Építészek és túraegyesületi tagok menedékházak építésébe kezdtek Norvégia festői szépségű táján. 

Hirdetés

A túrázók minden bizonnyal hálásak lesznek azért a kabinért, amelyet Norvégiában építettek fel, hogy némi meleget és menedéket biztosítson nekik barangolásaik során. Van benne kályha, ülőhely és pazar kilátás. A sorozat első kabinja 2018-ban készült el Hammerfest városához közel, hogy ezzel is népszerűsítsék a túrázást a környéken. Nem mellesleg a település az egyik legtökéletesebb helyszín az Aurora Borealis megfigyelésére.

Fotó: SPINN Arkitekter

Hiába járunk ugyanis Európa egyik festői területén, a természeti elemek nem éppen a legszebb arcukat mutatják errefelé, így sokkal kevesebb a túrázó, mint amennyit a Norvég Túraegyesület (DNT) látni szeretne - erre a problémára nyújt megoldást az a menedékkunyhó, amit a SPINN építésziroda tervezett. A SPINN később kooperált a brit FORMAT mérnökeivel, mert egy olyan konstrukció létrehozása volt a cél, amit a professzionális tervezés után a túraegyesület tagjai is össze tudnak szerelni, profi szakemberek segítsége nélkül. A tervezés 2015-ben kezdődött, ekkor alakult ki a ház tojásformája, ám a természeti viszonyoknak ellenálló burkolat hosszabb gondolkodás tárgyát képezte. 

A helyszínt egy drón és egy fotogrammetriai szoftver segítségével térképezték fel, és ezeket az eredményeket használták fel a bivak kialakításához. Így jött létre a fából készült, kereszt-laminált fa héjszerkezet, amelynek 77 egyedi panelje úgy áll össze, mint egy 3D-s puzzle. A tervezők mindezt szimulált szélviszonyok között tesztelték, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy ellenáll a sarkvidéki viharoknak és szélsőséges szélviszonyoknak, akárcsak a hónak.

Fotó: SPINN Arkitekter

Fotó: SPINN Arkitekter

Mivel az építmény tervezése az elképzeltnél drágább lett, a vizualizációhoz és az animációhoz szükséges pénzt crowdfunding keretében gyűjtötték össze. Helyi vállalkozások szintén önkénteskedtek, az amerikai kenoby cég pedig a külső burkolatot finanszírozta. A terveknek megfelelően a szerkezet felállításáért és a helyszínre történő szállításáért a túraegylet tagjai feleltek. A szerkezetet végül egy raktárban építették fel, és itt is tesztelték, majd részben visszabontották az elszállításhoz. Az önkéntesek egy csoportja négy napon keresztül szerelte össze az előregyártott kereszt-laminált fa paneleket (CLT), miközben egy másik csoport a külső burkolat paneljeit vágta a megfelelő méretekre a SPINN tervei alapján. Az összeállításnál mindössze a kétrétegű bitumenes szigetelést és a szerkezet alapjának kiöntését végezték szakemberek, minden más az egyesület tagjainak munkája. A projekt annyira sikeres lett, hogy idén már épül a következő menedékház.

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Louvre-hoz, de ruhatárhoz is hasonlítják a berlini Múzeumsziget új kapuját

A Louvre-hoz, de ruhatárhoz is hasonlítják a berlini Múzeumsziget új kapuját

Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát.

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Életre kelnek Frank Lloyd Wright meg nem valósult tervei

Egy spanyol építész valósághű fotókat készít a klasszikus építész tervei alapján. 

Folytatódik Dubrovnik átalakítása

Folytatódik Dubrovnik átalakítása

Elektromos taxikkal csökkentené a légszennyezést és a káoszt a város.

Hirdetés