Hirdetés

Az utóbbi idők egyik legjobb hazai lakóház projektje mellett, két nemrégiben épült balatoni nyaralót, a BMC épületét, egy eredetileg 1932-ben épült budai modernista villa felújítását, az Design Hét 2013 előzetesét, interjúkat és itthoni hotelépítészeti körképet mutattunk be.

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Az utóbbi idők egyik legjobb hazai lakóház projektje mellett, két nemrégiben épült balatoni nyaralót, a BMC épületét, egy eredetileg 1932-ben épült budai modernista villa felújítását, az Design Hét 2013 előzetesét, interjúkat és itthoni hotelépítészeti körképet mutattunk be.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

Glódi Balázs nagyszerű fiatal fotográfus sorozatán egy olyan új Zaha Hadid épületről készült sorozatot láthatnak, ami bár egzotikus helyszínen található, egy magyar fapados desztinációnak köszönhetően rengetegen kereshettek fel mostanában személyesen. Maradva a fotóesszé műfajnál: a MOME hallgatójaként tanuló Gosztom Gergő fényképeinek segítségével egy építés közben félbemaradt gigaberuházás falanszterszerű, üres tereit járhatjuk be, míg Kékesi Donát lenyűgöző képein az idei Hello Wood program legjobb installációi láthatóak. 

A magazin külföldi vonatkozású cikkei között Wesselényi-Garay Andor és Halácsi Katalin írását ajánljuk. Az Art Gene tengerparti „gubói” az építészet, design és képzőművészet határán álló eszközök, amelyek egy sunderlandi partszakasz szociális rehabilitációjában vesznek részt. Hasonló határhelyzetekről beszél a lap munkatársának korunk egyik legnagyobb hatású szobrásza, Gerry Judah is. Disztópia, politika és gördeszka biznisz egyetlen életműben. Kevésbé meghökkentő, de annál praktikusabb a Rygalik házaspár, akik a májusi Design Világnap alkalmából jártak Budapesten. Tomek előadást tartott, majd Gosiával közösen az OCTOGON-nak átadták többek között a sikeres designerré válás receptjét, de meséltek a jövő bútoriparáról is.

Rendkívüli élményben volt része magazinunk egyik szerkesztőjének Kőszegen. Látott egy házat, hallott egy történetet miközben úgy simogatott sziklafalat, mintha az vendéglátói Bodri kutyája volna. Béres Attila építész Kanadában, Norvégiában dolgozott az elmúlt években. Amit tanult, tapasztalt annak esszenciája Kőszeg határában egy fantasztikus ház kapcsán, immár idehaza is alkalmazhatta. A történet azonban ennél sokkal színesebb. Olvassák el! M. Miltényi Miklós építészeti munkáját Fónagy Dóra belsőépítészete követte a bevezetőnkben említett 1932-es modernista villa felújításakor. A harmincas években született, sok eredeti részletett, ha lelakva is, de megőrző ház felújításkor az építészeti korhűség irányadó volt, ám a megrendelői igényeknek eleget téve a belsőépítészet már a 21. század ízlését közvetíti. Érdemes a képek által belépni ebbe a sajátos, fúziós hangulatú térbe. Jóföldi Szabolcsék ismét hozták azt a minőséget, amit már több mint 15 éve megszoktunk az ARCHIDEA-tól. Kétgenerációs Balaton-pari villájuk az igényes anyagválasztás és az elmúlt évek egy-egy sikeres designbútorával/tárgyával berendezett lakótér okán, a legjobb olaszországi tengerparti nyaralók szintjére emeli ezt az épületet. Ásztai Bálint pedig a déli partra tervezett családi nyaralót, aminek a homlokzatszervezése új lehetőségeket villant fel a mai Balaton-parti luxusépítészetet művelők és megbízóik számára. 

Deco mellékletünkkel a legutóbb átadott hazai szállodai enteriőrök világába nyújtunk betekintést: a budapesti Kempinski frissen átalakított földszinti terét tervezőjével, Maria Vafiadis-szel a görög származású, Londonban élő belsőépítésszel jártuk körbe, aki elismerő szavakkal illette szintén a helyszínen, a Zsidai család által létrehozott ÉS éttermet is. Zsidaiék különösen aktívak manapság, az ÉS mellett a Budai várban, a Kapisztrán tér egyik épületében kialakított Baltazár bűvöli el éppen a butikhotel műfajának szerelmeseit. Zsidai Roy személyesen mesélte el nekünk Baltazár fogantatásának és születésének történetét. De kirándulást tettünk vidéken is: Kecskeméten a Sheraton nyitott business-hotelt, egy 60-as évekbeli irodaépület átalakítása nyomán, míg Budapesten a Radisson, s a cég Medveczky Kazimir szakértelmét kérte neutrális hangulatú terei felöltöztetéséhez.

Persze up-to-date étterementeriőr-kalauzunk, a Designlokátor sem maradt el, benne az elegánstól (Városliget Café & Bar, Budapest Bisztro), a Greenaway-i miliőn át (DiVin Porcello), a közösségi kávézó-árudáig (Margitutcakilenc) számos helyet bejárhat az olvasó. Tartalmas szórakozást kívánunk Önöknek!                       

TARTALOM

Külföld
10.  Apám nevében – Zaha Hadid
16.  Halácsi Katalin, Wesselényi-Garay Andor: Términimumok anyatraktorral - Geogubók reinkarnációja – Maddi Nicholson, Stuart Bastik, Marianne Heaslip
19.  Disztópia, luxusautó és gördeszka - Gerry Judah-val Szépvölgyi Viktória beszélgetett
24.  Balsors – válogatás Gosztom Gergő fotósorozata

Villa
30. Martinkó József: 625 nap – Ház Kőszeg közelében – Béres Attila, Balázs Jusztina
36. Torma Tamás: Drakulától a szocializmuson át a modernizmusig - Felújított villa Budán - Miltenberger-Miltényi Miklós és Fónagy Dóra
42. Martinkó József: Csopakabana - Kétgenerációs nyaraló a Balaton parton – Jóföldi Szabolcs
46. Molnár Szilvia: Sémák helyett - Balatoni villa a déli parton - Ásztai Bálint

Itthon 
52.  Zöldi Anna: Fekete-fehér, igen-nem… - A Budapesti Music Center épülete – Taraczky Dániel
60. Még közelebb - Hello Wood 2013

65. Min dolgozik? – Farsang Barbara rovata
Kajdócsi Építész Stúdió Kft.
Reload építészstúdió Kft.
Deka Design Stúdió

Design
72. Metszéspontban a design - Design Hét Budapest 2013
75 .A kezeddel gondolkodj! - Tomek Rygalik és Gosia Rygalik tervezőkkel Szépvölgyi Viktória beszélgetett

Deco
80. A luxus természete többé nem az anyag - Maria Vafiadis-szel Szépvölgyi Viktória beszélgetett
84. Kaplár F. Krisztina: Összekötve - ÉS Bisztró a Kempinskiben
85. Le a hajvédő sapkával! - Zsidai Roy Zoltánnal Szépvölgyi Viktória beszélgetett
89. Új csillag - Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont
93. Józan szemlélődés - Art Hotel Szeged
96.  Designlokátor – Kaplár F. Krisztina 
Fővárosi anziksz - Budapest Bisztró
Gül Baba lelke - Margitutcakilenc – közösségi tér és áruda
Az isteni malac - DiVin Porcello Sonkabár a Belvárosban
Tóparti nosztalgia - Városliget Café & Bar
98. Trafik

 


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

Babaház

Babaház

A változó veszprémi óváros apró csodái.

Octogon 171

171 - 2021/7

Megjelent az OCTOGON magazin új, 171-es (2021/7-es) lapszáma, benne sok egyéb mellett cseh vitézek várával, a Földes Architects sasadi villájával, a  V30 sportközponttal, egy vasbeton-szerkezet előregyártó üzemmel, vagy a várpalotai zöld város projekttel.

Octogon 170

170 - 2021/6

Megjelent az OCTOGON magazin új, 170-es (2021/6-os) lapszáma, benne sok egyéb mellett egy parki ufóval (Hungexpo F1 fogadóépület), egy élőlény házzal (Attila99loft), egy bivalyzongorával (Tanösvény és bivalyistálló Sándorfalva határában) és egy interjúval Rostás Péterrel (aki nem a historizmus dzsihadistája) a Szent István-terem átadásának apropóján a vári átalakításokról.

Hirdetés