Hirdetés

Monogramból Kálvin-portré és bűnbocsánat ingyen kegyelemből: formabontó megoldásokat díjaztak a „Reformáció – Kortárs szemmel” pályázaton.

Hirdetés

Kálvin János arcképe logószerű portréba rejtve, ingyen kegyelemből osztott bűnbocsánat, mint 95 tétel és egy ellentétekre épülő, letisztult könyvborító – a „Reformáció – Kortárs szemmel” pályázatra beérkezett 80 pályamunka, köztük a nyertes művek azt bizonyítják, a fiatalok személyes, egyedi és olykor formabontó megoldásokkal közelítik meg a reformáció tematikáját.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából, a mozgalom ikonikus személyének, jelképének és eseményének kreatív eszközökkel történő újragondolására írt ki pályázatot a Reformáció Emlékbizottság. A felhívásra összesen 80 pályamű érkezett, mely megmutatta,  a felsőoktatásban tanuló fiatalok szívesen foglalkoznak a témával. Az ötfős szakmai zsűri – Dr. Balla Dóra, a MOME Tervezőgrafikai Tanszékének egyetemi docense; Farkas Anna (Anagraphic), a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának alapító és elnökségi tagja; Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező; Böszörményi Gergely, a Brain Bar Budapest alapítója és Design Terminál vezetője; Felsmann Tamás, grafikusművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika Szakirányának vezetője és Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa – hosszú megbeszélés után, végül egyetértésben választotta ki a kategóriák legjobbjait.

Portré kategóriában a pályázóknak Kálvin János ikonikus arcképét kellett újratervezniük kortárs grafikai eszközökkel. A győztes pályamű, Kezes Zsófia Réka munkája a zsűri indoklása szerint innovatív látásmódjával és eredetiségével tűnt ki a mezőnyből. Az alkotó szabadon értelmezte a kiírásban szereplő felhívást, ugyanis a monogramba rejtett arckép, a portré fogalmának is egyfajta újrafogalmazása. Emellett a létrejött alkotás nemzetközileg is értelmezhető, hiszen a CJ monogram Kálvin János világszerte ismert névhasználatára, a Jean Calvin-ra utal. A második helyezett, Knoblauh Lilla portréfestészetre utaló eszközhasználatával, míg Csernovszky Júlia erőteljes grafikai kivitelezésével szerzett elismerést.

A legtöbb pályamű plakáttervezés kategóriában érkezett, amelyben a feladat a reformáció azon jelképes eseményének vizuális újratervezése volt, amikor Luther kiszögezi 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. A szakmai zsűri kreatív, formabontó megközelítése miatt Borbás Márton tervét szavazta meg a legjobbnak. A plakát alkotója a búcsú-cédulák árusítása ellen fellépő Luther gondolatiságát elemezve, annak egy kortárs parafrázisát készítette el.  Jásdi Júlia tervében az ötletes megközelítést és a pontos grafikai kivitelezést, míg Kecseti Lídia alkotásában a befogadót elmélyülésre késztető megoldást emelték ki.

A legnehezebb feladatnak a Vizsolyi Biblia borítójának újratervezése bizonyult, ebben a kategóriában a zsűri végül két helyezettet jelölt meg. Eperjesi Gábor fekete-fehér tervének puritánsága jól igazodik a reformáció szellemiségéhez, emellett letisztultsága és kivitelezése a 21. századi ember érdeklődését is felkelti. Kovács Bernadett dupla borítótervénél a történelmi eseményeket továbbgondoló, és azokra funkcióban reflektáló megoldás ötletességét és precíz kivitelezését emelte ki a zsűri.
Az egyes kategóriák legjobbjai a Reformáció 500 facebook oldalán tovább versenyeznek a közönségszavazatokért.

A díjazottak

Portrékészítés kategória:

1. Kezes Zsófia Réka
2. Knoblauh Lilla
3. Csernovszky Júlia

Plakáttervezés kategória:

1. Borbás Márton 
2. Jásdi Júlia
3. Kecseti Lídia

Borítótervezés kategória:

1. Eperjesi Gábor Attila
2. Kovács Bernadett

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mőcsényi Mihály-díj

Mőcsényi Mihály-díj

A tájépítészről elnevezett díj célja az innovatív,  szakmában jelentős múlttal rendelkező tájépítészek kitüntetése.

A' Nemzetközi Design Díj és Verseny

A' Nemzetközi Design Díj és Verseny

Egy pályázat, amely segít abban, hogy jobb hellyé váljon a világ.

Beyond bauhaus - prototyping the future - tervezői pályázat

Beyond bauhaus - prototyping the future - tervezői pályázat

Várnak mindenkit, akinek úttörő ötlete van arra, miképp lehetne fenntarthatóbbá tenni a világot.

Hirdetés