Lyon Euronews, ÚJ Nemzeti Galéria, Béres Attila, Bara Ákos, Gunther Zsolt, Csillag Katalin, Váncza László, El Kazovszkij

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 2 125 Ft


A tartalomból

Lyon új látványossággal bővült, ezt a címlapunkkal is megünnepeltük: a vizuális izgalom tárgya az Euronews hírügynökség új, folyóparti főhadiszállása. A zöld, hálószerű fémköpeny extravagáns külsőt ad az épületnek. Tervezői, Dominique Jakoband és Brendan MacFarlane építészetükkel persze megidézik az Euronews tevékenységét is: hatalmas, „mindent látó szempár” pillant a folyó felé, a tölcsérszerű elemek homlokzattagoló és egyben funkcionális (szellőzést, benapozást segítő) részei is az épületnek. Nemzetközi kitekintésünkben egyúttal itthonra is pillantunk, az ÚJ Nemzeti Galéria terveit jegyző SANAA alapító-tervezőivel (Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa) Irimiás Balázs beszélgetett.  
Emlékeznek? Béres Attila építész tervezte a Hideg-házat (2013), ami pillanatok alatt hódította meg a hazai és a nemzetközi sajtót (nem csak a szakújságokat). Az ifjú, továbbra is a norvégiai Saunders Arkitektur építésziroda tagja mind többet tervez itthon is. Legújabb, balatoni, négy évszakos házterve nem olyan régen valósult meg: a kortárs nemzetközi házépítés szellemében minimalista, ugyanakkor archetipikus karakterekkel leírható, mégis összességében nehezen definiálható ház született. Bara Ákos a Napraforgó telep közelében tervezett egy elegáns villaépületet. A helyszín, így a klasszikus modern ihletése érhetően adta magát, a belső térben pedig minőségi, természetes anyagokkal kreált, kissé maszkulin, de részleteiben is izgalmas enteriőrt teremtett. Már-már melléklet-jelleggel közöljük az elmúlt év egyik legfontosabb rekonstrukcióját: a szegedi Fogadalmi templom-projektjének bemutatása mellett interjút olvashatnak Gunther Zsolt, Csillag Katalin és Váncza László építészekkel, továbbá Sulyok Miklós írt tanulmányt a Gálhidy Péter alkotta körmeneti keresztről. 

Finta József és Szabó Tamás János jegyzik a Ludovika campus diákszállójának terveit, a jövőben az Üllői út és Orczy út találkozásánál álló korszerű diákszálló bizonyára meghatározó épülete lesz a környéknek. S szinte ezzel egy időben adták át a túlparton, a Tüskecsarnok mellett elkészült a régen várt uszodát – vezető tervezője Kádár Mihály –, amit még a hivatalos megnyitó előtt járhatott be szerzőnk (Kovács Péter). 

Előző számunkban egy Csizmadi Péter és Petőcz-Tóth Anikó (Reload építészstúdió) tervei alapján felépített különleges ikerházat mutattunk be, most újabb épülete készült el, ezúttal egy irodaház és annak belsőterei. Hogy miként írható át építészetre/belsőépítészetre egy aromagyártó cég tevékenysége, erre választ a „Színeket kevernek” című cikkből kaphatnak.   

Szinte már borítékolható, hogy az El Kazovszkij-élet/mű kiállítás az év hazai tárlata lesz. A kurátori koncepcióról sok helyütt, sokfélét nyilatkoztak a szervezők, elemezték elemzők, a Somlai Tibor alkotta látványról azonban annál kevesebbet hallottunk. Torma Tamás cikkében ennek járt utána. 
Mindezek és még sok egyéb az idei év első számából.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF) !

TARTALOM
8 ÉPÍTÉSZ RANDOM

10 KÜLFÖLD
10 Katanich Doloresz, Ács Gábor: A zöld kocka - Látványossággá vált az Euronews extravagáns székháza Lyonban – Dominique Jakoband, Brendan MacFarlane (Jakob+MacFarlane)
18 „Épületeink nem demonstrálják senkinek a hatalmát vagy a pénzét” - Kazuyo Sejima, Ryue Nishizawa építészekkel Irimiás Balázs beszélgetett

26 VILLA
26 Martinkó József: Didergés - SG-ház a Balaton felett – Béres Attila (Béres Építésziroda Kft.)
34 Mizsei Anett: A hétköznapok szépsége – Villaépület Budán – Bara Ákos (Bara Design Studio)

42 ITTHON
42 Martinkó József: Tisztul a kép – Rekonstrukció a szegedi Fogadalmi templom épületében – Gunther Zsolt, Csillag Katalin (3h építésziroda), Váncza László (Váncza Művek Építészeti Műterem)
50 Tiszta (tér)sor – Interjú Csillag Katalin, Gunther Zsolt és Váncza László építészekkel 
54 Sulyok Miklós: Gálhidy Péter körmeneti keresztje a szegedi Dómban

58 Martinkó József: Derengés – A pannonhalmi Szent Márton-bazilika belső átalakításának befejező üteme - John Pawson
60 Kovács Péter: „A haza hasznos szolgálatára…” – Ludovika Campus, Budapest – Dr. Finta József, Szabó Tamás János DLA (Finta és Társai Építész Stúdió Kft.)
68 Kovács Péter: Inverz – Tüske Uszoda – Kádár Mihály (TSPC Hungary Kft.)


78 IRODA
78 Bán Dávid: Színeket kevernek - Aromagyártó üzem, raktár és iroda Gödöllőn - Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter DLA (Reload építészstúdió Kft.)
82 Ujlaky István: Időtálló anyagok és pörgés - Iroda a W.UP-nál - Dékány Annamária
86 Ujlaky István: Ez nem csak egy terv - Ritmust adtunk a térnek - Bertóty Eszter, Szenes Andrea

92 MIN DOLGOZIK?
Új egyetemi és oktató- és kutatóbázis Zugligetben

94 KKK
94 Torma Tamás: Kutyák éji dala - A túlélő árnyéka – Az El Kazovszkij-élet/mű, MNG

100 DESIGN RANDOM
Feketelyukaktól az erózióig - Caracalla Formatervezési Pályázat

102 DESIGNLOKÁTOR
102 Bán Dávid: A félkész egésze – Fat Mama Eatery a pesti Kazinczy utcában – Fónagy Dóra
106 Molnár Szilvia: La linea – COS az Andrássy úton – Sándor Gergely (Viador Átrium Stúdió Kft.)

114 Trafik
115 Index
116 Előjáték
 


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

„Akár éveket is megéri várni a városligeti fejlesztések teljes körű megvalósításáért”

„Akár éveket is megéri várni a városligeti fejlesztések teljes körű megvalósításáért”

2021-ben is folytatódnak az átadások a Városligetben, jön a Magyar Zene Háza, nő a park zöldfelülete.

A külső és a belső tér egybeolvad - az Új Nemzeti Galéria épülete

A külső és a belső tér egybeolvad - az Új Nemzeti Galéria épülete

A tervezők szerint a múzeum egy olyan hely lesz, amely a parkot és a múzeumot mint közösségi tereket egyesíti.

Képesség a mozdulatlanságra

Képesség a mozdulatlanságra

CabinBalaton a Béres Építészirodától.

Hirdetés