A neve Church Stone Shelter, az anyaga azonban fa és újrahasznosított beton.

Hirdetés

Mutattunk már korábban építészeti projekteket, amelyeket kifejezetten természetjáróknak terveztek, ilyen például John Pawson rönkkápolnája egy délnémet kerékpáros túraútvonalon, vagy Norvégiában a SPINN építésziroda melegedője az Aurora Borealist megfigyelő túrázóknak. Az arkkitehtitoimisto TILASTO tamperei székhelyű építészeti iroda kápolnára hajazó faházat emelt az erdőjáróknak a Kintulammi természetvédelmi övezetben, ennek jártunk most utána.

A Church Stone Shelter minimalista melegedő nevét a közelében fekvő természetes szikla ihlette, amely a 18. században a helyi lópásztorok szakrális helyeként szolgált. A menedékházat ugyanakkor nem kőből, hanem fából és újrahasznosított anyagokból építették.

A nyitott épület elsősorban nappali pihenésre és főzésre alkalmas, éjszakázásra nem ajánlott. Nagyszerűségét emeli, hogy a közelben lévő parkolóhelyről olyan útvonalat alakítottak ki hozzá, hogy kerekesszékkel is megközelíthető legyen.

A fagerendás tetővel bíró, 23 négyzetméteres menedékhely egy olyan otthon képét idézi meg, amelynek „szívében” egy kandalló kapott helyet, ezt a fajta melegséget hivatott erősíteni a meleg színtónusú faváz. Ugyanakkor magas, boltíves mennyezete egy templomra emlékeztet. Mindkét vége teljesen nyitott, ezzel pedig a természettel való összeolvadást szerették volna kihangsúlyozni. 

Az épület Tampere városa és a tamperei egyházközség támogatásával készült el. Az építkezés során nem használtak villanyáramot, főleg kézi szerszámokkal dolgoztak, a falakat újrahasznosított járdaelemekből készült lábazatra helyezték. Az épület rövid időn belül a Kintulampi természetvédelmi terület szimbóluma lett. 

A menedékházat és a környezetét itt tudjátok megnézni: 

Forrás: arkkitehtitoimisto TILASTO




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lakás, szobák nélkül
  • 2019-05-20 11:36
  • Deco

Lakás, szobák nélkül

A belső falakat kivették, a funkciók leválasztása a kreativitás diadala.

Hely, történet

Hely, történet

A kőszegi Festetics-Chernel-palota felújítása Gutowski Robert tervei alapján valósult meg.

Átépül a soproni Csik Ferenc Uszoda

Átépül a soproni Csik Ferenc Uszoda

Sokáig kérdés volt, hogy mi lesz a sorsa, végül áprilisban indult el a kivitelezés.

Hirdetés