Megjelent az Octogon Magazin új lapszáma! Többek között a Nemzeti Táncszínház épülete, három különleges budai családi ház, az első vidéki LEED Gold minősítésű iroda, a legújabb trendekkel lépést tartó hotelek, és egy különleges finn projekt került a lapba.

EZ A LAPSZÁM ELFOGYOTT 150

140 oldal, színes


2 500 Ft

Előfizetőknek 2 125 Ft


A tartalomból

Illeszkedés. Több síkon értelmezhető fogalom, amely rendszeresen visszatér a 150-es lapszámunkban. A Fucsou új kulturális központját egy finn iroda, a PES-Architects tervezte, mégis tökéletesen illeszkedik a Tajvani szoros melletti Fucsien tartományhoz. Különböző léptékekben játszik a jellegzetes helyi virág, a jázmin motívumaival, felhasználva a világszerte ismert kínai porcelánt, ami szintén a tartományhoz kötődik. Jázmin-csempék közt léphetünk be az opera nézőterébe, de a komplexum öt tömbje is a virág szirmait idézi.

Illeszkedni másként is lehet, Budapest új hotelei például az időhöz, a korszellemhez idomulnak. A D8 a városon átrohanó, jellemzően fiatal, de igényes utazókhoz alkalmazkodik. Nem baj, ha csak aludni térnek be: a lokáció és a kiszolgálás tökéletes, a design is megér egy gyors reggelizésnyi időt. Hasonló célcsoportra optimalizálták az ibis Styles budaörsi épületét is, ám itt a belsőépítészetért felelős Yaakobi Avraham és Weiler Péter egy ütős, a színekkel a lehető legmerészebben bánó, flash grafikákat idéző koncepcióval rukkolt elő. Nem fukarkodtak az ötletekkel, és rafináltan elhelyeztek számos, szelfizésre csábító helyet (átalakított Trabant, stilizált DJ-pult) is. Zeitgeist, ugyebár. Egy harmadik hotel, a Csarnok téri Meininger bonyolultabb eset: a konfrontáció tradícióját őrizve leginkább azt mondhatnánk, a városképhez nem illeszkedik, a hagyományokhoz nagyon is.

Ne feledkezzünk meg a 18 oldalon taglalt Nemzeti Táncszínházról sem! Zoboki Gábor épülete az illeszkedés egyik legalapvetőbb építészeti aspektusát tárja fel: a használók, azaz a közönség és a művészek igényeit szolgálja, ahogy Götz Eszter fogalmaz: „érzékenyen méri föl a műfaji határterületek igényeit és a rugalmasságra helyezi a hangsúlyt. Nem az örökkévalóságnak, hanem az eleven folyamatoknak tervez tereket. Tudja, hogy a színpadi tánc műfaja állandó változásban van.” Flexibilis terek, a nézőket „táncba hívó” játékosság, ami tervezői és kivitelezői bravúrok révén valósulhatott meg a Nemzeti Táncszínházban, amely akár a Millenáris Parkba is új életet lehelhet.

Végül az illeszkedés címszó alá erőlködés nélkül besorolhatjuk Budapest új irodáit is, amelyek egy új generációhoz, és az általuk megteremtett új munkakultúrához alkalmazkodnak. A legfrissebb irodaterek használóit már nem lehet megvenni egy csocsóasztallal, kivívták ellenben a hatékony munkát szolgáló minőségi irodabútorokat, a gyors, célirányos meetingeknek teret adó helyiségeket, zugokat, a szünetekhez szabad levegőt és panorámát is biztosító teraszokat. Jó irány.

Talán nem tendencia, de mindenképpen életjel: a budapesti pezsgés tapasztalatai vidéken is megjelennek: a debreceni Forest Offices lett az első LEED Gold minősítésű irodaház a fővároson kívül, fotogén homlokzattal, a dolgozók jóllétét segítő zöld felületekkel, és magas műszaki tartalommal. A Forest első bérlői a BMW és az amerikai szoftvercég, az EPAM Systems lettek. Ha a budapesti folyamatokat jó iránynak neveztük, akkor mit mondjunk erre?

A szerk.


LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)!

Tartalomjegyzék

KÜLFÖLD

 • Ujlaky-Gazdag István: Finn érzékenység Kínában - Fuzhou Strait Culture and Art Centre - PES-Architects

VILLA

 • Szentirmai Tamás: Arányos egyszerűség – Lezárt történet helyett nyitott mű: családi ház Sasadon - Herczeg László (MCXVI Építészműterem Kft.)
 • Martinkó József: Nosztalgia – Sajtos Gábor DLA, Grand Gabriella, Páll András, Hinterauer Márk, Lukácsi Nóra (SAGRA Építész Kft.)
 • Treszkai Anett: Korlátok adta kompaktság - Töréspont általi kilátások egy budaörsi családi házban – Oroszlány Miklós, Gulyás Levente, Losonczi Júlia

BUDAPEST

 • Götz Eszter: Lendületben - Az új Nemzeti Táncszínház - Zoboki Gábor, Orlovits Balázs, Lente András (ZDA – Zoboki Építésziroda)
 • Ujlaky-Gazdag István: A szálloda, aminek nem kell marketing - Háromcsillagos hotel a Dorottya utcában - Bánáti Béla (Bánáti+Hartvig Építész Iroda)
 • Martinkó József: A konfrontáció esztétikája – Gondolatok a Meininger Hotel Csarnok téri épülete kapcsán - Vadász Bence, Miklós Zoltán
 • Ujlaky-Gazdag István: Játék az arányokkal – Csak a Trabant a maradt a szocializmusból - Yaakobi Avraham, Weiler Péter

IRODA

 • Martinkó József: Új vendég az erdőszélen – Forest Office Debrecen - Bordás Péter
 • Aranyló méhraj fekete háttér előtt - Szőke Gábor Miklós gondolatai, koncepciója Az Építők című köztéri műről
 • Farkas Noémi: Magas műszaki tartalom, látványos megoldások - A HP új irodájában jártunk
 • Farkas Noémi: Budai panoráma és skandináv letisztultság - A tesa új irodája a HillSide-ban
 • Farkas Noémi: Minimalista elegancia - Szép kilátás a Concorde dolgozói előtt
 • Molnár Szilvia: A történet folytatódik - ION-Dealogic Planet - Bodrogi Fanni, Gáti Anna, Hitka András, Megyeri Noémi, Szegő Gábor, Zengővári Attila (Mashroom Design)
 • Martinkó József: Levegő – Aegon iroda
 • Martinkó József: Randevú Óbudán - Észt alapítású startup iroda egy óbudai loftban - Superellips (Tallinn), Matisz Aliz
 • Ujlaky-Gazdag István: Túl a sablonokon - Irodaépület több cégnek - Gasparbonta&Partners (Eke Dániel, Bonta Gáspár, Csatlós Anita)

 


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.Kapcsolódó cikkek

A Gard’Ann cukrászda Kaposváron: szecesszió újragondolva
 • 2020-05-20 09:00
 • Deco

A Gard’Ann cukrászda Kaposváron: szecesszió újragondolva

Az erőteljesen szecessziós és art déco jegyeket magán viselő enteriőrt a Stühmer Csokoládégyár üzlete számára tervezték.

Skandináv elegancia tetőterasszal
 • 2020-05-19 09:00
 • Deco

Skandináv elegancia tetőterasszal

Ékszerdoboz az Andrássy út vonzáskörzetében lévő szecessziós épületben.

Horizont

153 - 2019/5

Széles perspektívát kínál az augusztus elején megjelent számunk, így nemcsak az utolsó nyári hónap minden egyes napsugarát szívhatjuk magunkba a vízpartokon vagy a világ elől elbújva, de különböző világokban is elmerülhetünk az Octogont olvasva.

Hirdetés