Hirdetés

Templomépítészet itthon és külföldön.

A közelgő Húsvét jegyében összegyűjtöttünk néhány szakrális helyet, amelyek építészeti szempontból is nagyon izgalmasak. A hagyományos vallási épületektől kezdve az ultramodern kápolnákig sokféle építészeti megoldást alkalmaznak a hit és építészet egybefonására szerte a világon - többek között Magyarországon is.


Szalagkápolna (Ribbon chapel) - Onomichi, Japán

Fotók: Koji Fujii

A 2013-ban átadott, 80 m2-es kápolna Hiroshi Nakamura és építészirodájának munkája, a pazar, tengerparti fekvése miatt esküvőhelyszínnek számít Japánban, a Bella Vista Sakaigahama hotel kertjében. Az építészek célja egy olyan egyszerű forma létrehozása volt, mely jól rezonál a házasság definíciójára: így született meg az összefonódó spirál lépcső, mely az épület stabilitását is adja. A lépcsők "mozgásának" középpontjában a kápolna áll. A külön elemekből álló épület elve itt nem érvényesül, az összefonódó lépcsők tetőként, ereszként, falként vagy éppen padlóként funkcionálnak. A lépcsők néhol széthúzzák a teret, például azon a szimbolikus ponton, ahol a házasulandó pár találkozik.

További fotókért kattintsatok ideTető a régi Baños templom falain - Banos, Ecuador

Fotók: Sebastián Crespo, Christian Brown

A kulturális örökség részét képező templom felújítására az Örökségvédelmi Minisztérium kérte fel Christian Brown és Paola Meneses építészeket annak érdekében, hogy Baños legrégebbi templomának tetőszerkezetét állítsák helyre, egyúttal az épületet megillető helyet is adják vissza. A megújulás előtti állapotában a templomot a szomszédos épületek teljesen elzárták, elnyelték, nem látszott, hogy a város egyik ikonikus épületéről van szó. Az új, kb. 330 m2 nagyságó tető az eredeti oromzat fő elemeinek absztrakciójából ered. A hullámzó alakzattal olyan hiperbola keletkezett, amely gyakorlatilag felidézi az eredeti tetőt. A hiperbolát képező sík megcsavarása vizuálisan is ellentétet képez az ókori egyházat és templomokat jellemző statikus környezettel.

További fotókért kattintsatok ide.Magtemplom - Huizhou, Guangdong, Kína

Fotók: O Studio Architects

A kínai Luofu-hegyen található Magtemplomot (Church of Seed) a honkongi O Studio Architects tervezte. Bár a tájegységben különböző típusú taoista és buddhista templomok álltak, nyugati vallási elem egészen a templom 2011-es megépítéséig nem volt jelen a környéken. A megbízó célja az volt, hogy az ottélők számára szélesítse a vallási spektrumot. A templom nemcsak az imádkozás és meditáció lehetőségét adja a helybelieknek, de közösségi térként is funkcionál.

További fotókért kattintsatok ide.

 

Zsinagóga - Ulm, Németország

Fotók: Christian Richters

2009-ben a Württembergi Zsidó Hitközség úgy döntött, hogy új zsinagógát épít a helyi közösségnek, amely nagyon közel kapott helyet a régi zsinagóga egykori épületéhez, amelyet a kristályéjszaka alatt pusztítottak el. A pályázaton a kölni KSG Architekten csapata nyert, akiknek végül úgy sikerült gazdagítania építészeti megoldásaival a helyet, hogy az nem vált öncélúvá, és nem csökkentette a terület egyedülálló jellegét. A kocka formájú épület egyszerre zsinagóga és közösségi tér: előcsarnok, zsinagóga, fürdő, tárgyalóterem, adminisztrációs helyiségek is helyet kaptak mintegy 2000 m2-en. Az épület fala a Jeruzsálemben használatos mészkőre utal, de a hidegebb éghajlat miatt az építészeknek fagyállóbb kővel kellett dolgozni. A 125 férőhelyes imaszobák délkelet felé mutatnak, Jeruzsálem irányába - ahogy az a zsinagógák tervezésénél lenni szokott.

További fotókért kattintsatok ide.100 fal temploma (100 Walls Church) - Cebu, Fülöp-szigetek

Fotók: Iwan Baan

Hogyan is kellene kinéznie egy modern szent helynek? Ezt a kérdést járja körül a CAZA építésziroda 100 Fal Temploma névre keresztelt épülete. Ennek megfelelően a templom egy kísérlet arra, miként lehet új templom-struktúrát létrehozni úgy, hogy megmarad a közösség érzet és a személyesség, az elvonulás lehetősége is. A CAZA az inspirációt a korai gótikus építkezésből merítette, a templom egésze szinte már nem is egy épület, hanem egy lelki út, amely különleges kapcsolatot teremt a hívő és a vallása között. Kívülről az épület monolitikus, erőd jellegű, míg belül a falakon van a hangsúly: falakat bontunk le és falakat hozunk létre egész létünk során. A falak sokfélesége azt jelzi, hogy különbözőek vagyunk, de egy családhoz, egy fajhoz tartozunk.

További fotókért kattintsatok ide

 

Zarándokközpont - Szentkút

Fotók: Bujnovszky Tamás

A költői szépségű mátraverebélyi hegyek lábánál várja a feléje közeledőt a Nagy Tamás DLA tervezte zarándokközpont. Az álomból ébredő kegyhely a ferences szellemiséghez hűen illeszkedik a természethez, a hely egészére kiterjedő rekonstrukció alatt a tervezők fő célja a profán és a szent, a régi és az új közötti egyensúly megteremtése volt. Az évi többszázezer imádkozni, elcsendesülni vágyó hívő és érdeklődő számára parkolókat, mosdókat, információs irodát, kegytárgyboltokat, étkezőhelyet, szállást építettek fel itt. 

 

Szent István Király Kápolna - Badacsonytomaj 

Fotók: Zsitva Tibor

Magától értetődően egyszerű, a badacsonyi környezet szerves része a Jankovics Tibor DLA által tervezett kápolna, melyet az egykori bányászházak bazaltköveiből építettek. A szakrális kisugárzást azonban nemcsak a kápolna adja: Nagyboldogasszony Hegy, a Klastrom-kút, a XIII. sz. közepén épült pálos kolostor romja, és II. János Pál pápa emlékhelye is a közelben van. Az épület megjelenésében a rakott támfalakat idézi, és ezzel valahogy beleolvad környezetébe, olyan, mintha mindig is ezen a helyen állt volna. A kápolna egyik érdekessége, hogy augusztus 20-án, pontban délben a napfény élesen megvilágítja Szent István padozatba vésett monogramját. 

 

Szent György templom - Debrecen

Fotók: Batár Zsolt

Az épület félreérthetetlenül mai, de mind anyaghasználatával, mind tömegével és arányaival a hely szellemét idézi. Meg persze a kora modern svéd építészet puritanizmusát is. A nemes arányú tömeg, a sajátos, homogén anyagszerűség megérinti a látogatót, kiszakítja őt a mindennapokból és egy egészen más dimenzióba, lelki mélységbe, nyugalomba repíti. A kívül-belül klinker templomot Győrffy Zoltán tervezte. 

 

+1 Notre Dame

Fotó: Jean-Francois Monier/AFPFotó: 360 Visio

A francia gótika ékköve. Apró részletek, gondolkodásra ösztönző szobrok, faragott kőcsipkék, hatalmas rózsaablakok. Mély csend és misztika. Több mint 800 év titka, fájdalma, öröme. A katedrális alapkövét 1163-ban rakta le III. Sándor pápa, a székesegyházat 157 éven keresztül, 1320-ig építették. A francia forradalom idején majdnem elpusztult, majd 1845 és 1878 között az eredeti- és Eugène Viollet-le-Duc tervei alapján újjáépítették. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hanoi szabadtéri könyvtára valójában egy kis farm

Hanoi szabadtéri könyvtára valójában egy kis farm

Sokkal több, mint egy könyvtár: környezettudatos gondolkodásra tanítja a gyerekeket.

Vissza a természetbe dán módra

Vissza a természetbe dán módra

A BIG tervezte erdei házikó megoldás lehet a nagyvárosból kiszakadni vágyóknak.

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Építészek és túraegyesületi tagok menedékházak építésébe kezdtek Norvégia festői szépségű táján. 

Hirdetés