Az ötvenéves modell újragondolására a fiatal cseh tervező, Daniel Hájek készített koncepciótervet.

A csehszlovák Škoda 1203 modell 1968-ban született meg, és a mikrobusz, furgon, sőt mentőautó változatban is létezett. Az ikonikus járművet gondolta most újra a fiatal cseh tervező, Daniel Hájek, aki egy letisztult, modern formavilágot álmodott meg a járműnek, ami egyszerre mutat a jövőbe és utal vissza a klasszikus modellre. 

Az újragondolt Škoda 1203 minden szinten megfelel a mai kor elvárásainak, ugyanakkor megtestesíti az autó olyan alapvető értékeit is, mint a praktikum, a rengeteg belső tér és egyszerű, átgondolt megoldások. 

„Szerettem volna egyértelműen jelezni, hogy ez ugyanaz a jármű, de nem akartam, hogy túlságosan retró legyen. Egy olyan modern járművet terveztem, amely tiszteleg a legenda előtt – mondta el a tervező, Daniel Hájek. Azt akartam, hogy időtlen legyen.” 

A Škoda 1203 modellt az új designelemek a mai korba emelik át, az eredeti jármű hűtőrácsát most vonalak helyettesítik, a tető kiemelkedik, azt az érzést adva, mintha a jármű duplatetős lenne, ami az alváshoz szükséges tér maximalizálását szolgálja. Az egyelőre csak koncepcióként létező lakókocsi (kempingautó) belső tere pedig még több helyet kínálhatna, ha elektromos modellként valósulna meg. 

A kerek fényszórók, a tetővonal, a keskeny tető egyértelműen tisztelgés az eredeti modell előtt, bár Hájek a Volkswagen Transporter alapján képzelte el az újjászülető Škoda kempingautót. Mint kiderült, a tervező Daniel Hájek számára azért is fontos ez a típus, mert ez volt az autó, amit életében először vezetett. A nagyszülei kertjében állt egy lepukkant Škoda 1203-as, amit 15 évesen a környező mezőkön próbált ki.

Úgy tűnik, egyre több autómárka lát fantáziát az egyedi lakókocsikban, tavaly a Mini mutatott be egy átalakítható, különböző élettereket és hangulatokat ötvöző modellt, a Vision Urbanaut-ot
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A nyelvteremtő Makovecz és a design-építészet

A nyelvteremtő Makovecz és a design-építészet

Ekler Dezső és meghívott vendégei építészet-hermeneutikai sorozata.

Új egyetemi designképzések Győrben

Új egyetemi designképzések Győrben

Építőművészet, formatervezés és tervezőgrafika a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának Design Tanszékén

A MOME campust is Mies-díjra jelölték

A MOME campust is Mies-díjra jelölték

A 3h építésziroda munkája már számos díjat elnyert korábban is.

Hirdetés