Hirdetés

Szőke Gábor Miklós kiállításával nyílt meg a volt Várkert-kioszk.

A művész retrospektív kiállítása 2018 június 10-ig ingyenesen látogatható a kortárs kiállításoknak otthont adó új, Ybl Budai Kreatív Házban.

Szőke Gábor Miklóssal, napjaink egyik legismertebb, nemzetközi hírnévvel rendelkező képzőművészével nyílt meg 10 év után a volt Várkert-kioszk, amely ezentúl Ybl Miklós egyedülálló építészeti örökségét ápolva, Ybl Budai Kreatív Ház néven várja látogatóit.

Az eredetileg vízházként működő épületben eddig soha nem kapott még helyett kiállítás, ezt a gyakorlatot töri meg Szőke Félúton című retrospektív tárlata.

A kiállítást Kaiser Kata, az Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője, valamint Szalay-Bobrovniczky Alexandra városarculatért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes és Dr. Keserü Katalin, Széchenyi-díjas művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja nyitotta meg.

“A Ház megújulása nemcsak a műszaki, gépészeti, külső és belső felújítás tekintetében valósult meg, hanem hasznosításában, tartalmi funkciójában is új időszámítás veszi kezdetét.  A nagyközönség számára a hét minden napján nyitott kulturális tér jött létre, ahol a kreatív fiatalok és művészetkedvelő közönség számára biztosítunk minőségi időtöltést. Szőke Gábor Miklós retrospektív kiállítása nagyon erős kezdés, a legmagasabb mércét és nemzetközi színvonalat jelenti, melyhez a későbbiekben is ragaszkodni fogunk. A tárlat során a világhírű művész mindenki által ismert monumentális köztéri állat szobrain túl végigkövethetjük az útkeresés és fejlődés fázisait gyerekkortól napjainkig - egy sokoldalú, hihetetlenül kreatív és sokszínű alkotót ismerhetünk meg. Igazi öröm és megtiszteltetés volt vele a ház művészeti vezetőként együtt dolgozni, kivételes kiállítás valósult meg.” – emelte ki a Kaiser Kata, az Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője.

„Egy igazán sokrétű tehetséges művészt dícsérhetünk, aki mára város és országimázs-építő szerepet is betölt, bázisa pedig itt Budapesten, a Csepel Művekben található. Öröm számomra városvezetőként, hogy Fővárosunk egyre több helyen ad otthont időről időre ezeknek az installációknak. Szőke Gábor Miklós modern totemállatai egyszerűen kitűnnek a megszokott köztéri szobrok közül. Fővárosunk kulturális értékeinek részét képezik, szebbé és élvezhetőbbé téve köztereinket” –  hangúlyozta Szőke jelentőségét Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a megnyitó beszédében.

A kínai Kutya év jegyében Szőke visszatér múzsájához, művészetének bölcsőjéhez Dantéhoz, a művész magánitológiáját alkotó dobermannjához.

A kiállítás a 33 éves művész eddigi munkásságát öleli fel, a vízház alsó szintjének boltíves labirintusában végigjárhatjuk Szőke gyerekkori és egyetemi életútját, rajzokon, szobor tanulmányokon keresztül megismerhetjük mi foglalkoztatta a fiatal művészt. A bejárat két oldalán két kergetőző ősállat, egy vaddisznó és egy bika, Szőke legkorábbi hulladékdeszkából készült szobrai fogadják a látogatókat.
Dante a kiállításon végig jelen van: hol múmiaként pihen meg a lelke, hol kátrányban fürdőzik, ott van a művész enteriőrjében szerelmes portré részeként, hol pedig Szőke bútoraiban vagy a művész gardróbjában. Dante egy saját birodalmat épített fel, amelynek része volt a saját udvari ízlés is, így született meg a Dante Home, Szőke dobermannlábú bútorainak különleges „ipari-empire’ stílusú enteriőrvilága. A birodalom meghódításához Dante különféle hadjáratokat indított, ezeket a művészeti projekteket és performanszokat örökíti meg Dante öltözőszekrényének falai.

Dante éltető forrása a terem központi elemeként kiállított, vitrinben őrzött Dante könyv, amelyen Dante, a művész valódi dobermannjának koponyája pihen. A vitrin mögött  Dante könyv lapjai vannak kivetítve, amelyen keresztül betekintést nyerünk a művész magánmitológiájába, Dante történetébe és dobermann által ihletett festmények, bútorok és szobrok történetébe.

Kő Pál osztályában elsajátított tökéletes anatómiai és formakészséget tükrözik az egyetemi években született bronz ló tanulmányai. Innen jutunk el Szőke néhány lécből összeépített tűzpiros „Parazsat evő lóvához”, amely a Helikon kastélyban került bemutatásra a „Lovak a kastélyparkjában” szoborcsoport egy meghatározó részeként.

„Miféle művészet ez? tette fel a kérdést Keserü Katalin művészettörténész a megnyitón összegyűlt közönségnek:
 „Azt tudjuk (és láthatjuk), hogy világsiker… Ha végignézzük az elmúlt 9-10 év munkáinak fotóit, láthatjuk – a méretekből, anyagokból, technikákból is -, hogy designszerűek, hogy csapatmunkaként készülnek, azzal együtt, hogy minden egyes „eset” egyszeri és gondolatban megérlelt, az anyaggal való bánás közben örömmel és fájdalommal is telített alkotás. Más a kínai újév színes és riasztva tekergő sárkánya, mint a somorjai, vágtában megdőlt versenyló, melynek előzményei a Keszthelyen bemutatott, kevés lécből összerakott, színes lovak lehettek. Megint más volt a bejárható Bálna (miért nincs ott a Bálnánál???) vagy a lábaival hajót Ringató (hintázó) ló Bécsben, az érdi játszótérre tervezett állatok és madarak; és ma is a népek örömére szolgál a legszegényebb magyar falunak ajándékozott Őrző tigris. Örömet szerez, nyilvános és népszerű??? Ezt legfeljebb 50 éve mondtuk utoljára egy-egy Pop art mű láttán (persze nem nálunk, ahol az ilyenek tiltottak voltak, hanem például Amerikában)!

Az épület felső szintjén, a kávézó mögötti terekben Szőke különleges hangulatú studiójaként berendezett tér várja a látogatókat, amely tavaly elnyerte az Év Design Irodája díjat. Egy piros hegesztőparavánnal eltakart függönyön keresztül betekintve egy befejezetlen oroszlánszobor áll méltóságteljesen a terem közepén, körülötte a művész rajzai és hegesztőgépe. A stúdió falain helyet kaptak Szőke Gábor Miklós legismertebb köztéri munkáinak képei: A somorjai Kolosszus, a Maszlenyica performansz Moszkvában, a Fradi-sas, Szőke első rozsdamentes alkotása vagy legújabb munkája a Siófokon található Hópárduc.

“Különösen mások ezek az acélból készült monumentális munkák, a hatalmasabb erőt sugárzó és tartalmazó(!) felépítésükkel, mely – az építés – önmagában is lenyűgöző, performatív, közös és „közösségépítő” folyamat, hát még amikor szimbolikus-mitikus erőket is megidéz egy-egy performansz, mint a tavaszt jelző acélmedve kibontakozása a tűzből, a Maszlenyica, Moszkvában.” – összegezte Keserü Katalin Szőke köztéri munkáit.

A köztéri szobrok monumentalitását jól érzékelteti Szőke legnagyobb alkotásának, az Atlanta Falconnak 5,6 méteres szárnytolla, amely végigszeli a teret teljes hosszában.

A szobrok közösségformáló erejét és magát alkotói folyamatot mutatják be Szőke szobrairól készült werkvideók, valamint húga, Szőke Tímea által készített fotográfiák a csapatról és az Atlanta Falcon munkálatairól. Szőke állandó csapatával dolgozik a Csepel Művekben található bázison, innen indulnak világ körüli útjukra alkotásai.

A kiállítás összegzéseként Ybl neoreneszánsz falai között megjelenik egy hatalmas, száguldó dobermann.  9 év után a művész visszatér múzsájához, Dantéhoz. A 9-es szám szimbolikus jelentőséggel bír: a művész első munkája, a Dante Konferencia, Dante Isteni színjátékában megjelenített 9 körre utal, amely pontosan kilenc évvel ezelőtt született a művész által. Szőke életútja során ebbe az installációba gyúrta össze az elmúlt évek tapasztalatát. A lebegő, megkövültnek ható óriás dobermann anyagszerűsége utal legkorábbi művére, az alagsorban kiállított Heverésző Dantéra, amelyet a gipszbe kiöntött pompeji kutya ihletett. 
A lenyűgöző, erre a kiállításra létrehozott alkotás címe a Félúton nevet viseli.
Léptékével az Ybl ház kiállítóterében is meg akarta osztani a látogatóval a köztéri alkotásainál tapasztalt tér-élményt. A cím utal a művész eddigi összegzésére és az általa megtett útra.

A kiállításban közreműködött Szőke Gábor Miklós és csapata, kurátori munkáért Hauer Berta, a művész társa, a Gabor M Szoke brand kommunikációs vezetője felelt.

A kiállítás a Pallas Athéné Alapítványok támogatásának köszönhetően valósult meg.

A kiállítás megtekinthető a hét minden napján, reggel 9 és este 7 óra között, ehhez kapcsolódó ingyenes programokról további információt az Ybl Budai Kreatív Ház oldalán, valamint a művész Facebook oldalán talál.

Legközelebbi programok:
Szőke Gábor Miklós tárlatvezetése, 2018 május 21-én és május 24-én, 17:30-tól 

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ha a beton ország lenne – beszélgetés az építőipar környezeti terheléséről

Ha a beton ország lenne – beszélgetés az építőipar környezeti terheléséről

Az építőipart érintő kihívásokról szervezett panelbeszélgetést a HuGBC.

Cool faktortól a második otthonig

Cool faktortól a második otthonig

10 év a hazai iroda designban.

Magyar acél sólyom ékíti az atlantai stadiont

Magyar acél sólyom ékíti az atlantai stadiont

A világ legnézettebb eseményén, a Super Bowlon mutatkozik be a világ előtt Szőke Gábor Miklós hatalmas acél sólyom szobra.

Hirdetés