„A Harc” (The Clash) című alkotás a Sculptura fesztiválon.

Huszonhárom nemzetközi élvonalban alkotó szobrászművész alkotásait, köztünk két magyar művész, a Belgiumban alkotó Horváth Pál és Szőke Gábor Miklós munkáival debütált a Sculptura. A kiállítás március 12-ig látogatható a brüsszeli Tour et Taxis kiállítótérben.

 

Ake Verstraelen, a fesztivál alapítója a megnyitón elmondta, hogy a Sculptura fesztivál a kortárs szobrok és plasztikák legnagyobb időszaki beltéri kiállítása Belgiumban. Az utazástól a felfedezésig mottóval megvalósuló rendezvény a művészeti stílusok széles skáláját mutatja be 23 nemzetközi szinten elismert művész monumentális és kisebb méretű alkotásain keresztül, köztük két magyar szobrászművészét.  

A tárlat egyik központi helyét elfoglaló alkotás, Szőke Gábor Miklós munkája, „A Harc” (The Clash) címet viseli, egy 10 méteres, harcoló medvét és bikát ábrázol, amely tőzsdei szimbólumokon keresztül mutatja be a modern ember materiális és a spirituális világ közötti belső vívódását. Ezen felül a művésznek további 8 szobra látható, amelyek különböző alkotókorszakokat ölelnek fel. Korábbi munkái közül a magánmitológiáját alkotó Dante sorozatból, a Fürdöző Dante, A Hódító, Dante lova, Az utazó, valamint a Puli sorozatából, a Repülő- és a Guruló Puli látható, valamint az Építők kisméretű változata, a Méhkaptár és az Utolsó viza.
 

Guruló PuliA Hódító


Legújabb munkája, A Harc most először látható a nemzetközi közönség számára. Szőke 16 tonnás korten és rozsdamentes acélból készült tőzsdei diagramokból felépülő medve és bika képében,

a tőzsde harcán keresztül mutatja be a modern ember állandó konfliktusát a szükséglet és a beteljesülés között.

 A Harc

A szoborban megjelenik az univerzumot alkotó négy őselem is: a tűz (a bika), a víz (a tőzsdét lefagyasztó medve képében), a materiális világot alkotó föld, a szobor alatti hatalmas, 20 m3-es földhalom képében és levegő, amely a szellemi világot jelképezi.

„A Harc, a kiállítás után a Krisztina krt 55. szám előtt, a Budapesti Értéktőzsde épülete előtt lesz látható” – mondta el Szőke Gábor Miklós.

A több, mint 16 tonnás szobor két évig készült és a többi alkotás kihozatala több, mint egy hónapos előkészülettel járt, szárazföldön érkezett a művész budapesti stúdiójából Brüsszelbe, majd egy hetes helyszíni munka követte a magyar csapattal a szobor felállítását.    

1957 óta Belgiumban élő Horváth Pál két kompozíciójával van jelen a kiállításon. Horváth Pál elmondta, hogy a szoborfesztiválon kiállított munkái a horizontalitás és a vertikalitás dialógusát, találkozását és örökös összekapcsoltságát mutatják. „A kettős térelem a totemnek nevezett három méter magas, négyezetes alkotásokból és a szintén absztrakt formákat alkalmazó, vertikalitást ábrázoló, nagyméretű képekből áll” – magyarázta. „A térelemek nem csak a fizikai, racionális világot, hanem a spirituális valóságot is megjelenítik” – tette hozzá.
 

Horváth Pál alkotása

A brüsszeli Liszt Intézet közreműködésével első ízben megrendezett kiállítás március 12-ig látogatható a brüsszeli Tour et Taxis kiállítótérben, az Europa Nostra díjas Gare Maritime épületében.


Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Felavatták Szkander bég szobrát a Városligetben

Felavatták Szkander bég szobrát a Városligetben

Tovább gyarapodott Budapest köztéri szoborparkja.

Meghalt a Wall Street bikaszobrának alkotója

Meghalt a Wall Street bikaszobrának alkotója

Arturo Di Modica 80 éves volt.

Különleges, tükröződő szoborcsoport kerül a Corvin Sétányra

Különleges, tükröződő szoborcsoport kerül a Corvin Sétányra

Nemcsak a nonfiguratív alak tükörfényes, dúr alumínium felülete formabontó, de az elkészítése és felállítása is emberpróbáló.

Hirdetés