A Vision Urbanaut-ban a műszerfal kanapévá, a szélvédő terasszá alakítható át.

A MINI bemutatta Vision Urbanaut nevű modelljének látványterveit, aminek belső tere három különböző enteriőrré alakítható át egy „digitális zseton” segítségével. A teljesen elektromos Vision Urbanaut tágas belső térrel, mozgatható elemekkel rendelkezik, melyek révén három különböző konfigurációt vagy „pillanatot” (Chill, Wanderlust és Vibe) hozhatunk létre. 

A designban az autók hagyományos – vezetésre alkalmas – elrendezése mellett nappalihoz hasonló terek is kialakíthatók, melyek az önvezető autóban a tökéletes kényelemről gondoskodnak. A kocsi belső terében egy digitális zsetonnal lehet váltogatni a három különböző (Chill, Wanderlust és Vibe nevű) előre kialakított belső tér között. 

A 4,46 méter hosszú jármű oldalára egyetlen tolóajtó került, a két első ülés forgatható, míg a két hátsó „kihajtható” az oldalakra. Ha az autó nem közlekedik, a műszerfal leereszthető, amivel egy kanapéágyat lehet kialakítani a két első ülés mögött. A szélvédő is felnyitható, amivel pedig egy „teraszt” lehet létrehozni. 

A Chill konfigurációban a hátsó ülésekből egy tágas kanapészerű területet jön létre, a jármű hátulján lévő, textil borítású boltív az ülések fölé nyúlik, és egy „hangulatos kis sarkot” hoz létre, a boltívbe LED-fényeket szereltek, melyek fényei az erdő fáinak lomkoronáját vetíti ki. A kör alakú asztalka fölötti kijelző lehajlik és lámpává alakul át, ezzel eltűnik minden digitális kijelző vagy autóra emlékeztető látványelem, közben a szélvédő felemelkedik, és egyerkélyszerű nyílást hoz létre.

A Vibe módban egy interaktívabb környezet jön létre: a szélvédő kinyitásával elmosódnak a külső és belső határok, míg a központi, kör alakú képernyő médiavezérlő központtá válik. Ebben a módban a Loop (hurok) felületén olyan képeket jelennek meg, melyek együtt változnak a zenével. Ezek a látványelemek az autó külsején is megjelennek, elöl, hátul és kerekeken, klubszerű hangulatot teremtve.

A Wanderlust opciót pedig arra tervezték, amikor a Vision Urbanaut mozgásban van, akár vezető által, vagy önvezető módban. Amikor ezt a „pillanatot” aktíváljuk, a központi képernyőn az 1950-es és 60-as évek turisztikai plakátjairól készült tájékoztató jelenik meg a központi kijelzőn, valamint az előttünk álló út animációja vagy más utazási információk, például a közeli látnivalók vagy a becsült érkezési idő.

Abban az esetben, ha az autót manuálisan kívánjuk vezetni a műszerfalon lévő MINI logó megnyomásával jön elő a kormánykerék és a pedálok. A MINI zsetonja személyre szabott megoldásokkal is beprogramozható, például beállíthatjuk az illatot, a világítást és a zenét az utastérben.

A Vision Urbanaut külső karosszériája hasonlít egy kis lakóautó alakjára, metál zöld árnyalatú, türkiz színű kerekekkel és színátmenetes ablakokkal rendelkezik.

Forrás: Dezeen
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ennél nagyobb épületet még soha nem nyomtattak

Ennél nagyobb épületet még soha nem nyomtattak

640 négyzetméteres, kétemeletes épület készült gipsz alapból, Dubajban.

200 modern művészeti könyvet tett ingyen elérhetővé a Guggenheim Múzeum

200 modern művészeti könyvet tett ingyen elérhetővé a Guggenheim Múzeum

A Picasso, Klee, Kandinszkij és sok más művész munkáit bemutató könyveket le is tölthetjük.

Két építész is Gábor Dénes díjat kapott

Két építész is Gábor Dénes díjat kapott

Reith András környezettudatos épületek tervezéséért, Domokos Gábor mérnöki problémák matematikai modellezéséért kapta a díjat.

Hirdetés