Filharmónia épülete Szczecinben, 100 lakásos passzívház Budapesten, Fricska, Tesla, Bortársaság

140 oldal, színes


1 950 Ft

Előfizetőknek 1 460 Ft


A tartalomból

Címlaposunk, ami a hazai magazinokban először itt, nálunk, az OCTOGON-ban látható és olvasható: Csillag Katalin-Gunther Zsolt (3h építésziroda) vezető Vision Towers épülete. A legyező alakban elnyíló szárnyakkal kialakított, tiszta kontúrú, világos arányú Vision Towers -ről Martinkó József írt.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

De két nagyszabású irodájának belső tereit is bejárta állandó szerzőnk, Petrik Rita és a MádiLáncos Stúdió, valamint a LAB5 tervezőit egyaránt kifaggatta a belsőépítészeti koncepciójukról.   Tavaly adták át a 100 lakásos passzívházat, fotói bejárták már a sajtót, azonban Bujnovszky Tamás friss, elsőként lapunkban publikált fotósorozata művészi részleteit mutatja be ennek az új technológiával megépült társasháznak.

Losonczi Áron üvegbeton-szabadalmi ügye végre nyugvópontra ért, és mostanra már anyagvastagságban is egyedülálló paneleket állít elő a feltaláló-tervező, ezekkel épült meg Zürichben egy társasház számára kis alapterületű dohányzópavilon. 

A kicsiny épületről szóló históriát 8 oldalas melléklet követi, melyben a hazai fa építészet utóbbi néhány évben megépült remekeiből közlünk válogatást. 

Szczecin városának vertikális építészeti elemeit éppen úgy, miként neogótikus templomtornyainak arányait is megidézi az új filharmónia-épület. Az Estudio Barozzi Veiga látomásszerű, (nem mellesleg Mies van der Rohe-díj esélyes) épültét állandó külföldi levelezőnk, Matúz Melinda mutatja be. 

Tavalyi utolsó számunkkal már kalandoztunk a megújult Teleki téren, akkor a FiDo projektet szemléltük és szemléltettük (OCTOGON 2013/8; tervezők: Dick Sikkes, Albel Éva, Márk Péter). Most a közösségi tervezésben, vagyis a környék lakóival együtt megtervezett és kivitelezett pihenő-szabadidő parkot járta be szerzőnk, Kovács Péter (tervezők: Újirány Csoport, Teleki Térért Egyesület), Götz Eszter pedig a filmek, novellák ihlető forrásául szolgáló „Teleki tér legendának” járt utána.
 
Néhány hete mutatták be a hazai mozik az Ujj Mészáros Károly rendezte Liza, a rókatündér című „abszurd romantikus vígjátékot”. A film immár 50 ezres nézőszámnál tart, ritka siker ez az itthoni filmszínházakban, ehhez a mozi-ünnephez egyértelműen hozzájárult a film belsőépítészete, melyet Hujber Balázs díszlettervező jegyez - Torma Tamás beszélgetett vele. 

A hazai street art illusztratív jellegével szemben Lisszabonban ez a műfaj jóval többet jelent a csinos-szellemes dekornál, hogy egészen pontosan mit, arról Murányi Kata írt hosszabban.
Talán néhányan még emlékeznek arra, hogy 2008-ban a Brit Belsőépítészeti Intézet (British Institute of Interior Design, London) Boronkay Lindát választotta a legtehetségesebb Angliában élő fiatal tervezőnek. Linda azóta Ausztráliában él, dolgozott más mellett Tom Dixonnal is, és a léptékeiben, módszereiben az itthonitól teljesen eltérő tervezői világról Szépvölgyi Viktóriának mesélt. 

A Duratit Design Days idei eseményén, ami egyúttal prológ a mostani frankfurti IHS elé, az OCTOGON is képviseltette magát, de a budapesti Caracalla Design Days-en és az ingolstadti Audi lighting design központban is jártunk – erről is, azokról is képes beszámolót közlünk. 

Mindezeken fölül: figyelem, jó ízű és jó hangzású új helyek Budapesten! Fricska Gasztopub, a Terem, avagy a Bortársaság új közösségi tere, illetve akusztika és design egy új belvárosi szórakozóhelyen, a Teslában.   

Az ízelítő nem teljes körű, a lapot keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő!

Táblagépe, okostelefonja van? Lapunk már digitálisan is előfizethető: 
www.dimag.hu 
www.digitalstand.hu

fotó © Bujnovszky Tamás (Octogon)  


Tartalom:

8 ÉPÍTÉSZ RANDOM

KÜLFÖLD
10 Matúz Melinda: Mesebelien valószerűtlen - Szczecin, Filharmónia– Fabrizio Barozzi, Alberto Veiga (Estudio Barozzi Veiga)
16 Molnár Szilvia: Öt perc nyugalom – Dohányzópavilon egy zürichi társasház kertjében - Gianni Botsford Architects, Losonczi Áron, Todd Longstaffe-Gowan

ITTHON
20 Martinkó József, Molnár Szilvia: lignifikáció - Házak, építmények, installációk fából
31 Magyar Attila: Mintapélda - Közép-Európa egyik legnagyobb passzívháza épült Budapesten - Nagy Csaba, Pólus Károly, Déri Dániel, Várhidi Bence, Kiss Tamás (Archikon Kft )

IRODA
43 Martinkó József: A tiszta ész ragyogása – Vision Towers irodaház - Gunther Zsolt, Csillag Katalin, Békesi Tamás (3h Építésziroda)

49 Pertik Rita: Részletek harmóniája – Vision Towers, KPMG iroda - Sárosdi-Mádi Krisztina, Láncos Áron (MádiLáncos Studio)
54 Pertik Rita: Ami a kézikönyvből kimaradt – LAB5 koncepció a Vision Towers-ben – Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna (LAB5 architects)
60 Petrik Rita: Letisztult rendben - Drone iroda az Astoriánál – Banson Marcell (CraftBenson Kft.)

KÖZTÉR
64 Kovács Péter: Teret, Társakkal – A Teleki László tér revitalizációjáról - B. Orosz Orsolya, Kovács Árpád, Kristin Faurest, Szohr Gábor, Tihanyi Dominika (Újirány Csoport)
68 Götz Eszter: Álom, józan kivitelben - Teleki tér a legendás idők után
70 Melegpörgető – képesszé 

74 MIN DOLGOZIK? – Farsang Barbara rovata
Építészeti alázat - Interjú Vesztergom Ádám építésszel

78 KKK
78 „Mint egy generáció sétálunk együtt” –Hujber Balázzsal, a Liza, a rókatündér című film díszlettervezőjével Torma Tamás beszélgetett 
81 Murányi Kata: Street art Lisszabonban - A legális forradalom

84 DESIGN RANDOM
86 Szépvölgyi Viktória: Kifutó és befutás – Boronkay Linda belsőépítész portréja
94 Molnár Szilvia: Szükségből erény - A Youth to youth projekt elsője - Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter
98 Martinkó József: Ami a csövön kifér – Gondolatok az idei ISH elé
106 Martinkó József: Fényes jövő – Látogatás az Audi lighting design központjában

DESIGNLOKÁTOR
108 Molnár Szilvia: Csak semmi feszengés – Fricska Gasztropub, Budapest - Dobrosi Eszter (Mokkart) 
110 Petrik Rita: A hely, amit szétfeszítenek az amperek – Akusztika és design a Teslában – Ifj. Kövessy Szabolcs, Benson Marcell (CraftBenson Kft.)
114 Chilembu Krisztina: Borsznobok kíméljenek – A Bortársaság új közösségi tere – Dékány Tibor, Hatvani Ádám  (sporaarchitects)

118 TRAFIK
119 INDEX
120 ELŐJÁTÉK


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

A Fondation Louis Vuitton párizsi múzeuma

A Fondation Louis Vuitton párizsi múzeuma

Mint egy széljegyzet. - Október második felében nyitotta meg kapuit Párizs új kortárs művészeti fellegvára, a Louis Vuitton Alapítvány székháza. A Párizs nyugati részén, a Bois de Boulogne-ban felépült székház évtizedes előkészítő munka után jöhetett létre. 

Interjú Ron Araddal

Interjú Ron Araddal

„Egy építészeti projekt pont annyira jó, mint a megbízója.” Winkler Nóra interjúja.

Interjú Zaha Hadiddal

Zaha Hadiddal Winkler Nóra beszélgetett.

Hirdetés