Hirdetés

Egykori fodrászüzletet alakított át az Arkt csapata. 

Hirdetés

Hogy lesz a harsogó rózsaszín fodrászatból egyszerű, a mai világot tükröző üzlethelyiség? Termékeivel és szellemiségével a TOMAN diet a nagy átalakulást biztosítja, és az Arkt építészeinek ennek kellett megfelelő alapot teremteniük. Az adottságok kötöttek, az idő rövid, a lehetőségek korlátozottak voltak, az átalakulás mégis maximális.

Átalakítás előtt és után

Az Arkt építész stúdió csapata már évek óta azon kísérletezik, hogyan lehet szélsőséges helyzetekben műszakilag korrekt és építészetileg értékes végeredményt létrehozni. Munkáról munkára, szituációról szituációra mindig hiányzik valami az “ideálisnak” vélt tervezési környezet eléréséhez. Vagy a leheteten(nek tűnő) rövid határidő, vagy a minimálisan rendelkezésre álló beruházási költség, vagy a beruházóba korábban beégett és vágyott - nem éppen építőjellegű - előképek szellemeivel való küzdelem. Az átalakított bolt Eger belvárosában, egy műemléki épület belső udvarából nyílik, mindössze 25 négyzetméteres bérelt üzlethelyiség. Ebből kellett egy-másfél hónapon belül új üzletet varázsolniuk a tervezőknek, de úgy, hogy a rendelkezésre álló beruházási összeg maximuma 5-600.000 Ft (azaz 25.000 Ft/m2 ár), és a “teljes tervezési” folyamat kb. 1 hét. Egy ilyen alapkiindulásba mégis mi fért bele? 

Mint minden ’80-as, ’90-es években nyílt szépségszalon vagy fodrászat, úgy az átalakítandó helyiség is a rózsaszín árnyalataiban pompázott, így kezdésnek ezt a világot kellet elbontani. A tapéták, a kiegészítők, a konvektor, a csempeburkolatok, a belsőépítészeti “díszek” és tartózékaik mind lekerültek, ennek köszönhetően az eredeti boltozatos tér visszakapta tiszta, sallangoktól mentes létét. A bontás után megoldásért kiáltott a nedves falak problematikája, amit egyértelműen kezelni kellett.

Ezért született az a költségkímélő döntés, hogy a szerkezetet megmutatva - a nedves vakolatot eltávolítva - képzünk egy negatív lábazatot (így részben biztosítva a nedvesség távozását a falszerkezetekből), és látatjuk az eredeti, több mint 100 éves szerkezetet. Az elvágott vakolat kapott egy élvédőt. A falak vékony glettet, és fehér lélegző festést kaptak. - meséli Fajcsák Dénes.

A TOMAN diet helyisége - építészet: arkt

Az elektromos hálózat átalakításánál következett az újabb kihívás: az elektromos szerelő az építészek korábbi elképzeléseit "egy pillanat alatt rombolta le", hiszen nem tudott annyi időt foglalkozni a feladattal, hogy az a meghatározott rövid idő alatt el is készüljön. Éppen ezért egy másik szerelőre is szükség volt, aki a már beszerelt lámpakiállások kimenetéhez vállalta a lámpák elhelyezését. A rövid idő mellett a meghatározott bekerülési költség is komplikálta a helyzetet és egyedi megoldásért kiáltott. Így pl. a drága design lámpák helyett az egyik igényesebb berendezési tárgyakat áruló multinál választották ki az építészek a nagy méretű dimmelhető “Edison” gömbizzókat, de ugyanígy a költségkeret és az időhiány miatt esett a választás a padlót borító laminált parkettára. 

Az asztalossal a pár bútor elem, és a szegő szerencsére rendben haladt, készült. A megnyitó előtti nap minden a a helyére került, és kicsit furcsa is volt, hogy 20 négyzetméteren vagy 8 ember sürgött, forgott, fúrt, faragott. Egyértelműen látszott, hogy azok, akiket bevontunk, szerették ezt a projektet, a végén kicsit magáénak is érezték az üzletet. A megnyitó jól sikerült, a boltba azóta is sokan bejárnak akár csak nézelődni is. Az építtető elégedett, a franchise tulajdonos el volt hűlve, hogy milyen szép lett az eredmény. A grafikusunk egy picit belenyúlt az arculatba, de ezt a megvalósult végeredmény miatt senki nem firtatta. Szerintünk “ez a tér” a TOMAN diet. - vallja Fajcsák Dénes. 


Adatok:

helyszín: Eger
tervezők: Fajcsák Dénes, Fábián Gábor (arkt)
építész munkatárs: Pozsik Máté, Juhász Péter
grafikus tervező: Szabóné Jánossy Kinga
fotók: Fajcsák Dénes, Busák Attila
tervezés ideje és megvalósulás: 2018 április-május

 Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni, valamint megvásárolhatod az újságárusoknál is.

Ezekben a Relay és Inmedio üzletekben biztosan megtalálod az Octogon Deco magazint:

Budapest: Árkád, Sugár, Allée, Mammut, Hegyvidék Központ, Aréna, Savoya Park, Campona, budaörsi Tesco, óbudai és soroksári Auchan, KÖKI Terminál, Batthyány tér HÉV, Deák tér, Kálvin tér, Ferenciek tere, Árpád híd, Örs vezér tere, Déli pályaudvar, Népliget, Nyugati pályaudvar, Blaha Lujza tér.

Debrecen (Malompark, Tesco, Árkád, vasút), Győr (Árkád és Győr Plaza), Kecskemét (Március 15. utca), Komárom (Igmándi utca), Miskolc (Tesco, Auchan), Nagykanizsa (pláza), Nyíregyháza (Korzó), Orosháza (vásárcsarnok), Pécs (Árkád), Sopron (Széchenyi tér, Tesco), Szeged (Árkád), Székesfehérvár (Alba Plaza, Auchan), Szolnok (Volán üzletház), Szombathely (vásárcsarnok, vasútállomás), Tatabánya (Vértes Center), Veszprém (Kossuth utca, buszpályaudvar), Zalaegerszeg (Tesco, buszpályaudvar).Kapcsolódó cikkek

Tükrözött térelosztás

Tükrözött térelosztás

A békásmegyeri piac teljes metamorfózisa.

Egy műemlék épület újjászületése Veszprém óvárosában

Egy műemlék épület újjászületése Veszprém óvárosában

A veszprémi vár erőterében sokáig elhagyatottan álló műemlék épület felújításának története.

A konfrontáció esztétikája

A konfrontáció esztétikája

Gondolatok a Meininger Hotel Csarnok téri épülete kapcsán.

Hirdetés