A 150. születésnapját ünneplő magazin hálózattérképéhez a magyar kutató és csapata szolgáltatta az adatokat.

Hirdetés

A világ legismertebb tudományos lapja, a Nature magazin novemberben ünnepli 150. születésnapját, melyhez jubileumi kiadás is dukál: a magazin címlapján látható színes hálózattérkép a magazinban publikált cikkek, a magazin kereszthivatkozási hálózatát jeleníti meg fényfestést idéző ábrán. Ehhez szolgáltatta az adatokat Barabási Albert-László hálózatkutató matematikus és kutatócsoportja.

A Nature 150. címlapja - Fotó: Nature

Az első magazin megjelenése óta a Nature hatalmas kiadóvállalattá nőtte ki magát, a példátlanul népszerű tudományos magazin mellett több ezer különböző tematikus lapot is kiadtak.

A Barabási-féle címlapképen, valamint annak interaktív digitális, háromdimenziós változatában a Nature magazincsoport által a 20. század fordulója óta publikált több mint 88 ezer tudományos cikk és azok citációs rendszere szerepel. 

Minden tanulmányt egy-egy tudományág szerint színkódolt pötty jelöl. A pöttyök mérete az adott tanulmány hivatkozási indexe alapján nagyobb vagy kisebb. Két pötty között az teremt összeköttetést, ha egy harmadik publikáció mindkettőt említi. A teljes hálózat nemcsak a tanulmányok közti kapcsolatra világít rá, hanem a Nature multidiszciplináris jellegére is. Az adatokat Barabási Albert-László, a bostoni Northeastern University hálózatkutató-laboratóriumának igazgatója, valamint munkatársai, Alexander Gates matematikus, Qing Ke informatikus és Onur Varol számítógéptudós gyűjtötte és elemezte. A címlapterv az ugyancsak a Barabási-laborban dolgozó Alice Grishchenko adatvizualizációs tervező, az IBM kutatójaként dolgozó Mauro Martino és Claire Welsh, a Nature művészeti szerkesztőjének a munkája. 

Forrás: qubit.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

"Akár munkatérről, akár tanulási térről van szó, a hatékonyságot növeli a mobilitás."

Interjú Gyarmathy Évával a térbeli mobilitás fontosságáról.

 

7,5 eurós pénzérme egy építész tiszteletére

7,5 eurós pénzérme egy építész tiszteletére

Forgalomba került Portugáliában az Álvaro Siza által tervezett 7,5 eurós érme, amelyet építész kollégája, Eduardo Souto de Moura tiszteletére készített el.

Hirdetés