Hirdetés

Fiatalos elegancia Wrocław vibráló szigetén

Az étterem pontosan olyan, mint a helyszín: színes, pezsgő és zöld.

Hirdetés

A Wyspa Słodowa, avagy a Słodowa-sziget egy különleges hely a lengyelországi Wrocławban: egy igazi vibráló tér, amely különféle rendezvényeknek, egyetemistáknak és a helyi művészvilág szereplőinek közkedvelt helyszíne. Ebben a sokszínűségben lelt otthonra a Concordia Design épülete, amelyet a holland MVRDV építésziroda tervezett meg, a benne lévő étterem belsőépítészeti terveit pedig a mode:lina™ iroda készítette.

A sziget már a második világháború előtt is lakott volt, a háború alatt azonban szinte minden leromboltak, csak egy hatemeletes bérház épülete maradt meg. Napjainkra izgalmas közösségi térként éledt újjá: a tavasz beköszöntével a fiatalok elözönlik a szigetet, és olyan tevékenységeknek hódolhatnak, mint a szabadtéri mozizás, a koncertezés, a sportolás, de van könyvtár is.

Ebben a színes környezetben található a Concordia Design épülete. Paweł Garus, a mode:lina™ társtulajdonosa elmondta, hogy

olyan belsőépítészeti megoldásban gondolkodtak, amely kommunikál a természettel, ugyanakkor ügyel arra is, hogy a tér munkamegbeszéléseknek és informális összejöveteleknek is kényelmes helyszínt biztosítson.

Egy olyan, minden irányban nyitott térről beszélünk, amely szinte egybefolyik a külső növényzettel. A belső meghatározó eleme a képzőművész Alicja Biała hatalmas falfestménye, amely tökéletes bizonyítéka a mode:lina™ által megálmodott nyitottságnak, mindemellett egyfajta ódát zeng Michelangelo Sixtus-kápolnájáról. Az étterem hihetetlen belmagassága, az üvegezett homlokzat és a mennyezeten található monumentális falfestmény kulcsfontosságú térmeghatározó elemek, amelyek ugyanakkor sok korlátot is szabtak: Jerzy Woźniak, az iroda másik alapítója elmondta, nagyon figyeltek arra, hogy "a teret ne uralja le a díszítés, a legfőbb feladata az, hogy az üres felületeket megtöltse tartalommal".

A végeredmény lenyűgöző lett: az étteremben a fények, a textúrák, a színek és a formák valóban szimbiózisban vannak egymással, egyik elem sem terjeszkedik túl a határain. Funkcióját tekintve érvényesül a rugalmasság: a belső tér ugyanis könnyen átalakítható annak megfelelően, hogy éppen milyen profilú eseményt rendeznek meg benne. Az étterem közepén egy bárpult kapott helyet, mögötte található a nagy konyha, az épület tetején pedig kialakítottak egy nagy teraszt is, ahol a jelenlévők nemcsak az ételekből, de a Wyspa Słodowa pezsgő atmoszférájából is habzsolhatnak egy keveset.


Paraméterek

 • Projekt megnevezése: Concordia Design Wroclaw étterem és tetőterasz
 • Terület nagysága: étterem - 250 négyzetméter, terasz - 600 négyzetméter
 • Építészeti koncepció: MVRDV
 • Belsőépítész: mode:lina™
 • Projektcsapat: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin, Anna Kazecka, Joanna Lenart
 • Átadás ideje: 2020.08. 
 • Fotók : Patryk LewińskiHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új, duplateraszos étterem a Kálvin téren

Új, duplateraszos étterem a Kálvin téren

Minőségi borokat és helyi ételspecialitásokat kínál a Winestone étterem.

Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza
 • 2019-07-05 12:39
 • Deco

Megújult a Hotel Helia Episode Étterme és terasza

Elegáns és letisztult látványvilággal, különleges belsőépítészeti megoldásokkal újult meg a Danubius Hotel Helia Episode étterme és a szálloda terasza.

A Bauhaus és kubista művek ihlették a DNB Budapest tereit
 • 2019-03-29 12:00
 • Deco

A Bauhaus és kubista művek ihlették a DNB Budapest tereit

DNB Budapest: friss étterem koncepcióval erősít a Budapest Marriott Hotel

Hirdetés