Olvassa el a 2021-ben készült Kastély- és Várprogram (NKVP) mellékletünket!


Magazinunkban a hazai építészet kortárs alkotásai mellett folyamatosan foglalkozunk műemlék épületekkel, és nem csupán modern kiegészítéseikkel, bővítéseikkel összefüggésben. Az országos kulturális örökség védelmi feladatok ellátására létrehozott Nemzeti Örökség védelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) által koordinált Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram (NKVP) 2015-ben indult el, részeredményeit korábbi lapszámainkban mi is publikáltuk. E külön kiadványunk viszont kifejezetten erről a programról szól, mely programban 18 kastélyépület és 12 vár műemléki restaurációja, rekonstrukciója, valamint „szellemi rehabilitációjuk ”, azaz muzeológiai, turisztikai fejlesztésük zajlik éppen.
 Pillanatképek frissen felújított homlokzatokról, tetőtájakról, új kiállítási tartalmak befogadása előtti reprezentatív enteriőrökről. Az egyik oldalon drónról szemlélt munkaterület, a következőn restaurátori kutatóablakok közelije vagy épp elegáns stukkórészlet, valamely kastély szalonjának tapétamustrája. Vagyis a „beruházásközi” állapotoknak megfelelően heterogén az a vizuális történet, amely végigkíséri a kiadvány első felében részletesebben bemutatott kastély kultúr-, építés- és beruházás-történetét; a kiadvány második felében további 23 helyszínt – kastélyokat és várakat vegyesen – mutatunk be összefoglaló jelleggel.

A helyszínek között, mint látni fogják, vannak viszonylag jól ismertek, mint a majki kamalduli remeteség vagy az Egri vár, és olyanok is, amelyek az NKVP bevezetéséig lényegében csak fizikailag, sok esetben omladozva voltak jelen az adott településen, ilyenek például a Benczúr-kúria Benczúrfalván és a Becsky–Kossuth-kúria Komlódtótfalun. Az NKVP történetéről, sajátosságairól a NÖF ügyvezető igazgatója, Glázer Tamás, továbbá az NKVP miniszteri biztosa, dr. Virág Zsolt beszélt munkatársainknak – kiadványunkat a velük készült interjúkkal indítjuk.
 Kapcsolódó tartalmak

Hirdetés