Az étteremként és bárként is funkcionáló gasztroközpontnak méltó, egyedi világítást tervezett a BE LIGHT! csapata.

Különleges, ázsiai fúziós hely nyitotta meg kapuit Budapest belvárosában, a YAMA Budapest Étterem. A cél egy egyedülálló, élményekkel teli gasztroközpont létrehozása volt, ahol az ételek és italok tükrözik az ázsiai tradíciókat, de egyben bennük rejlik a kísérletezés és a kreativitás szabadsága is. A YAMA kuriózum, hiszen nemcsak étteremként funkcionál, hanem az esti óráktól kezdve bárrá átalakulva várja a vendégeket. Ez a fajta kettősség, valamint exkluzivitás minden részletben jelen van, így a BE LIGHT! által megvalósított világításban is.

 

 

A YAMA Étteremben nemcsak a gasztronómia biztosítja a kiemelkedő élményt, hanem az atmoszféra, a design is, a legapróbb részletekig. A világítást megtervező és megvalósító BE LIGHT! csapata ugyan korábban is dolgozott éttermeken, de ahogy a projekt vezetője, Timár Henrietta fogalmaz:

„Van már rutinunk ezen a területen, de minden projekt más – eltérő a gasztronómia, a kultúra, a design –, különböző dolgokat álmodnak meg a tulajdonosok és az építészek, így soha nem lesz egyforma két étterem.”


A létesítményben minden étel és ital exkluzív minőségű alapanyagokból készül, sőt stylingolják a fogásokat, így nem meglepő, hogy központi kérdés volt az étterem designja. Az építészeti és belsőépítészeti terveket a Bara Design Studio készítette, akik a hely színvonalához méltóan mindent aprólékosan kitaláltak. A legnagyobb kihívás épp abban rejlett, hogy a tervek sokszor módosultak annak érdekében, hogy biztosan minden elemében a legmodernebb, legprofesszionálisabb legyen a végeredmény. A világításért felelős csapatnak pedig minden módosítást a lehető leggyorsabban, szinte valós időben kellett lekövetnie.

„Maga az izgalom épp a designban rejlett: meg kellett értenünk, hogy az építészek és a tulajdonos milyen eredményt, hatást álmodott meg, és ennek megfelelően kellett megvalósítanunk a világítást. A legfontosabb az volt, hogy a hangulatot megragadjuk és támogassuk a világítással.

A visszajelzések alapján ez sikerült, sőt világításvezérlést is kapott az épület, hogy még jobban megkönnyítsük a hangulat testre szabását. Ráadásul a beharangozott megnyitó miatt szűk határidőt kaptunk, amivel nem csúszhattunk, de a csapat szakértelmének köszönhetően sikerült mindennel időben elkészülnünk”

– emelte ki Timár Henrietta, architekturális csoportvezető.

 

Különleges lámpatestet gyártott a LumoConcept a belsőépítész csapattal együttműködve a pult fölé: az étterem nevét kirajzoló, csövekből megalkotott egyedi világító szerkezet színe RGBW-ben változtatható. Ezzel teljesen megreformálták azt a gondolatot, hogy csak egy hotel lobbijában vagy egy irodaházban lehet különleges lámpákat elhelyezni. Ugyanígy a falikarok is egyedi gyártású, máshol nem látható palástot kaptak.

 

 

A kettős funkcióval bíró étterem és bár tehát az építészettől a desginon át a fogásokig minden elemében egyedi. A BE LIGHT! és a LumoConcept csapatának köszönhetően pedig olyan, a hangulatot fokozó világítással találkozhatnak a vendégek, amivel talán egyetlen más hazai étteremben sem.

 


 

BE LIGHT! Web | Facebook Instagram | Linkedin
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés