Tradíciót követő kortárs villa Mallorcán a szlovák beef architekti irodából.

Radoslav Buzinkay, Andrej Ferenčík, Jakub Viskupič és Ján Šimko Mallorcára tervezett villája, a Casa Fly a helyi építészet tanulságait kortárs szerkezetek révén használja fel, és építi be az épület egyszerű energiahatékonysági koncepciójába, amely a természetes szellőzésen és a masszív falak hőtároló tulajdonságain alapul.

A tervezők kíváncsi látogatókként érkeztek Mallorca szigetére. Ahogy ismerkedtek a gyönyörű természeti tájakkal, festői, kőből épült városokkal, a történelemmel és hagyományokkal, lépésről lépésre kerültek egyre közelebb a mediterrán vidék népi építészetének okos megoldásaihoz

A Casa Fly építészete ezt tükrözi: hagyományos technikákat és anyagokat - helyi kőbányából származó köveket.- használtak. Az egész szigetre jellemző tipikus  kőhomlokzat kerítésként vagy támfalként mindenfelé megtalálható. Hagyományos, szárazon rakott, úgynevezett „Pedra en sec” technikával készül, melyet 2018-ban az UNESCO világörökséggé nyilvánított. 

Az esztétikus külső mellett ez a masszív homlokzat segíti a ház hőháztartását: hűvösen tartja a nyári hónapokban, és nagy hőtartalékkal rendelkezik télen.

A ház alkalmazkodik a helyi adottságokhoz, és számos természetes árnyékoló és szellőző rendszerrel szolgálja lakóit. Alapvető fogás, hogy az ablakokat mélyen visszahúzzák a homlokzattól, így a beton kávák és párkányok árnyékolják az üvegfelületeket. Szintén természetes megoldás a hő elleni védekezésre a fa redőnyök alkalmazása, ami tipikus a mallorcai hagyományos házak homlokzatán. A keskeny függőleges lamellák finom árnyjátékot hoznak létre a belső térben, és ez  hozzájárul a helyi hangulat megteremtéséhez. A lamellák közötti résen át a levegő akkor is jár, ha a redőnyök zárva vannak.

 

 

A házban természetes szellőzés működik, amit az aktuális igényeknek megfelelően lokálisan egy-egy helyiségben, vagy az egész házban is lehet szabályozni. A különféle ablaknyílások révén a friss levegő az emeletek között vízszintesen és függőlegesen is áramolhat, egész a tetőablakokig.

A hagyományos anyagok, technikák és az évszázados tapasztalat alkalmazása révén a ház összhangba került a helyi építészettel.

A kőhomlokzat a belső térben is folytatódik, kombinálva az „Estuco de cal” elnevezésű, mészvakolattal. A belső tér szándékosan visszafogott, hogy az egyedi tervezésű berendezés minél inkább érvényesüljön. A belsőben a domináns anyagok a fa, a helyi kő és a beton. Minden anyagnak és elemnek megvan a maga szerepe a kompozícióban. A lépcsőház melletti fa lamellák hangsúlyozzák a ház függőleges tengelyét, „csontvázát”. A kézműves kerámia függőlámpák csoportja az étkezőasztal fölött az egyedi hatást erősíti. Az előtérben egy bronz angyal absztrakt figurája tekint egyenesen előre, a páratlan kilátás felé.

A környezet és a ház viszonyából adódóan minden szintről más-más látvány nyílik. Az alsó szint vizuális folytatása a tenger végtelenjének. Az emeleti szobákból az éjszakai órákban a kivilágított városban gyönyörkedhetünk. A lejtős terep és a fenyőfák csúcsa közötti nyíláson át rálátunk a városra. A feszített víztükrű medencéből megint más nézet tárul fel, a medence víztükre folyamatosan egybemosódik a tengerrel és a horizonttal.

Egy szó, mint száz: a Casa Fly számtalan lehetőséget kínál lakói számára, hogy rendkívüli pillanatokat éljenek át.

 

Projekt neve: Casa Fly
Tervező: beef architekti
Építészek: Radoslav Buzinkay, Andrej Ferenčík, Jakub Viskupič, Ján Šimko
Projekt helyszíne: Mallorca, Spanyolország
Befejezés éve: 2020
Bruttó alapterület: 402,37 m
Együttműködők: Helyi építész: 3de3arquitectes; Projektmenedzser: About Living; Építőipari cég: Grupo Ferrá; Ácsmunka: Nadal mobiliari; Kert: Mallorca Eden Jardin

 

Forrás: sajtóközlemény, fotó: Tomeu Canyellas

 

További képekért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Költői és racionális

Költői és racionális

Önkormányzati hivatal Leopoldovban.

Ház a sziklák fölött

Ház a sziklák fölött

Tradíciót követő kortárs villa Mallorcán a szlovák beef architekti irodából.

Ez csúcs!

Ez csúcs!

A Mjölk Architekti kilátója a cseh erdők felett.

Hirdetés