Hirdetés

Dzsungelbunkerek

Designkunyhók az erdő mélyén.

Kolumbiában, 2100 méter tengerszint feletti magasságban található az oslói székhelyű LCLA iroda és Clara Arango helyi építész közös munkája, a két különálló építményből álló együttes, amelyeket ösvény és egy telepített kert köt össze egy erdei tisztáson. A két épületrész szándékosan különül el egymástól, stílusuk és anyaguk – a látszóbeton és rozsdamentes acél – azonban eltéveszthetetlenül összekapcsolja őket.
 

 

A helyszín eredetileg hegyi legelő volt, a tervezők buja növényzetet varázsoltak a két ház köré, amely karakterében a magashegyek flóráját idézi – vadon élő orchideákat és a broméliákat. A két épületrészt szándékosan választották el egymástól, mindkettő eltérő karaktert mutat és életérzést közvetít. Az egyik lábakon áll és lombok veszik körül, a másik mélyen a földbe süllyed és felülről kap természetes fényt. 

 

 

A rozsdamentes acél részletek, – az ablakprofilok és a zsaluk – mindkét építményre jellemzőek, csakúgy, mint a zsaluzat mintáját megmutató nyersbeton falak. Mindent a hosszú élettartam és a karbantarthatóság követelményeinek megfelelően találtak ki. A beton design hatását szelídítik a lágy esésű függönyökből készült térelválasztók

Az építmények nem nagyok, 60, illetve 75 négyzetméteresek, de elhelyezésük a tájban, és nagy nyílásaik megnövelik a térérzetet. A különböző telepítésből adódóan más és más hangulatot adnak a bent tartózkodónak – a kisebb ház szinte lebeg a táj fölött, míg a nagyobb mélyen beágyazódik a természetbe.

 


 

Stúdió: LCLA office | @lcla_office + Clara Arango
Projekt helyszíne: El Retiro, Kolumbia
Megbízó: magán
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 60+75 m²
Fotók: Luis Callejas | @lcla_office

 

Forrás: a Designboom cikke nyomán
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Dzsungelbunkerek

Dzsungelbunkerek

Designkunyhók az erdő mélyén.

Itt a ROK, a kávéfőzők új generációja

Itt a ROK, a kávéfőzők új generációja

Idd úgy az eszpresszódat, hogy közben nem szennyezed a környezetet.

Így néz ki egy tűzoltósági épületből lett butikhotel
  • 2019-08-14 08:00
  • Deco

Így néz ki egy tűzoltósági épületből lett butikhotel

A fekete szobában úgy érzed magad, mintha a hetvenes évek funkzenével átitatott Amerikájába csöppentél volna.

Nincs találat!

Hirdetés