A tervezők paradigmaváltást szeretnének az építészeti tervezésben.

Első ránézésre olyan, mint egy falumúzeum egyik háza, pedig nem a múlt, hanem a jelen és a jövő egyik lehetséges forradalmasítója áll szembe velünk: bekerült a 2019-es Stirling-díj 6 projektes shortlistjére a Cork House elnevezésű projekt, amely fenntartható építészeti gondolatvilágával hívta fel magára a figyelmet, főszerepben a parafával.

A Temze egy kis szigetén öt, ezüstszürke piramis emelkedik ki a tájból, farkasszemet nézve a távoli Eton Collage sziluettjével. A ház azonban nagyon más, mint a környezet: monolit falai és a tető is teljes egészében biológiailag megújuló anyagból, parafából készültek. Előregyártott elemekből áll, helyben szerelték össze, habarcs és ragasztó használata nélkül.

Fotó: David Grandorge

Poháralátét, tábla, palackok dugói, horgász úszók - mindenki számára ismert lehetőségek a parafa felhasználására. Ezeknél azonban sokkal kevesebb szó esik a vízálló és hőszigetelő tulajdonságairól, amely a Cork House tervezése során vezérmotívum volt. A paratölgy kérgét óvatosan, kézzel kell lehámozni, ellenben nem kell kivágni a fát, Portugália és Spanyolország adja a világ parafatermelésének 80%-át, és ennek nagy részét továbbra is borosüvegek dugóiként hasznosítják.

Ha a parafa építészetben történő felbukkanásáról beszélünk, az igazi áttörés még várat magára, habár vannak kiemelkedő projektek. Általában padlóburkolatokban, falburkolatokban vagy a szigeteléskor alkalmazzák, ilyen például a 2012-es Herzog & de Meuron és Ai Weiwei közös munkája, a Serpentine Gallery pavilonja, melynek belseje parafa burkolattal készült. 

A Cork House építői, Matthew Barnett Howland, Dido Milne és Oliver Wilton teljesen új szintre emelték a parafa, mint építőanyag felhasználását. Egy hatéves kutatási periódus előzte meg az építkezést, amelyben többek között az Arup mérnökei és a Bartlett School of Architecture támogatta őket.

"Azt szerettük volna megnézni, hogy milyen az, ha az elejétől a végéig minden egyes tervezési momentumban a fenntarthatóság az első számú alapelv. Nem azt mondjuk, hogy a parafa a megoldás az építőipar összes problémájára, de rámutat arra, hogy az eddig használt megközelítéseken és módszereken változtatni kell és lehet is" - mondta Oliver Wilton.

Foto: Augusto BrazioFotó: Magnus Dennis


A felhasznált parafát robotok alakították és faragták meg. Tervezői szerint bár a környezetbarát épületek sokszor külsőre ugyanolyanok, mint a hagyományos házak, de a Cork House különleges textúrájával olyan, mint egy rozskenyér, és nagyon látszik rajta, hogy más, mint a többi.

"Ha a Cork House egy könyv lenne, akkor amolyan manifesztumként tudnám elképzelni, amelynek célja, az építészet és az építőipar folyamatainak radikális átszervezése a fenntarthatóság nyomvonalán haladva. Az épületek erőteljes energiafogyasztók, az üvegházhatást okozó gázok emissziójának okozói, ezen sürgősen változtatni kellene."- véli Catherine Slessor, építészeti témákkal foglalkozó újságíró.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zoboki Gábor: Nagyon sajnálom, hogy lesz Budapesten magasház

Zoboki Gábor: Nagyon sajnálom, hogy lesz Budapesten magasház

Interjú az építésszel, aki egyáltalán nem rajzol számítógéppel.

A Nemzeti Táncszínház eleven épülete táncba hívja a közönséget is

A Nemzeti Táncszínház eleven épülete táncba hívja a közönséget is

Az épület közösségi karaktere közel áll a Nemzeti Táncszínház szellemiségéhez.

Hiánypótló könyv készült Gaudí munkásságáról

Hiánypótló könyv készült Gaudí munkásságáról

Az "Építészet Dantéja" nélkül Barcelona nem lenne az, ami.

Hirdetés