásokat kiemelő fénysávok, illetve a térnek otthonosságot kölcsönző állólámpák.


A szintén a műemléki lobby-ból nyíló Anton’s Bar & Deli világítástechnikai koncepciója a tér bensőségességét erősíti, és kiosztását tekintve teljes összhangban van a belső építészeti elemekkel és a bútorzattal.


A Dorothea Hotel központi része az egyes épülettömbök által körbezárt Courtyard: a belső udvar többszintű megvilágítást kapott, a tér csaknem egészében a prémium kategóriás olasz gyártó, a Flos termékeivel dolgoztak. Az üvegtető gerendáin, több mint 20 méteres magasságban elhelyezett, szűken sugárzó spot lámpatestek biztosítják az általános világítást. Magukat az asztalokat a pergolákon elhelyezett spotok világítják meg, a ledimmelt világítótestek belsőséges hangulatot teremtenek a vendégek számára. Hasonló hangulatot teremtenek a mobil asztali lámpatestek is. Külön effektvilágítás, kis méretű irányítható spotok hangsúlyozzák ki a Courtyard példa nélkül gazdag növényzetét.Az első emeleti előcsarnokban rejtett világítás emeli ki a kazettás műemléki mennyezetet. A tér közepén világító paravánokkal találkozhatunk, melyek méretükkel, anyaghasználatukkal, formavilágukkal a lobby központi design elemeiként jelennek meg.


 

Építészet és belsőépítészet: Lissoni and Partners • Generál tervező: TSPC • Épületvillamossági tervező: Zone-Plan • Generál kivitelező: Market Építő Zrt. • Épületvillamossági kivitelezés: Vilati Szerelő Zrt. • Egyedi lámpatestek: LumoConcept • Biztonsági világítás: Lumentron Electronic Kft. • Fotó: Bujnovszky Tamás, Molnár Péter

Világítástechnika és világításvezérlés: BE LIGHT
Beruházó: BDPST Group

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Debütál Magyarországon az Autograph Collection Hotels márka (X)

Debütál Magyarországon az Autograph Collection Hotels márka (X)

A Dorothea Hotel egy páratlan belvárosi utazásra invitálja vendégeit, ahol a múlt és a jelen finoman összefonódik

Látványból valóság – és minden, ami mögötte van

Látványból valóság – és minden, ami mögötte van

Interjú Szekér Barnabással, a BE LIGHT! látványtervezőjével

Hirdetés