Hirdetés

A Szilágyi Erzsébet fasorba költözött az olasz gasztrokultúrát képviselő étterem, az épület pedig visszafogott, lineáris geometrikussággal rendelkezik. Erről szóló cikkünk a 197-es, 2025/1-es lapszámunkból közöljük.

Akik minimálisan is jártasak a hazai gasztronómiában, azok számára minden bizonnyal sokarmondó a Fausto’s. A Fausto Di Vora és Di Vora Anikó által évtizedekkel ezelőtt megálmodott étterem és gasztrokultúra mára már megkerülhetetlenné vált, nemrégiben pedig a 7. kerületből az étterem a Szilágyi Erzsébet fasorba költözött. Az új Fausto’s épülete maga is évszázados történelmi folyamatba illeszkedik bele.

Az utcafrontról hatalmas fák, az épület homlokzatára már felfutó növények, átlátható, tiszta, léptékében nem hivalkodó épület: egyszerűen Fausto’s – ahogy a szlogen is hirdeti. Az olasz fine dining gasztrokultúra hazai éllovasaként számontartott Fausto’s étterem olyan új környezetbe költözött, amely talán még árnyaltabban fejezi ki az étterem arculatát, szemléletmódját. Akár egy gasztronómiai költemény, amelyben a harmóniák, textúrák és arányok idilli összhangja bontakozik ki.

A hely évszázadra visszanyúló hagyománnyal rendelkezik, szellemét és karakterét az étkezés mindig meghatározta. Az utóbbi évtizedekben itt működött a Lugas étterem, amely a Di Vora házaspár számára is személyes kötődést rejt, hiszen megismerkedésük első vacsorája is e helyhez kötődik. A Lugas étterem azonban egy kevéssé rendezett és túlburjánzó épületegyüttessé vált az évek során, amely építészeti értelemben kevéssé hordozott értéket, így átalakítása, a hely megtisztítása szükségszerű volt.

A terveket kidolgozó Tima Zoltán (KÖZTI) koncepciójában egy olyan épület valósult meg, amely visszafogott, lineáris geometrikusságával, illetve áttekinthetőségével kiválóan illeszkedik a szofisztikált gasztronómiához. A korábbi épülethez hozzátoldott elemek visszabontásával egy kellemes és különféle zöldfelületekkel, illetve fűszernövényekkel telepített „kert” jött létre, amely az épület homlokzatára is felfut. Mivel a ház utcafronti homlokzata, illetve a fedett terasz egybefüggő üvegfelületekből áll, a látogató étkezés közben vizuálisan-atmoszferikusan a kertben érezheti magát, növelve ezáltal az otthonosság érzetét.

A fűszernövényekkel telepített „kert” az épület homlokzatára is felfut

Az épület egy pinceszintet és egy emeletet is kapott, amelyek a tárolásban, illetve egyéb kiszolgáló funkciókban segíti az étterem működését. Az átgondolt tervezés következtében a ház léptéke rendkívül visszafogott, maximálisan beleillik az épített környezetbe, nem válik hivalkodóvá, dominánssá. Mind a homlokzati színezés, mind a felső szinten megjelenő vertikális homlokzati tagolás igényesen harmonizál az utcaképpel, a tagolóelemek mintha a fasor fáinak geometrizált másai lennének. Jól érzékelhető módon nem a telek maximális beépítése volt a cél, hanem sokkal inkább egy olyan architektúra létrehozása, amely teret enged a zöldfelületek érzékelhető jelenlétének.

A természetes felületek nem csupán a kert karakterében jelennek meg, hanem a belsőépítészeti megoldásokban is. Mind a padlóburkolat természetes fafelülete, mind pedig a mennyezet faelemei tovább erősítik az említett karaktert, az azokat kiegészítő kőburkolatok szintén ennek jegyében fogantak. A földszinti részben, az étterem terével egy ablak segítségével vizuálisan is összekapcsolva található a konyha, amely gyakorlatilag a ház lelke. Tervezéskor fontos szempont volt, hogy a konyhában dolgozók ne legyenek teljes mértékben szeparálva, valamilyen módon tudjanak az étterem fogyasztóteréhez is kapcsolódni.

A földszinten, az étterem terével egy ablak segítségével vizuálisan is összekapcsolva található a konyha

A két tér teljes mértékű vizuális összekapcsolása és egy, a látványkonyha-jelleg koncepciója viszont túlzónak bizonyult volna, ezért esett a választás egy olyan horizontálisan végighúzódó üvegfelületre, amely egyfajta középútként biztosítja a főzéshez szükséges privát teret, ugyanakkor az áttekinthetőség szempontjait sem zárja ki. A konyha területe megegyezik azzal a kezdeti architektúrával, amely a századfordulón a telken állt, ilyen módon valamiféle történeti folytonosság is megvalósult. Természetesen a legmodernebb konyhatechnológia található itt, hiszen ennek segítségével születnek meg a negyedévente frissülő étlap ételkölteményei. A kiváló tervezés következtében a ház minden egyes négyzetmétere pontos funkcióval van felruházva, ez biztosítja a gördülékeny működést.

A Fausto’s érezhető módon személyes tér. Személyes a tulajdonosok számára, hiszen múltjuk egy darabját hordozza, de azzá válik a látogató számára is, hiszen már a belépés pillanatától kezdve az otthonosság érzete tölti el a vendéget. A ház egyik legnagyobb erénye a hivalkodásmentesség. Azzal együtt, hogy prémium kategóriájú étteremről beszélünk, sokkal inkább érződik rajta a visszafogott elegancia, a szofisztikált minőség, amely nélkülöz mindenféle flancolást.

A belépés pillanatától kezdve az otthonosság érzete tölti el a vendéget

Sem az épület, sem a benne megvalósított gasztronómia nem magamutogató, mindkettő sokkal inkább hisz a kifinomult minőség retorikájában. A magyar irodalom egy kiváló 20. századi regényének, Szerb Antal Utas és holdvilág-jának főszereplője fogalmazza meg egy olasz város kapcsán: „Itt mindennek megvan a mértéke, itt minden emberszabású.” Pontosan ez érezhető a Fausto’s kapcsán is! A mértéktartás, az emberi dimenzió. Ezen karakter valósul meg épületben és gasztronómiában – kéz a kézben.

Tervezés éve: 2022
Kivitelezés éve: 2023 – 2024
Beépített alapterület: 235 m2
Bruttó szintterület: 567 m2
Nettó szintterület: 485 m2

Vezető tervező: Tima Zoltán – KÖZTI Zrt.
Építész munkatárs: Szabó Máté

Belsőépítészet: Sütő Kata

Konyhatechnológia: Palainé Straub Ágnes

Tájépítészet: Mohácsi Sándor


További képek a cikk végén található galériában!
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Piaci viszonyok

Piaci viszonyok

ZHU & CO. kínai bisztró a Nagymező utcában. Cikkünk az OCTOGON 174-es (2022/2-es) lapszámából.

Ahol nem snassz a földről enni

Ahol nem snassz a földről enni

Zero-waste étterem Észtországban.

Tóparti modernizmus
  • 2022-03-02 09:00
  • Deco

Tóparti modernizmus

Ha innen nézzük, vályogház, ha onnan, akkor Mies van der Rohe vagy Breuer Marcell munkáinak utánérzése. Kortárs, népi és modernista jegyek, gesztusok keverednek a LAB5 tiszafüredi éttermének épületében, a Mariskában.

Hirdetés