Hirdetés

Cseh tervező döngölt földből épített nyaralókat Costa Ricában.

A globalizmust folyton szidjuk, pedig ha megfelelően kezeljük, értéket teremt. A cseh Formafatal iroda tervezője, Dagmar Štěpánová megépítette az első döngölt föld falszerkezetű házat Costa Ricán, helyi anyagból, addig ott ismeretlen technológiával. A munkába brazíliai szakértőket vont be, a berendezés darabjai részben egyedi, helyben készült bútorok, részben a nemzetközi design termékei. 
 

 

A meredek hegyfokon, a dzsungel ölelésében két, első pillantásra szerénynek tűnő házikó épült, egymástól alig 12 méter távolságra, hasonló technológiával és elvek mentén, mégis különböző atmoszférával. A színekben kifejeződő különbséget az építési helyszínek eltérő aurája indokolta, amelyet a tervező a jin-jang foglamával írt le. A Jáspis Házban a női minőség, a tenger és az ég energiája köszön vissza a homokszín árnyalataival. A Nefrit Villában a föld és a buja dzsungel erejét jeleníti meg a betonpadló vörös terracotta színe. (Ez némileg ellentétben áll a jin-jang hagyományos keleti felfogásával, miszerint az Ég a férfias/jang minőséget, a Föld pedig a női/jin minőséget képviseli – a szerk.)

 

 

A szándékosan minimalista házak hangsúlyozottan egyenes vonalai éles ellentétben állnak a környező, organikusan burjánzó vegetációval, ugyanakkor a házak anyagukban és működésükben abszolút környezetbarát módon fenntarthatók. A villákat átmeneti használatra tervezték, az alaprajzok ennek megfelelők: mindent tudnak, ami a kényelemhez kell, de nincs semmi felesleges. Az épületek a pazar kilátásra tájoltak, hátulról megközelítve, belépéskor szerénynek tűnnek, fokozatosan tárul fel a nagy truváj, a lélegzetelállítóan színpadias panoráma.

 

 

Az építészeti-belsőépítészeti koncepció alapja az anyagok és szerkezet – döngölt föld, látszó beton, acél gerendák és koszorú – őszinte jelenléte. A panoráma felé nagyméretű, keret nélküli üvegfalak nyílnak, a fix és eltolható elemek a mennyezetbe süllyesztett hornyokba építettek. Hasonló megoldással készült a világítás és a szúnyoghálók rendszere. A padlóra csúszásmentes cementesztrich burkolat került, a beépített bútorokon és a falakon az esztrich felület finom csiszolást kapott. Az anyagválasztást Costa Rica időjárása, a magas páratartalom indokolta. A földszerkezetek kivitelezésében a Terra Compacta brazil iroda munkatársa, Daniel Mantovani nyújtott segítséget, aki betanította, tanácsokkal látta el a helyi munkaerőt. 

A minimalista felfogás a belső terekben is érvényesül. Ajtók csak a vizes helyiségeken vannak, egyben a bútorzat szerepét is betöltve. A berendezés egy része helyben öntött beton, a belga design studio, a Bram Vanderbeke által inspirált bútorzat mellé eredeti megjelenésű designtermékeket választottak. A 300 méterrel a tenger szintje fölött lebegő villák a dzsugel ölelésében tökéletes lehetőséget nyújtanak arra, hogy a természettel harmóniában pihenjen a civilizáció megfáradt vándora.

 

Stúdió: Formafatal | web | facebook | Instagram
Tervező: Dagmar Štěpánová
Megrendelő: Dagmar Štěpánová és Karel Vančura 
Projekt helyszíne: Playa Hermosa, OSA Uvita – Bahia Ballena, Puntarenas
A projekt országa: Costa Rica
Befejezés éve: 2022
Beépített terület: 190 m² / 95 m2 villánként
Bruttó alapterület: 180 m² / 90 m2 villánként
Használható alapterület: 180 m² / 90 m2 villánként
Fotók: BoysPlayNice

Együttműködő:
Döngölt földfalak:
Terra Compacta [Daniel Mantovani]

 

Forrás: Linka

 

További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Föld és víz jegyében

Föld és víz jegyében

Cseh tervező döngölt földből épített nyaralókat Costa Ricában.

Ház a sziklák fölött

Ház a sziklák fölött

Tradíciót követő kortárs villa Mallorcán a szlovák beef architekti irodából.

Idén is kiosztják az Év háza pályázat díjait

Idén is kiosztják az Év háza pályázat díjait

Két abszolút fődíjat, valamint két szakmai és öt támogatói különdíjat osztanak ki.

Hirdetés