Hirdetés

Parafa ház a Stirling-díj shortlistjén

A tervezők paradigmaváltást szeretnének az építészeti tervezésben.

Hirdetés

Első ránézésre olyan, mint egy falumúzeum egyik háza, pedig nem a múlt, hanem a jelen és a jövő egyik lehetséges forradalmasítója áll szembe velünk: bekerült a 2019-es Stirling-díj 6 projektes shortlistjére a Cork House elnevezésű projekt, amely fenntartható építészeti gondolatvilágával hívta fel magára a figyelmet, főszerepben a parafával.

A Temze egy kis szigetén öt, ezüstszürke piramis emelkedik ki a tájból, farkasszemet nézve a távoli Eton Collage sziluettjével. A ház azonban nagyon más, mint a környezet: monolit falai és a tető is teljes egészében biológiailag megújuló anyagból, parafából készültek. Előregyártott elemekből áll, helyben szerelték össze, habarcs és ragasztó használata nélkül.

Fotó: David Grandorge

Poháralátét, tábla, palackok dugói, horgász úszók - mindenki számára ismert lehetőségek a parafa felhasználására. Ezeknél azonban sokkal kevesebb szó esik a vízálló és hőszigetelő tulajdonságairól, amely a Cork House tervezése során vezérmotívum volt. A paratölgy kérgét óvatosan, kézzel kell lehámozni, ellenben nem kell kivágni a fát, Portugália és Spanyolország adja a világ parafatermelésének 80%-át, és ennek nagy részét továbbra is borosüvegek dugóiként hasznosítják.

Ha a parafa építészetben történő felbukkanásáról beszélünk, az igazi áttörés még várat magára, habár vannak kiemelkedő projektek. Általában padlóburkolatokban, falburkolatokban vagy a szigeteléskor alkalmazzák, ilyen például a 2012-es Herzog & de Meuron és Ai Weiwei közös munkája, a Serpentine Gallery pavilonja, melynek belseje parafa burkolattal készült. 

A Cork House építői, Matthew Barnett Howland, Dido Milne és Oliver Wilton teljesen új szintre emelték a parafa, mint építőanyag felhasználását. Egy hatéves kutatási periódus előzte meg az építkezést, amelyben többek között az Arup mérnökei és a Bartlett School of Architecture támogatta őket.

"Azt szerettük volna megnézni, hogy milyen az, ha az elejétől a végéig minden egyes tervezési momentumban a fenntarthatóság az első számú alapelv. Nem azt mondjuk, hogy a parafa a megoldás az építőipar összes problémájára, de rámutat arra, hogy az eddig használt megközelítéseken és módszereken változtatni kell és lehet is" - mondta Oliver Wilton.

Foto: Augusto BrazioFotó: Magnus Dennis


A felhasznált parafát robotok alakították és faragták meg. Tervezői szerint bár a környezetbarát épületek sokszor külsőre ugyanolyanok, mint a hagyományos házak, de a Cork House különleges textúrájával olyan, mint egy rozskenyér, és nagyon látszik rajta, hogy más, mint a többi.

"Ha a Cork House egy könyv lenne, akkor amolyan manifesztumként tudnám elképzelni, amelynek célja, az építészet és az építőipar folyamatainak radikális átszervezése a fenntarthatóság nyomvonalán haladva. Az épületek erőteljes energiafogyasztók, az üvegházhatást okozó gázok emissziójának okozói, ezen sürgősen változtatni kellene."- véli Catherine Slessor, építészeti témákkal foglalkozó újságíró.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így nézne ki az Országos Széchényi Könyvtár új épülete az A4 Stúdió tervei szerint

Így nézne ki az Országos Széchényi Könyvtár új épülete az A4 Stúdió tervei szerint

A koncepciót beválasztották a S.ARCH nemzetközi építészeti konferencia döntősei közé.

A kevesebb több vagy unalmas? - 10 posztmodern épület

A kevesebb több vagy unalmas? - 10 posztmodern épület

A macskára hasonlító óvodától a gótikus katedrálisra emlékeztető irodaépületig.

„Az építészet ugyanolyan, mint a klasszikus zene”

„Az építészet ugyanolyan, mint a klasszikus zene”

Frank Gehry a közelgő 91. születésnapja alkalmából adott interjút.

Hirdetés