Hirdetés

Pihenés, szemlélődés egy délnémet kerékpáros túraútvonalon - John Pawson 61 farönkkel gondoskodott erről. 

Hirdetés

Hét új pihenőhelyet rendelt meg a Siegfried és Elfriede Denzel Alapítvány egy bajorországi kerékpáros túraút mentén. „Egy szentélyt vagy szemlélődésre alkalmas helyet szeretett volna az ügyfél – mondta Pawson, aki egy fokvárosi konferencián mutatta be a tervet. – Hét építészt bíztak meg, hat németet, és engem.”

Kápolna - építész: John Pawson

Pawson terve a fa legalapvetőbb felhasználási módjára épül, és arra az elvre, hogy az anyagokat a lehető legközelebb tartsa az élőhelyükhöz. A Douglas fenyő törzséből vaskos, egyenes gerendákat vágtak, amelyek együtt úgy néznek ki, mintha éppen felstócolták volna őket száradni. A londoni építész eszköztárának állandó szereplője a szemlélődésre kialakított tér, a legismertebb közülük a csehországi Novy Dvur kolostor és a bajorországi St. Moricz templom. Bár a mostani építménye jóval egyszerűbb a két híres elődnél – mindössze egy szobából áll –, azért így is megadja a lehetőséget az elmélyülésre és a pihenésre, illetve menedéket nyújt a biciklistáknak.

Valamelyest meglepő, de az épület léptékét igazán csak belülről lehet átérezni. A talapzatot betonból öntötték ki, ez kicsit szoborszerűvé teszi az építményt, míg a szakrális élményt a színes üveggel fedett kereszt-formájú kivágás, valamint az épület hosszanti oldalán lévő, magasra helyezett, vékony nyílások adják. A bejárat szándékosan keskeny: megidézi azt a túraélményt, amit a sűrű erdő ad. A projekthez a faanyagot a dán Dinesen cég szállította, amellyel már több mint 20 éve együttműködik Pawson.

Kápolna - építész: John Pawson

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hulladék helyett modern gobelin

Hulladék helyett modern gobelin

Erik Jensen eldobott billentyűzeteket gyűjt össze, kihalássza belőlük, amit már újrahasznosítani sem szoktak, megtisztítja, és képeket készít belőlük.

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Egy bájos, kis léptékű családi ház nyerte el Svédország legrégebbi, legnagyobb presztízsű építészeti díját, noha olyan nagy név is a jelöltek közt szerepelt, mint a Bjarke Ingels Group.

Közös a lakóhelyünk, közös a felelősségünk

Közös a lakóhelyünk, közös a felelősségünk

A Mood for Wood nemzetközi design workshop témája a természet és a város interakciója, ennek szellemiségében a résztvevők Poznań utcáira terveznek utcabútorokat.

Hirdetés