Kék hőszigeteléssel a zöld szerkezetekért (X)

Igazodva a szigorodó hőtechnikai követelményekhez

Hőszigetelés nélkül ma már nem lehet gazdaságosan üzemeltetni egyetlen fűtött épületet sem. Mind a lakóházak, mind az irodaépületek energiafelhasználásában kiemelkedő tétel a fűtés és a hűtés költsége, de tevékenységtől függően ipari épületekben sem tekinthetünk el tőle. 

A folyamatosan szigorodó hőtechnikai követelmények és az új ÉKM rendelet fényében az egyes épületszerkezeteknél már csak 20 cm-nél vastagabb hőszigetelésekkel lehet megfelelni. A Ravago Building Solutions Hungary Kft. folyamatos termékfejlesztéssel követi a megnövekedett igényeket, szakmai cikkeivel pedig igyekszik olyan kérdésköröket is körbe járni, ami a lakosság kérdéseire is reflektál. Ilyen például, a hőszigetelés vastagságának témaköre.

 Zöldtető, Millenáris


Fordított rétegrend

A RAVATHERM XPS hőszigetelés ideális választás a vegyesen kialakított, nem járható fordított rétegrendű lapostetős, illetve hasznosított, zöldtetős felületek kombinációjánál. A fordított rétegrendű kialakítás számos előnye közé tartozik, hogy megvédi a vízszigetelést a hőingadozástól, UV-sugárzástól, illetve a kivitelezés, vagy a kertészeti munkák közbeni mechanikai hatásoktól, ezáltal a beépített vízszigetelés élettartama akár többszöröse is lehet az időjárás viszontagságainak kitett társaiknál. Mivel a csapadékvíz elleni szigetelés elkészülte után beépítésre kerülő rétegek (extrudált polisztirolhab hőszigetelés, védő-elválasztó geotextília, leterhelő, ill. járórétegek) nedvességre nem érzékenyek, a tetőszigetelési munkák jóval szabadabban ütemezhetők, az építési ütemterv kedvezőtlen időjárás esetén, vagy akár a téli hidegben is tartható.
 

RAVATHERM XPS zöldtetőben 

A zöldtetős megoldások egyre nagyobb teret hódítanak, ugyanis nem csak esztétikai előnnyel járnak, de zöldtetők kialakításával új élettereket hozhatunk létre, valamint a levegőminőséget is javítják. Ezenkívül további épületfizikai előnnyel is jár: nyáron hőpajzsként működik a hatalmas hőtároló betonfelületekkel szemben. A zöldtető továbbá többszörösen környezetbarát megoldás. A növényzet segít a csatornarendszer tehermentesítésében, megköti a por egy részét, csökkenti a nyári felmelegedést és kellően nagy kiterjedés esetén – a város mikroklímáját is pozitívan befolyásolja.
A kék színű RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelő táblák zárt cellaszerkezetükből adódóan ellenállnak a nedvességnek, illetve tartós terhelésnek, ezért kimondottan ideálisak egy fordított rétegrendű zöldtetőhöz. Fontos megjegyezni, hogy a zöldtetők csapadékvíz elleni szigetelése gyökérálló (pl. FLL minősítés alapján) anyagú legyen, különben e célra szolgáló réteg beépítése szükséges. A lejtés és vízelvezetés kialakításánál fontos szempont, hogy a RAVATHERM XPS lemezek ne lehessenek tartósan víz alatt. Intenzív tetőkerteknél folyamatosan vízzel árasztott drénréteg alkalmazása kerülendő. 
 


Extenzív tetők

Termőrétegként elsősorban nagy vízmegtartó képességű talajkeverékek vagy speciális, a drénréteg szerepét is betöltő ún. ásványi szubsztrátum alkalmazható. Ez utóbbi esetben külön szivárgó réteg nem szükséges, min. 60-100 mm rétegvastagság ajánlott. Az összefüggő növényzet gyökereinek hálózata a szélterhelés elleni stabilitást is biztosítja, a tetőszélek és a csatlakozó felületek mentén kiegészítő leterhelés szükséges, ill. a szélek mentén és az összefolyók környezetében a Tetőszigetelési Irányelvekkel összhangban kavics leterhelésű sávokat, felületeket kell kialakítani.
 

Intenzív tetők

Az intenzív tetőkertek termőrétegének típusát, összetételét, és a telepítendő növényi kultúrát kerttervező szakember bevonásával célszerű meghatározni. A telepítésre kerülő nagyobb növények szélvédelméről a termőréteg vastagságától függően szakszerű kikötéssel, megtámasztással kell gondoskodni.
 Fordított rétegrend további elemei:

Hőszigetelés:

A vízszigetelésre kerül rá az akár 28 cm vastag RAVATHERM XPS 300 SL extrudált polisztirolhab hőszigetelés. A fordított rétegrendi kialakítás számos előnye közé tartozik, hogy megvédi a vízszigetelést a hőingadozástól, UV-sugárzástól, illetve a kivitelezés közbeni mechanikai hatásoktól, ezáltal a beépített vízszigetelés élettartama akár többszöröse is lehet az időjárás viszontagságainak kitett társaiknál.
Végül érdemes arra is gondolnunk, hogy funkcióváltás – akár emeletráépítés– esetén egyszerű a visszabontás és az anyag újrahasznosítása. Ez javítások alkalmával is előnyös lehet.


Vízszigetelés:

Fordított rétegrendrendű lapostetőn a csapadékvíz-szigetelés lehetőleg SBS modifikált bitumenes vastaglemezből készüljön. Először egy hideg bitumenmáz kellősítést kell felvinni a felületre, majd erre kerül a teljes felületen lángolvasztott, bitumenes vastaglemez csapadékvíz elleni szigetelés 2 rétegben.


Lejtés:

Fordított rétegrendű kialakításnál a tetőfelület megfelelő lejtése többféle módon biztosítható. Leggyakrabban erre a megoldás külön helyszíni könnyűbeton szerkezeti réteggel történik, de lehet maga a födém lejtésben való kialakítása is. 


A teherhordó födém:

A lapostetők teherhordó szerkezeti részét a leggyakrabban az adott lapostető terheinek ismerete alapján statikailag méretezett monolit vasbeton födém képezi. A födémszerkezet típusa és rétegvastagsága minden esetben függ a lapostető tervezett rétegfelépítésétől, a várható terhelésektől, illetve a tetőfelület geometriájától. Ezek geometriája az adott igényekhez igazodva szabadon tervezhetőek, kedvező páratechnikai tulajdonsággal rendelkeznek, jelentős a teherbírásuk, illetve egységes homogén felületet képeznek. A minőségi RAVATHERM XPS termékeink mellet már elérhetőek a RAVATHERM SW kőzetgyapot termékeink is. 

MOME campus


Ravago Building Solutions Hungary Kft.  | Web | Facebook

Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hőszigetelnénk, de tudjuk-e, mit használnánk, hogyan és miért?

Hőszigetelnénk, de tudjuk-e, mit használnánk, hogyan és miért?

Rezsicsökkenést és gyors megtérülést remélve készül hőszigetelésre a magyarok harmada.

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Carboland hőszigetelés a BodrogiBau Kft-től.

Hirdetés